Home Erik's Asia Foe yong hai

Foe yong hai

Chinese omelet met groenten

door SmaakMenutie
Foe yong hai

Een klassieker bij de afhaalchinees

Foe yong hai is, naast babi pangang, waarschijnlijk het meest bestelde gerecht bij de afhaalchinees. Het gerecht bestaat uit een luchtige omelet met groenten en kip, overgoten met een zoetzure saus.

Hoewel de traditionele versie van de gemiddelde afhaalchinees geliefd is, ontbreekt het vaak aan verfijning. De dikke champignonplakken en de zware saus maken het weinig subtiel. Daarom delen wij hier een wat verfijndere versie van deze Chinese klassieker, met een mooie balans tussen smaken en texturen.

Foe yong hai maken

Luchtige omelet

Voor de basis van de foe yong hai gebruiken we een mix van verse groenten. Denk aan paprika, prei, bamboescheuten, lente-ui en taugé. Deze combinatie zorgt voor een knapperige en smaakvolle vulling. In een kom kloppen we bij de groenten en kip zes eieren los en mengen deze met een scheutje melk, twee fijn geperste tenen knoflook en een theelepel sambal oelek. De melk maakt de omelet extra luchtig, terwijl de knoflook en sambal zorgen voor extra smaak en wat pit. Vervolgens bakken we het geheel tot een mooie omelet. Voor een vegetarische variant laat je trouwens gewoon de kip achterwege.

Foe yong hai met kip

Simpele en smaakvolle saus

Wat foe yong hai echt kenmerkt, is de saus. In plaats van een zware, dikke saus kiezen we voor een lichtere en smaakvollere versie. Deze maken we van ketchup, gembersiroop, ketjap manis en een theelepeltje sambal oelek. Dit zorgt voor een zoetzure saus met een heerlijke balans tussen zoet, zout en een lichte pittigheid. De saus is eenvoudig te maken en maakt het gerecht precies zoals je ‘m wil hebben.

Foe yong hai recept

Serveren en combineren

Foe yong hai is een veelzijdig gerecht dat perfect samengaat met witte rijst. De neutrale smaak van de rijst laat de omelet en saus goed tot hun recht komen. Wil je een complete maaltijd? Serveer het dan zoals wij doen, met malse kipkluifjes en/of wat frisse atjar ketimoen. Binnen een handomdraai zet je een smaakvolle en verfijnde versie van deze geliefde Chinese omelet op tafel. Geniet ervan!

Kipkluifjes recept
Serveer foe yong hai met deze heerlijke kipkluifjes
Foe yong hai

Foe yong hai

Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.3/5
( 77 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 150 g kipfilet (optioneel)
  • 125 g taugé
  • 30 g bamboe scheuten
  • 100 ml ketchup
  • 6 eieren
  • 3 stengels lente-ui
  • 2 tenen knoflook
  • 1 prei
  • 1 rode paprika
  • 5 el melk
  • 1 el gembersiroop
  • 1 el ketjap manis
  • 2 tl sambal oelek

Zo maak je het

  • Deze eerste stap is optioneel. Wil je hem helemaal vegetarisch dan laat je de kip achterwege. Kook één kleine kipfilet van circa 150 g in 8-10 minuten gaar. Pluk de kip met twee vorken uit elkaar of snijd in hele kleine stukjes.
  • Snijd 1 (kleine) paprika in blokjes, 1 prei in smalle have maantjes, een handje bamboescheuten fijn en 3 stengels lente-ui in smalle ringetjes. Maak ook 125 g taugé schoon.
  • Doe alle gesneden groenten en de kip in een ruime kom en klop hier grondig 6 eieren doorheen samen met 5 el melk. Voeg ook 2 fijn geperste tenen knoflook toe, 1 tl sambal oelek en een flinke snuf zout en peper. Kluts grondig.
  • Neem een grote koekenpan en bak een mooie dikke omelet op matig vuur. Eventueel met deksel zodat hij goed gaart.
  • Maak ondertussen een sausje door 100 ml ketchup te mengen met 1 el gembersiroop, 1 el ketjap manis en 1-2 tl sambal oelek. Varieer met de ingrediënten voor meer pit of liever een wat zoetere saus.

Foeyonghai

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

22 reacties

Manolito van Galen 9 augustus 2020 - 11:38

Hoi Erik en Tim,

Ziet er heerlijk uit.
Ik houd niet van melk.
Is het mogelijk daarvoor in de plaats kokosmelk te gebruiken?
Alvast hartelijk dank voor jullie antwoord.

Groetjes,

Manolito

Reply
SmaakMenutie 11 augustus 2020 - 11:19

Thanks Manolito! Ja deze foe yong hai is ook heerlijk. Je kan inderdaad ook prima kokosmelk gebruiken, geen probleem. Geniet ervan!

Reply
Femmie 6 mei 2020 - 07:24

We hebben dit gisteren gegeten, met de mihoen. Mijn zoons zeiden: deze moet in het schrift! Dat betekent dat ze het superlekker vonden. Pasta met chorizo is hier ook favoriet!

Reply
SmaakMenutie 6 mei 2020 - 08:58

Haha leuk om te horen Femmie dat de foe yong hai ook bij de kids in de smaak viel! Bedankt voor het compliment 🙂 En lekkere combi met de mihoen!

Reply
Wia 4 april 2020 - 10:29

Heerlijk. Al twee keer gegeten. Ook omdat het potje bamboescheuten nog niet op was. Kunnen jullie meer recepten met bamboescheuten plaatsen? Kun je bamboescheuten ook invriezen?

Reply
SmaakMenutie 6 april 2020 - 13:04

Fijn dat onze foe yong hai in de smaak valt! 🙂 We zullen het op ons to-do lijstje zetten. Ik heb geen idee of je ze in kan vriezen, lijkt me wel (eerst even goed uit laten lekken dan)

Reply
Eveline 7 mei 2024 - 09:12

Idd goeie vraag, je hebt heel veel over van de bamboe scheuten.
Het is zeker een heerlijk recept!

Reply
Marlein 2 april 2020 - 08:17

Gewoonweg heerlijk!

Reply
SmaakMenutie 2 april 2020 - 11:08

Fijn dat het in de smaak viel!

Reply
Gerald 22 juni 2019 - 17:24

Inderdaad beter asl van de Chinees, hoewel die foe-yong-hai altijd wat luchtiger lijkt. Ook het sausje is enak!!!!

Reply
SmaakMenutie 25 juni 2019 - 12:28

Haha leuk om te horen!

Reply
Franka 2 december 2023 - 17:19

Gemaakt en hij was heerlijk!

Reply
1 2