33,2K
Om je vingers bij af te likken
Vond je onze (mini) Indische balletjes lekker? Dan ga je bij deze Indische gehaktballetjes in mild-pittige ketjapsaus zeker ook je vingers aflikken. Mmmm! Lekker als (warm) borrelhapje of als onderdeel van je rijsttafel. Succes gegarandeerd.
122 reacties
Echt een top recept. Heerlijk! Manlief en de kinderen ook bleven er van eten. Ik ook trouwens 😉
Hoi Emanuelle, wat onwijs leuk om te horen! Ja, het is een heerlijk recept dat het ook bij de kids goed doet 🙂
Op bezoek in Frankrijk dit recept, naast nasi en spitskoolrecept, deze balletjes gemaakt voor vrienden.
Ik kreeg veel complimenten, hetgeen duidelijk bleek omdat alle balletjes op waren.
Haha dat horen we graag John, leuk!! 🙂
Maak deze vaak maar dan met kipgehakt heerlijk
Wat een heerlijk recept.ook in 2022.gemaakt mer Hereford rundsgehakt.TOP.
Geweldig gegeten van jullie recept. Eenmaal begonnen was er geen weg terug, alles dus op. Probeer heel vaak iets wat jullie aangeven en krijg iedere keer complimenten van de mee- eters. Bedankt mannen 😉
Gister gemaakt 2 kilo aan balletjes voor het familie diner Sinterkerstenoudennieuw, het was heerlijk en alles was op 🙂
Hai Lisanne,
Ik wil ook 2 kg gaan gebruiken…..heb je nog ingrediënten aangepast of gewoon alles verdubbeld?
Bedankt alvast! 😀
Graag wil ik even weten of je als je een kilo wilt maken, de ingrediënten ook moet verdriedubbelen?
Als je 1 kg gehakt gebruikt, zou ik de overige ingrediënten ruim verdubbelen. Wat je ook kan doen is de verhoudingen zo laten (of net iets meer) en het 2x klaarmaken, en ipv 300 g, 500 g gehakt gebruiken. Geniet ervan!
Ooh, dit ruikt lekker. Ik heb het net gemaakt
voor morgen bij de rijsttafel. Dankjewel voor het recept!
Lekker Judy, geniet van de rijsttafel! 🙂
Super recept! ben het nu voor de 2e keer aan’t maken, samen met een bami goreng recept van iemand anders! helemaal top en makkelijk, dank je wel!
Welke dosering heb ik nodig bij 1,5 kilo gehakt
Als je 1,5 kg gehakt gebruikt, zou ik de overige ingrediënten ongeveer verdrievoudigen! Het is een aftasten, kijk uit met té veel kruiden 😉
Ik vraag me af of 300 gram gehakt niet te weinig is gezien de hoeveelheid knoflook en sjalotjes?
Nee hoor! Maar als je meer gehakt gebruikt kan je de hoeveelheid knoflook en sjalotjes gelijk houden. Groet, Erik- SmaakMenutie
Zou zomaar een vraag van een Hollander kunnen zijn.
Gemaakt voor op een spiesje met paprika en ui op de bbq. Saus later overheen geschonken. Was super, iedereen vond t erg lekker!
Heb deze balletjes al vaak gemaakt! Zo vreselijk lekker.
Lekker, maar te zoet en teveel bindmiddel voor de saus. Bedankt
Heerlijk,, gebruik een pond rundergehakt , iets meer sambal en ketjap in het gehaktmengsel, maar zeer smakelijk en makkelijk te maken!!!
Heerlijk Magda! Fijn dat ze in de smaak vielen 😀 Groet, Tim- SmaakMenutie
Ga ik snel eens maken in de slowcooker! Bedankt voor het recept 🙂
Hoi Angelique, lekker hoor! Kan heel goed in de slowcooker. Eet smakelijk 🙂 Groet, Erik- SmaakMenutie
Kan je deze een week voordat ze nodig zijn gemaakt worden om in te vriezen?
