Home Erik's Asia Indische balletjes in mild-pittige ketjapsaus

Indische balletjes in mild-pittige ketjapsaus

door SmaakMenutie

Om je vingers bij af te likken

Vond je onze (mini) Indische balletjes lekker? Dan ga je bij deze Indische gehaktballetjes in mild-pittige ketjapsaus zeker ook je vingers aflikken. Mmmm! Lekker als (warm) borrelhapje of als onderdeel van je rijsttafel. Succes gegarandeerd.

Indische balletjes in mild-pittige ketjapsaus

Indische balletjes in mild-pittige ketjapsaus

Vond je onze (mini) Indische balletjes lekker? Dan ga je bij deze Indische balletjes in mild-pittige ketjapsaus zeker ook je vingers aflikken. Mmmm! Erik's Asia Indische balletjes in mild-pittige ketjapsaus Indisch Print dit recept
Personen: 24 balletjes Bereidingstijd:
Voedingswaarde 200 Calorieën 20 grams Vet
Beoordeling 4.2/5
( 122 keer gestemd )

Ingrediënten

300 g half-om-half gehakt
2 kleine sjalotten
2 tenen knoflook
1 ei
4 el paneermeel
1 el ketjap
1 tl sambal oelek
Snuf nootmuskaat

Voor de saus
2 kleine sjalotten
2 tenen knofklook
1 rode peper
4 el ketjap
3 el ketchup
2 el maizena
1 el gula djawa (of bruine suiker)
1 tl djahé (gemberpoeder)
1/2 runderbouillonblokje

Zo maak je het

  • Kneed in een kom 300 gr half-om-half gehakt met 1 el ketjap, 1 ei, een snuf nootmuskaat, 1 tl sambal oelek, circa 4 el paneermeel, 2 ragfijn gesneden sjalotjes, 2 ragfijn gesneden tenen knoflook en een suf zout en peper tot een stevig gehakt.
  • Maak hier vervolgens balletjes van. Je kan zelf bepalen hoe groot. Ik maak ze altijd circa 20 gram per stuk. Dat is ongeveer zo groot als een bitterbal.
  • Bak de balletjes rondom gaar en bruin op matig vuur in een scheut olie.
  • Maak ondertussen de saus door 2 kleine sjalotten, 2 tenen knoflook en 1 rode peper (met of zonder zaad) ragfijn te snijden (of gebruik de foodprocessor) en deze even kort aan te fruiten in een pan met wat olie.
  • Voeg vervolgens 4 el ketjap, 3 el ketchup, 1 tl djahé, 1 el gula djawa (evt. vervangen door honing) toe en meng goed door elkaar.
  • Voeg nu 200 ml water toe en een 1/2 verkruimeld runderbouillonblokje. Breng tegen de kook aan. Meng hier in etappes 2 el maizena door (eerst even oplossen in een beetje water) zodat de saus wat gaat binden.
  • Giet de saus zodra deze de gewenste dikte heeft bij de balletjes en laat nog even kort op laag vuur sudderen. That's it!

Ingrediënten Indische balletjes Indische balletjes maken Indische balletjes en mild-pittige ketjapsaus Indische gehaktballetjes Indische gehaktballetjes in ketjapsaus Indische gehaktballetjes receptHeb je dit gemaakt? Laat het ons weten via onze Instagram, Facebook of Twitter met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

42 reacties

Emanuelle 14 september 2018 - 18:06

Echt een top recept. Heerlijk! Manlief en de kinderen ook bleven er van eten. Ik ook trouwens 😉

Reply
SmaakMenutie 15 september 2018 - 10:40

Hoi Emanuelle, wat onwijs leuk om te horen! Ja, het is een heerlijk recept dat het ook bij de kids goed doet 🙂

Reply
R. Bernardus 18 december 2018 - 13:21

Ik vraag me af of 300 gram gehakt niet te weinig is gezien de hoeveelheid knoflook en sjalotjes?

Reply
SmaakMenutie 19 december 2018 - 09:03

Nee hoor! Maar als je meer gehakt gebruikt kan je de hoeveelheid knoflook en sjalotjes gelijk houden. Groet, Erik- SmaakMenutie

Reply
Magda 29 januari 2019 - 17:18

Heerlijk,, gebruik een pond rundergehakt , iets meer sambal en ketjap in het gehaktmengsel, maar zeer smakelijk en makkelijk te maken!!!

Reply
SmaakMenutie 30 januari 2019 - 09:00

Heerlijk Magda! Fijn dat ze in de smaak vielen 😀 Groet, Tim- SmaakMenutie

Reply
Angelique 14 februari 2019 - 16:34

Ga ik snel eens maken in de slowcooker! Bedankt voor het recept 🙂

Reply
SmaakMenutie 15 februari 2019 - 10:22

Hoi Angelique, lekker hoor! Kan heel goed in de slowcooker. Eet smakelijk 🙂 Groet, Erik- SmaakMenutie

Reply
Joke 12 april 2019 - 16:18

Heerlijke balletjes! Iedereen heeft ervan gesmuld. Moest gelijk balletjes maken voor het feestje van mijn dochter!

Reply
SmaakMenutie 14 april 2019 - 13:06

Haha leuk om te horen Joke! Fijn dat ze in de smaak vielen 🙂

Reply
Angelique 8 augustus 2019 - 09:08

Hééérlijk! wij hebben er ECHT van gesmuld! bedankt!

