Home Erik's Asia Indische balletjes in mild-pittige ketjapsaus

Indische balletjes in mild-pittige ketjapsaus

door SmaakMenutie

Om je vingers bij af te likken

Vond je onze (mini) Indische balletjes lekker? Dan ga je bij deze Indische gehaktballetjes in mild-pittige ketjapsaus zeker ook je vingers aflikken. Mmmm! Lekker als (warm) borrelhapje of als onderdeel van je rijsttafel. Succes gegarandeerd.

Indische balletjes in mild-pittige ketjapsaus

Indische balletjes in mild-pittige ketjapsaus

Vond je onze (mini) Indische balletjes lekker? Dan ga je bij deze Indische balletjes in mild-pittige ketjapsaus zeker ook je vingers aflikken. Mmmm! Erik's Asia Indische balletjes in mild-pittige ketjapsaus Indisch Print dit recept
Personen: 24 balletjes Bereidingstijd:
Voedingswaarde 200 Calorieën 20 grams Vet
Beoordeling 4.2/5
( 102 keer gestemd )

Ingrediënten

300 g half-om-half gehakt
2 kleine sjalotten
2 tenen knoflook
1 ei
4 el paneermeel
1 el ketjap
1 tl sambal oelek
Snuf nootmuskaat

Voor de saus
2 kleine sjalotten
2 tenen knofklook
1 rode peper
4 el ketjap
3 el ketchup
2 el maizena
1 el gula djawa
1 tl djahé (gemberpoeder)
1/2 runderbouillonblokje

Zo maak je het

  • Kneed in een kom 300 gr half-om-half gehakt met 1 el ketjap, 1 ei, een snuf nootmuskaat, 1 tl sambal oelek, circa 4 el paneermeel, 2 ragfijn gesneden sjalotjes, 2 ragfijn gesneden tenen knoflook en een suf zout en peper tot een stevig gehakt.
  • Maak hier vervolgens balletjes van. Je kan zelf bepalen hoe groot. Ik maak ze altijd circa 20 gram per stuk. Dat is ongeveer zo groot als een bitterbal.
  • Bak de balletjes rondom gaar en bruin op matig vuur in een scheut olie.
  • Maak ondertussen de saus door 2 kleine sjalotten, 2 tenen knoflook en 1 rode peper (met of zonder zaad) ragfijn te snijden (of gebruik de foodprocessor) en deze even kort aan te fruiten in een pan met wat olie.
  • Voeg vervolgens 4 el ketjap, 3 el ketchup, 1 tl djahé, 1 el gula djawa (evt. vervangen door honing) toe en meng goed door elkaar.
  • Voeg nu 200 ml water toe en een 1/2 verkruimeld runderbouillonblokje. Breng tegen de kook aan. Meng hier in etappes 2 el maizena door (eerst even oplossen in een beetje water) zodat de saus wat gaat binden.
  • Giet de saus zodra deze de gewenste dikte heeft bij de balletjes en laat nog even kort op laag vuur sudderen. That's it!

Ingrediënten Indische balletjes Indische balletjes maken Indische balletjes en mild-pittige ketjapsaus Indische gehaktballetjes Indische gehaktballetjes in ketjapsaus Indische gehaktballetjes receptHeb je dit gemaakt? Laat het ons weten via onze Instagram, Facebook of Twitter met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

21 reacties

Emanuelle 14 september 2018 - 18:06

Echt een top recept. Heerlijk! Manlief en de kinderen ook bleven er van eten. Ik ook trouwens 😉

Reply
SmaakMenutie 15 september 2018 - 10:40

Hoi Emanuelle, wat onwijs leuk om te horen! Ja, het is een heerlijk recept dat het ook bij de kids goed doet 🙂

Reply
R. Bernardus 18 december 2018 - 13:21

Ik vraag me af of 300 gram gehakt niet te weinig is gezien de hoeveelheid knoflook en sjalotjes?

Reply
SmaakMenutie 19 december 2018 - 09:03

Nee hoor! Maar als je meer gehakt gebruikt kan je de hoeveelheid knoflook en sjalotjes gelijk houden. Groet, Erik- SmaakMenutie

Reply
Magda 29 januari 2019 - 17:18

Heerlijk,, gebruik een pond rundergehakt , iets meer sambal en ketjap in het gehaktmengsel, maar zeer smakelijk en makkelijk te maken!!!

Reply
SmaakMenutie 30 januari 2019 - 09:00

Heerlijk Magda! Fijn dat ze in de smaak vielen 😀 Groet, Tim- SmaakMenutie

Reply
Angelique 14 februari 2019 - 16:34

Ga ik snel eens maken in de slowcooker! Bedankt voor het recept 🙂

Reply
SmaakMenutie 15 februari 2019 - 10:22

Hoi Angelique, lekker hoor! Kan heel goed in de slowcooker. Eet smakelijk 🙂 Groet, Erik- SmaakMenutie

Reply
Joke 12 april 2019 - 16:18

Heerlijke balletjes! Iedereen heeft ervan gesmuld. Moest gelijk balletjes maken voor het feestje van mijn dochter!

Reply
SmaakMenutie 14 april 2019 - 13:06

Haha leuk om te horen Joke! Fijn dat ze in de smaak vielen 🙂

Reply
Angelique 8 augustus 2019 - 09:08

Hééérlijk! wij hebben er ECHT van gesmuld! bedankt!

Reply
SmaakMenutie 8 augustus 2019 - 09:56

Dankjewel voor je enthousiaste bericht Angelique, onwijs leuk om te horen! Uiteraard graag gedaan 😀

Reply
EmB 28 augustus 2019 - 12:07

Hoi, vraagje: pak ik zoete of zoute ketjap? Groetjes!

Reply
SmaakMenutie 28 augustus 2019 - 14:22

Zoete! Succes 🙂

Reply
Sanneke 18 september 2019 - 12:26

Na al de positieve reacties moet ik deze vanavond natuurlijk ook maken. Heb al heel wat recepten gemaakt van jullie site! Bedankt voor jullie makkelijke en smakelijke recepten!

Groetjes, Sanneke

Reply
SmaakMenutie 19 september 2019 - 09:34

Moet je zeker doen Sanneke, deze balletjes zijn heerlijk! Leuk dat je zo enthousiast bent over onze recepten 🙂 Uiteraard heel graag gedaan! Groet, Erik

Reply
Marianne 30 oktober 2019 - 12:28

Ben ze aan het maken, moet er geen zouten?

Reply
SmaakMenutie 30 oktober 2019 - 12:31

Nee hoor, we gebruiken al voldoende kruiden die smaak geven 🙂

Reply
Judith 18 november 2019 - 17:35

Heb je dit wel eens met kipgehakt gemaakt?

Reply
SmaakMenutie 20 november 2019 - 11:02

Hi Judith, nee dat niet. Maar het zou heel goed kunnen! 🙂

Reply
Judith 22 november 2019 - 13:12

Zou je dit ook in de slow cooker kunnen maken?

Reply