Heerlijke balletjes! Iedereen heeft ervan gesmuld. Moest gelijk balletjes maken voor het feestje van mijn dochter!
Haha leuk om te horen Joke! Fijn dat ze in de smaak vielen 🙂
Hééérlijk! wij hebben er ECHT van gesmuld! bedankt!
Dankjewel voor je enthousiaste bericht Angelique, onwijs leuk om te horen! Uiteraard graag gedaan 😀
Hoi, vraagje: pak ik zoete of zoute ketjap? Groetjes!
Zoete! Succes 🙂
Kan je deze een week voordat ze nodig zijn gemaakt worden om in te vriezen?
Ja hoor Cindy! Langzaam weer opwarmen en eventueel wat vocht toevoegen
Na al de positieve reacties moet ik deze vanavond natuurlijk ook maken. Heb al heel wat recepten gemaakt van jullie site! Bedankt voor jullie makkelijke en smakelijke recepten!
Groetjes, Sanneke
Moet je zeker doen Sanneke, deze balletjes zijn heerlijk! Leuk dat je zo enthousiast bent over onze recepten 🙂 Uiteraard heel graag gedaan! Groet, Erik
Ben ze aan het maken, moet er geen zouten?
Nee hoor, we gebruiken al voldoende kruiden die smaak geven 🙂
Heb je dit wel eens met kipgehakt gemaakt?
Hi Judith, nee dat niet. Maar het zou heel goed kunnen! 🙂
Wat is lekker om hier bij te maken?
Kies voor een lekker Indisch groentegerecht met rijst, maar je kan ze net goed als borrelhapje serveren hoor! 🙂
Zou je dit ook in de slow cooker kunnen maken?
Hi Judith, dat lijkt ons wel! Maar hebben we geen ervaring mee 🙂
Is het mogelijk om deze balletjes met saus 1 dag van te voren te maken en op te warmen?
Jahoor, zeker! Mocht de saus een beetje te dik geworden zijn, voeg dan gerust wat vocht toe. Succes!
Hallo,gula djawa is dat suiker?als ik dat opzoek vind ik verschillende dingen…?
Hoi Domenique, gula djawa is vloeibare palmsuikersiroop! Gewoon verkrijgbaar bij de supermarkt of toko. Wij hebben altijd van het merk ‘Flower Brand’ in een glazen flesje. Succes!
Heerlijk , had een dubbele portie gemaakt en is helemaal opgegaan. blij met dit heerlijke recept !!
Dat is een groot compliment!! Dankjewel Brenda 🙂
Kan dit ook met rijst geserveerd worden?
Uiteraard, doe er dan eventueel ook lekker wat atjar bij 🙂
Ik heb dit recept exact gevolgd en moet zeggen dat het verdomd lekker is als toevoeging van een rijsttafel. Het mag eigenlijk niet ontbreken. Bedankt voor ’t recept!
Haha ja lekker hè! Fijn dat de balletjes in de smaak vielen Martin en uiteraard graag gedaan 🙂
Beste mannen, ik kan maar 1 ding zeggen: jullie weten wat smaak is! Ze hebben hier vanavond gesmuld. Dank voor dit recept. Dochterlief gaf het een 10!
Haha leuk om te horen Gaby, een groter compliment van kids kunnen we niet krijgen! 🙂
Een Favoriet hier in huis! Mijn dochter vind ze ook om te smullen!! 🙂
Haha heel goed! 🙂
Zou je het ook kunnen invriezen?
Zo ja moet de saus dan apart van de balletjes
Groetjes jeannette
Hoi Jeannette, ja hoor dat kan. De saus hoeft niet apart. Langzaam opwarmen en eventueel wat vocht (water en/of ketjap) toevoegen. Succes!
werkelijk waar ze zijn verrukkelijk
Leuk om te horen, fijn dat ze in de smaak vielen Marcel!