Reply
SmaakMenutie 8 augustus 2019 - 09:56

Dankjewel voor je enthousiaste bericht Angelique, onwijs leuk om te horen! Uiteraard graag gedaan 😀

Reply
EmB 28 augustus 2019 - 12:07

Hoi, vraagje: pak ik zoete of zoute ketjap? Groetjes!

Reply
SmaakMenutie 28 augustus 2019 - 14:22

Zoete! Succes 🙂

Reply
Sanneke 18 september 2019 - 12:26

Na al de positieve reacties moet ik deze vanavond natuurlijk ook maken. Heb al heel wat recepten gemaakt van jullie site! Bedankt voor jullie makkelijke en smakelijke recepten!

Groetjes, Sanneke

Reply
SmaakMenutie 19 september 2019 - 09:34

Moet je zeker doen Sanneke, deze balletjes zijn heerlijk! Leuk dat je zo enthousiast bent over onze recepten 🙂 Uiteraard heel graag gedaan! Groet, Erik

Reply
Marianne 30 oktober 2019 - 12:28

Ben ze aan het maken, moet er geen zouten?

Reply
SmaakMenutie 30 oktober 2019 - 12:31

Nee hoor, we gebruiken al voldoende kruiden die smaak geven 🙂

Reply
Judith 18 november 2019 - 17:35

Heb je dit wel eens met kipgehakt gemaakt?

Reply
SmaakMenutie 20 november 2019 - 11:02

Hi Judith, nee dat niet. Maar het zou heel goed kunnen! 🙂

Reply
Judith 22 november 2019 - 13:12

Zou je dit ook in de slow cooker kunnen maken?

Reply
SmaakMenutie 22 november 2019 - 16:37

Hi Judith, dat lijkt ons wel! Maar hebben we geen ervaring mee 🙂

Reply
Slootweg 2 december 2019 - 13:04

Is het mogelijk om deze balletjes met saus 1 dag van te voren te maken en op te warmen?

Reply
SmaakMenutie 3 december 2019 - 10:20

Jahoor, zeker! Mocht de saus een beetje te dik geworden zijn, voeg dan gerust wat vocht toe. Succes!

Reply
Domenique 18 december 2019 - 14:50

Hallo,gula djawa is dat suiker?als ik dat opzoek vind ik verschillende dingen…🤔

Reply
SmaakMenutie 18 december 2019 - 16:07

Hoi Domenique, gula djawa is vloeibare palmsuikersiroop! Gewoon verkrijgbaar bij de supermarkt of toko. Wij hebben altijd van het merk ‘Flower Brand’ in een glazen flesje. Succes!

Reply
Brenda 13 april 2020 - 21:45

Heerlijk , had een dubbele portie gemaakt en is helemaal opgegaan. blij met dit heerlijke recept !!

Reply
SmaakMenutie 14 april 2020 - 11:11

Dat is een groot compliment!! Dankjewel Brenda 🙂

Reply
Annette 15 april 2020 - 11:27

Kan dit ook met rijst geserveerd worden?

Reply
SmaakMenutie 15 april 2020 - 11:44

Uiteraard, doe er dan eventueel ook lekker wat atjar bij 🙂

Reply
Martin 16 april 2020 - 13:30

Ik heb dit recept exact gevolgd en moet zeggen dat het verdomd lekker is als toevoeging van een rijsttafel. Het mag eigenlijk niet ontbreken. Bedankt voor ‘t recept!

Reply
SmaakMenutie 16 april 2020 - 13:52

Haha ja lekker hè! Fijn dat de balletjes in de smaak vielen Martin en uiteraard graag gedaan 🙂

Reply
Gaby 26 april 2020 - 21:09

Beste mannen, ik kan maar 1 ding zeggen: jullie weten wat smaak is! Ze hebben hier vanavond gesmuld. Dank voor dit recept. Dochterlief gaf het een 10!

Reply
SmaakMenutie 28 april 2020 - 09:31

Haha leuk om te horen Gaby, een groter compliment van kids kunnen we niet krijgen! 🙂

Reply
Jennifer 1 mei 2020 - 12:21

Een Favoriet hier in huis! Mijn dochter vind ze ook om te smullen!! 🙂

Reply
SmaakMenutie 1 mei 2020 - 12:22

Haha heel goed! 🙂

Reply
Jeannette 16 juni 2020 - 12:25

Zou je het ook kunnen invriezen?
Zo ja moet de saus dan apart van de balletjes
Groetjes jeannette

Reply
SmaakMenutie 16 juni 2020 - 19:15

Hoi Jeannette, ja hoor dat kan. De saus hoeft niet apart. Langzaam opwarmen en eventueel wat vocht (water en/of ketjap) toevoegen. Succes!

Reply
Marcel de Ruiter 10 juni 2020 - 20:56

werkelijk waar ze zijn verrukkelijk

Reply
SmaakMenutie 11 juni 2020 - 11:41

Leuk om te horen, fijn dat ze in de smaak vielen Marcel!

Reply
Jojo 11 juni 2020 - 16:11

Hoi,
Ik wil dit graag wel een keer maken, maar ben niet zo’n topkok. Ik heb geen idee welke groenten ik hierbij kan serveren, hebben jullie nog tips? Wij houden graag van verse groentes.
Groet,
Jojo

Reply
SmaakMenutie 12 juni 2020 - 10:46

Hoi Jojo, wij zouden deze balletjes serveren met rijst en atjar (https://smaakmenutie.nl/atjar-ketimoen-maken) Qua groenten kan je denken aan bijvoorbeeld sajoer boontjes (https://smaakmenutie.nl/sajoer-boontjes) of de frisse petjil (https://smaakmenutie.nl/petjil). Succes!

Reply