Home Hoofdgerechten Enchiladas met gehakt

Enchiladas met gehakt

Mexicaanse gevulde tortilla wraps

door SmaakMenutie
Enchiladas met gehakt

Tex-Mex

Naast de Indische en Italiaanse keuken zijn wij ook gek op de Mexicaanse keuken. Nou ja, Mexicaans…

Dit gerecht, enchiladas met gehakt, is eigenlijk een typisch Tex-Mex gerecht. Tex-Mex is een fusion van Texaanse en Mexicaanse gerechten die in het zuiden van de Verenigde Staten ontstaan is.

Mexicaanse enchiladas recept

De smaakvolle gerechten die we van de Mexicaanse keuken kennen, zoals tacos, nacho’s, fajita’s en burrito’s, hebben dan ook vaak een Tex-Mex twist. En zoals je van ons gewend bent, maken we het graag zelf. Waarom voorverpakte kruidenmixen kopen als je die zelf kunt maken met de kruiden die je al in je keuken hebt?

Enchiladas recept

Zelfgemaakt het lekkerst

In plaats van een kant-en-klare kruidenmix te kopen, kun je de smaken zelf samenstellen. Het voordeel is dat je precies weet wat erin zit en je kunt de mix helemaal naar eigen smaak aanpassen. Komijn, oregano, cayennepeper en een snufje zout zijn de basisingrediënten die je nodig hebt voor een perfecte Tex-Mex kruidenmix. Dit geeft de enchiladas de typische hartige en licht pittige smaak die zo kenmerkend is voor veel Mexicaanse gerechten. Het mooie van dit gerecht is dat je het helemaal kunt aanpassen aan jouw smaak: als je van een beetje extra kick houdt, voeg je wat extra cayennepeper toe. Of als je het liever mild houdt, dan laat je dit achterwege.

Enchiladas maken

De mogelijkheden zijn eindeloos

Een van de leukste dingen aan enchiladas is dat je ze eindeloos kunt variëren. Traditionele Mexicaanse enchiladas worden vaak gevuld met kip of rundvlees, maar je kunt ze ook met andere ingrediënten vullen, zoals (kidney)bonen, mais of groenten. Wij kiezen voor een eenvoudige versie met paprika’s en gehakt, maar de keuze is aan jou. Gebruik bijvoorbeeld vegetarisch gehakt om een plantaardige variant te maken. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Enchiladas recept gehakt

Ideaal voor drukke doordeweekse avonden

Enchiladas zijn perfect voor drukke doordeweekse avonden. Ze zijn snel klaar, lekker vullend en je kunt ze van tevoren voorbereiden. Zet de ovenschaal op het moment suprême in de oven, maak wat guacamole of een frisse salade erbij, en je hebt een complete maaltijd waar iedereen van zal smullen. Top af met wat verse lente-ui voor een frisse smaak en een beetje extra kleur. Wij serveren er sweet chilisaus bij, maar dat is uiteraard optioneel. Eet smakelijk!

Mexicaanse enchiladas
Enchiladas met gehakt

Enchiladas met gehakt

Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.9/5
( 145 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 500 g tomaten passata
  • 300 g rundergehakt
  • 50 g geraspte kaas (pittig)
  • 8 tortilla wraps medium
  • 3 paprika's (rood en geel)
  • 2 tenen knoflook
  • 1 bosje lente-ui
  • 1 runderbouillon blokje
  • 1 ui
  • 1 el bruine basterdsuiker
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 1 tl gemalen komijnzaad
  • 2 tl cayennepeper
  • Sweet chilisaus (optioneel)
  • Olijfolie

Zo maak je het

  • Verwarm de (hetelucht) oven voor op 180-190 graden.
  • Snipper 1 ui (of sjalot) en snijd 2 tenen knoflook fijn. Snijd ook alvast 3 paprika's in kleine blokjes.
  • Mix in een klein bakje 1 tl gedroogde oregano met 1 ruime tl gemalen komijnzaad, 2 tl cayennepeper en een snuf zout tot een mooie kruidenmix.
  • Fruit in een ruime pan of wok de ui en knoflook even een minuutje aan in een scheutje olijfolie. Voeg het gehakt toe en rul het in enkele minuten bruin.
  • Voeg nu de kruidenmix toe en vermeng goed met het gehakt.
  • Schenk de tomaten passata erbij samen met 1 el bruine basterdsuiker. Breng tegen de kook aan en voeg nu ook 1 verkruimeld runderbouillon blokje toe. Meng alles goed door elkaar en proef of de smaak naar wens is.
  • Voeg nu ook de paprikablokjes toe en meng alles nog even grondig door elkaar.
  • Neen een tortilla wrap en vul met een deel van het gehaktmengsel. Rol op en plaats in een ovenschaal. Doe dit ook met de overige wraps.
  • Verdeel het overgebleven mengsel over de ovenschaal. Maak af met geraspte kaas en plaats 20-25 minuten in de oven. Serveer met frisse lente-ui en eventueel sweet chilisaus.

Enchiladas met gehakt

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

32 reacties

Mieke Von Harenberg 9 juli 2020 - 13:48

Groot compliment heren. Dit gerecht gisteren gemaakt, superlekker!!!

Reply
SmaakMenutie 10 juli 2020 - 11:22

Bedankt voor het compliment Mieke! Fijn dat het in de smaak viel 🙂

Reply
Ria 18 december 2020 - 19:41

Ik heb nog extra een blikje bruine bonen toegevoegd. Ik vond het heerlijk, mijn man wil liever enchiladas met kip, dus die staan volgende keer op het menu.

Reply
SmaakMenutie 20 december 2020 - 10:30

Lekker Ria, blikje bruine bonen toevoegen kan heel goed! Doen wij zelf ook regelmatig 🙂

Reply
Sjoerd 9 maart 2021 - 13:37

Jemig, wat een feest! Echt heerlijk van zitten smullen samen met mijn dochter. Ik ben een fan van zo’n beetje alle kruiden en bij toeval op jullie site terecht gekomen. Dit gerecht was echt heerlijk! Zoals anderen, ook wat (kidney)bonen toegevoegd voor wat extra eiwitten. En afgemaakt met zelfgemaakte guacamole. Deze gaat zeker op de repeat! Op naar het volgende lekkere gerecht op jullie site. Dank.

Reply
SmaakMenutie 9 maart 2021 - 13:59

Leuk te horen Sjoerd! Fijn dat jullie van het recept genoten hebben. Lekker dat je er zelf guacamole bij hebt gemaakt 🙂 Geniet van de andere recepten!

Reply
Patricia 12 mei 2021 - 15:56

Ja alles gekocht om morgen klaar te maken ,voor de eerste keer dat we jullie recept gaan klaar maken ,we laten het weten hoe het gegaan is ,ik hou van koken ,en van lekker eten uit de oven ,dank u wel voor het recept

Reply
SmaakMenutie 13 mei 2021 - 10:33

Geniet ervan Patricia!

Reply
Nathalie 12 mei 2021 - 18:40

Zalig!
Omdat wij met 5 zijn, w.v. 3 stevige eters, heb ik extra zakje verse mexicaanse groenten toegevoegd en een vacuüm zak met maïs en bonen erbij gedaan. Verdeeld over 12 grote wraps.
Maar ze werden wat sompig ad onderkant. Dat was wel jammer. Maar ze smaakten echt heerlijk. Deze komt ook weer vaker op tafel.

Reply
SmaakMenutie 13 mei 2021 - 10:52

Fijn dat ze in de smaak vielen Nathalie! Dat ze wat sompig waren kan door de extra groenten komen denk ik.

Reply
1 2 3 4