Hoi,
Ik wil dit graag wel een keer maken, maar ben niet zo’n topkok. Ik heb geen idee welke groenten ik hierbij kan serveren, hebben jullie nog tips? Wij houden graag van verse groentes.
Groet,
Jojo
Hoi Jojo, wij zouden deze balletjes serveren met rijst en atjar (https://smaakmenutie.nl/atjar-ketimoen-maken) Qua groenten kan je denken aan bijvoorbeeld sajoer boontjes (https://smaakmenutie.nl/sajoer-boontjes) of de frisse petjil (https://smaakmenutie.nl/petjil). Succes!
Het gerecht van de Indische balletjes is verrukkelijk ook doorgegeven aan mijn dochter
Fijn dat de balletjes in de smaak vielen Corry! Hopelijk doet ze dat ook bij je dochter 🙂
Ketjap manis? Of andere?
Ketjap manis inderdaad Samantha!
Vreselijk lekker! Vooral met verse patat en zelfgemaakte coleslaw met daarin a’damse uien.
De volgende dag de balletjes op een broodje.
Niet dat ik over houd maar ik maak gewoon meer ?
Haha verstandig! Fijn dat ze in de smaak vielen Marquerite!
Super lekker recept. Deze ga ik zeker vaker gebruiken.
Leuk Barbara, dat horen we graag! 🙂
hallo! ik heb jullie gehaaktballen gemaakt, iets groter(golfbal) maar ze vallen een beetje uitelkaar in de pan!! iets meer bloem of maizena erbij??
Hoi Harry, als de ballen uit elkaar vallen dan moet je wat extra paneermeel toevoegen. Het kan ook zijn dat de sjalot te grof is. Die moet echt heel fijn zijn
Zo superlekker!!! Staan hier met regelmaat op het menu, lekker met sajoer boontjes en een beetje rijst! Kids eten dit ook erg graag!
Heb al meerdere recepten van jullie site gemaakt en alles even lekker!?
Erg leuk om te horen dat jij en je kids zo genieten van dit recept Debby! En dat onze anderen ook in de smaak vallen, fijn 🙂
Met oud en nieuw voor het eerst gemaakt , super lekker, dus veeel te weinig. Vandaag een pan vol voor tijdens voetbalwedsrijd, hopelijk wordt het geen comfort food 😉
Haha lekker Sylvia! En ach, why not? 😉
Alle ingrediënten in huis behalve de bruine suiker!!
Wordt de smaak heel anders als ik lichte Bastardsuiker gebruik?
Nee hoor, kan prima!
Beste Tim & Erik,
Wil graag de Indische balletjes bereiden met 500g gehakt. Hoe doe ik dat met de overige ingrediënten, moet ik deze aanpassen?
Gr. Geertje
Hi Geertje, lekker! Je kan ongeveer hetzelfde aanhouden. Alleen voor de saus wat extra ketchup en ketjap. Geniet ervan!
Beste Tim en Erik, ik heb de laatste 15 jaar in de ijskeuken gestaan en dus veel ijs gemaakt, daar gingen de verhoudingen altijd door. Ik wil altijd weten waarom iets is zoals het is, dan kan ik er makkelijker mee werken. De vraag is waarom gelden deze verhoudingen (vlees – kruiden) niet bij gerechten, dat is toch niet eindeloos? Wanty hoe ga ik rekenen als ik bijv. 1500 gram wil maken?
Domme vraag, zou kunnen maar als ik het niet vraag dan weet ik het niet.
Bedankt
Beste Louis, wat leuk dat je in een ijskeuken hebt gestaan! Bij veel van onze recepten (en eigenlijk in het algemeen bij gebruik van diverse kruiden) kun je onze hoeveelheden aanhouden als richtlijn. Heel anders dus bij het bereiden van bijvoorbeeld brood, ijs of zoetwaar waarbij de ingrediënten heel nauw luisteren. Hoe vaker je het recept maakt hoe meer je hier je eigen twist aan zal geven. Alleen sommige kruiden zijn heel specifiek qua smaak. Als je bijvoorbeeld laospoeder of gemberpoeder gebruikt dan zal een snufje meer of minder niet direct grote invloed hebben. Daarentegen is kentjoer bijvoorbeeld een heel typerend kruid waarvan je het direct merkt als je hier meer van gebruikt. Daarnaast verschilt het ook sterk op welke manier het toegepast wordt. In een boemboe – die vaak nog aangefruit wordt – zal je merken dat de smaken soms ‘zachter’ worden. Zo ook met het gebruik van lomboks (rode pepers). Rauw zijn deze veel krachtiger dan wanneer ze (langer) worden gefruit. Lastig om hierin een vaste guideline te geven, maar ga er maar vanuit dat als je een Indisch recept maakt waar je eerst een boemboe maakt voor bijvoorbeeld groente of vlees dat je makkelijk 20-30% meer vlees of groenten kan toevoegen zonder dat je direct de kruidenmix aan hoeft te passen. Alleen is het wel nodig om soms wat extra vocht toe te voegen. Het is dus echt een kwestie van zelf wat experimenteren en proeven. En dat maakt het nu juist ook zo leuk! 🙂
Vanavond de balletjes gegeten; lekker! Deze gaat in de map bij de lekkere recepten. En dit maakt me nieuwsgierig naar de andere recepten op jullie site….
Leuk om te horen Marianne! Geniet van al onze andere recepten die je nog gaat maken 🙂
Vandaag de balletjes gemaakt voor bij de voetbal vanavond, wat zijn ze lekker!! Dank voor het delen van dit recept 👍🏻
Wat leuk! Fijn dat ze in de smaak vielen. Helaas hebben ze niet bijgedragen aan de winst 😉
ik heb ze nu gemaakt en we gaan het zo proeven:)) met rijst en paksoi
Klinkt heerlijk Jennifer, hopelijk heb jullie ervan genoten 🙂
Hallo smaakmenuties
Wat een heerlijke balletjes, heb ze zojuist gemaakt met 400 gr halfom gehakt, ze smaken super! Als ik ze invries met de saus, moet ik ze dan eerst ontdooien voordat ik ze opwarm of kunnen ze bevroren met ietsje water in de magnetron? Hoor het graag!
Hoi Ina, fijn dat de balletjes in de smaak vielen! Het lekkerste is om ze eerst langzaam te laten ontdooien. Bevroren opwarmen kan wel, maar heeft zeker niet de voorkeur. Geniet ervan!
Zo vaak gemaakt want ZOOO LEKKER, mijn pindas (man en kinderen) zijn er gek op! Als de balletjes op zijn gaat de saus over de rijst en smullen maar! Ben heel blij met jullie site, mijn man plaagt me niet meer dat ik niet Indonesisch kan koken haha.
Keep it up groetjes Bonnie
Haha ontzettend leuk om te horen Bonnie! Fijn dat onze Indische recepten bij jou (en je man) in de smaak vallen 🙂
Hi!!
Kun je dit eventueel ook vooraf maken en later in de oven opwarmen? Hoeveel graden is handig dan?
Hi Daan, ja kan het zeker vooraf maken en daarna gewoon weer even in de pan verwarmen (misschien moet er wat vocht bij). Maar het kan ook in de oven of magnetron. Succes!
Ik heb de qwala djava vervangen door bruine suiker. Prima!
Zooooo, deze zijn lekker! De rendang was al een favoriet maar deze nu ook, heerlijk!
Kan ik deze balletjes voorbereiden en daarna in een ovenschaal doen en in de oven even opwarmen?
Ja hoor! Wel even afdekken anders verdampt er teveel vocht. Geniet ervan!
Vandaag voor het eerst gemaakt. Net als het behaalde kampioenschap van Max zijn deze balletjes onvergetelijk 🤤 Ik heb de balletjes klaargemaakt in de airfryer en de saus apart. Tijdens de race heb ik de balletjes in de saus opgewarmd. Zowel oud als jong heeft ervan genoten. Dankjewel voor het heerlijke recept.
Dit is echt zooo ontzettend lekker! Mijn buurvrouw kwam vorige week een paar van deze balletjes brengen, dit was zo lekker dat ik om het recept vroeg en deze link doorgestuurd kreeg. Vandaag gemaakt en echt, heeeeerlijk!
Wauw wat was dit lekker zeg, en ik hou helemaal niet van gehakt!!! Hele gezin heeft zitten smullen. Complimenten hoor!!
Vraagje. Ik wil van deze heerlijk balletjes een extra dubbel portie gaan maken van 800 gr. gehakt. Wat moet ik nu dan als verhoudingen voor de overige ingrediënten gaan aanhouden zodat de smaak etc. goed is.
Leuk Suus! Als je 800 g gehakt gebruikt, zou ik de overige ingrediënten ongeveer verdubbelen. Wat je ook kan doen is de verhoudingen zo laten en het 2x klaarmaken, en ipv 300 g, 400 g gehakt gebruiken. Dat kan prima 🙂 Succes en geniet ervan!
Echt heerlijk deze balletjes, gelijk het recept doorgestuurd naar mijn schoonzus en zij was er ook weg van.
Blijkbaar is het ook erg lekker als je per ongeluk een eetlepel ketchup bij het gehakt gooit, hahaha
Combineert trouwens ook lekker bij hutspot 😉
Ik maak het trouwens al voor de zoveelste keer. Echt hemelse ballen zijn het
ik heb gula djawa schijfjes in huis ,hoe kan ik die dan het beste gebruiken in dit resept .raspen of oplossen .een schijf of is dat teveel .
Oeh die hebben wij zelf niet eerder gebruikt, maar ik zou er een stukje van in doen ter grootte van ongeveer een eetlepel en dan oplossen. Maar kan geen garantie geven dat het klopt 🙂
Groot succes, echt heel lekker
Dit gerecht heb ik al zo veel keer gemaakt, is verrukkelijk! Een topgerecht, dank jullie wel. Hebben jullie ook een goed rendang gerecht en boontjes gerecht?
Fijn dat ze in de smaak vallen Anke! Uiteraard hebben we ook een recept voor rendang en boontjes 🙂
Heerlijk gerecht. Blijvertje!!!
Wij willen dit recept dit weekend maken voor een feestje, maar we zitten een beetje met de verhoudingen van de ingrediënten. Wij zouden dit recept met een kilo gehakt willen maken. Zijn alle ingrediënten dan keer drie?
Hi Jiss, wat leuk! Als je 1 kg gehakt gebruikt, zou ik de overige ingrediënten ruim verdubbelen. Wat je ook kan doen is de verhoudingen zo laten (of net iets meer) en het 2x klaarmaken, en ipv 300 g, 500 g gehakt gebruiken. Dat kan prima. Succes en geniet ervan!
Een lekker makkelijk recept voor heerlijke balletjes.
Gemaakt en complimenten gekregen.
De volgende keer voeg ik wat meer sambal toe aan het gehakt maar dat is persoonlijke smaak.
De saus is een prima saus die je ook wel bij langzaam gegaard vlees kan gebruiken om er een oosterse twist aan te geven.
O-VER-HEER-LIJK! Ik heb het recept nu al een aantal keer gemaakt. Er is standaard te weinig, omdat iedereen in het gezin er dol op is.
Volgende x maak ik 3 kilo….misschien is er dan wel genoeg 🙂
Vandaag gegeten verveelt nooit!!
Heerlijk👍
Vanavond weer “mannen avond” met de buren. Een wekelijkse happening. Daar horen natuurlijk de Indische balletjes bij. Zaaaaaaalig! Als laatste nog even een boterhammetje door de saus!!!😋😋😋
Heerlijke balletjes, heb er friet en salade bij gegeten. Heb wel de balletjes bij de saus gedaan en niet andersom i.v.m. hoeveelheid vet die in de balletjes pan zat.