Een kruidige Indische klassieker
Jullie reacties op de daging smoor van laatst waren zó enthousiast, dat we er simpelweg niet omheen konden: vandaag delen we een heerlijke variatie hierop – daging roedjak.
Dit heerlijke Indische stoofgerecht van rundvlees doet qua basis denken aan smoor, maar is nét even kruidiger en wordt gestoofd in romige kokosmelk. Het resultaat? Mals vlees met een kruidige saus die gegarandeerd in de smaak zal vallen.
Het geheim zit ‘m in de bereiding
Voor deze roedjak gebruiken we grof gesneden runder riblappen. Wil je het vlees éxtra mals? Marineer het dan een uurtje van tevoren met een beetje tamarindepasta. De zuren in tamarinde helpen om het vlees zacht te maken en geven tegelijkertijd een subtiel fris accent aan het gerecht. Maar dit is echt optioneel. Misschien heb je het niet in de koelkast staan of is het niet verkrijgbaar bij de supermarkt.
Zodra de olie in de pan op temperatuur is, mag het vlees erbij om op hoog vuur rondom mooi bruin te bakken. Maak ondertussen de boemboe. Deze kruidenpasta bestaat uit sjalotten, knoflook, rode peper, kurkuma, laos, ketoembar, trassi en zonnebloemolie. Dat is ook het moment waarop je keuken zich begint te vullen met een heerlijke geur! Fruit dit al omscheppend tot alles mooi glanst en de geuren goed vrijkomen.
Kokosmelk: romig én gezond
Daarna is het tijd om de kokosmelk toe te voegen. Uiteraard onmisbaar in dit gerecht. Gebruik ongeveer 250 ml kokosmelk, samen met 150 ml warm water, 2 à 3 eetlepels ketjap manis, 1 eetlepel gula djawa (of bruine basterdsuiker), 2 salamblaadjes en een gekneusde stengel sereh.
Kokosmelk zorgt niet alleen voor romigheid, maar is ook nog eens een gezonde keuze. Zo bevat kokosmelk laurinezuur, een vetzuur dat antibacteriële en antivirale eigenschappen heeft. Bovendien is kokosmelk rijk aan kalium en magnesium, belangrijke mineralen voor je hart, spieren en vochtbalans. Ideaal toch?
Laat het fornuis zijn werk doen
Nu komt het moeilijkste gedeelte: wachten. Laat de pan met deksel op laag vuur minstens 2,5 uur zachtjes stoven. Roer af en toe en proef vooral hoe de smaken zich langzaam verdiepen. Aan het einde haal je het deksel van de pan zodat de saus nog wat kan inkoken tot een mooie, dikke consistentie. Het vlees valt dan bijna vanzelf uit elkaar – precies zoals het hoort.
Serveer met liefde (en bijgerechten)
Maak er een feestje van en serveer je daging roedjak als onderdeel van een complete rijsttafel. Wij eten ‘m graag met een frisse tjarantjam salade (of bijvoorbeeld ulang ulang) en knapperige sajoer boontjes. Serveer met witte rijst of lontong en garneer eventueel met wat gebakken uitjes. Een koude Bintang biertje of frisse limoenlimonade erbij en je waant je even op Java. Selamat makan!
81 reacties
Wat een heerlijk recept!!
enkele aanpassingen; heb i.p.v olijfolie 2 flinke klodders reuzel gebruikt.
had helaas geen rood pepertje, dus maar wat extra sambal .
Ook geen gula djawa dus 2 eetlepels bruine basterdsuiker gebruikt en ipv de stengel sereh, 2 tl citroengraspoeder.
Geserveerd met witte Basmati rijst en frisse komkommersalade. Ik verander er niks meer aan ..We hebben er van genoten!! dankjewel 🙂
Oh ja ,theelepeltje gemberpoeder derbij gedaan 😉
Hoi Rob, bedankt voor je reactie. Super leuk om te horen! Reuzel is áltijd een goed idee. Alleen is dat niet overal meer verkrijgbaar. Vandaar dat wij meestal arachide- of zonnebloemolie gebruiken (sowieso geen olijfolie). Mijn oma gebruikte ook altijd reuzel 🙂
Bruine suiker is inderdaad een prima vervanger voot gula djawa en citroengraspoeder lijkt mij ook prima te doen. En uiteindelijk is een recept natuurlijk maar een leidraad om er je eigen draai aan te geven 😉
Dank voor je reactie en veel kookplezier! Selamat makan 🙂
Ik neem aan dat dit ook in de slowcooker kan??
Hallo Robert, ja dat kan zeker!
Dan gaan we dit vrijdag eens proberen.
Ik ben voorstander van alles vers dus ook de Laos en Kurkuma hoeveel heb ik dan nodig? Ik vergeet steeds de verhouding poeder vs vers
Dat fruiten in de pan van al deze versheden MAGISCH zo’n zin in weer 🙂
Hoi Robert, lekker hoor! Als je verse laos gebruikt, neem dan 4 à 5 cm verse laos/galangalwortel. Voor de kurkuma kan je een stukje van 2 cm aanhouden. Heerlijk, laat je ons weten hoe het geworden is? Veel culinair plezier!
Zo alweer week geleden. De daging was heerlijk hoewel ik de tamarinde iets te overheersend vond. Ik.heb het gemaakt in slowcooker 2 uur high 4 uur low. Nadeel vind ik dat de saus niet indikt. Ik maak m zeker nog eens op t gas. Heerlijk recept hoor
Al 1 keer gemaakt, echt een heerlijk recept waarbij zelfs mijn dochter (niet houdend van stoofvlees) haar vinders bij aflikt.
Ik wil dit keer een grote pan vol maken en dus met meer vlees.
Stel dat ik 1,5 kilo ga gebruiken, dien ik dan ook alle andere ingrediënten te verdubbelen?
Bedankt voor jullie recepten, ga zeker zo door!
Ja hoor…het was echt heel lekker. we zijn maar met zijn tweetjes thuis dus we hebben 2 dagen hetzelfde gegeten. Volgende keer ga ik de Dagang Bali maken.
Zo lekker hoor! Ja de Daging Bali ga je dan ook heel lekker vinden 🙂
Mijn 1e poging…ik ben benieuwd Lastig vond ik de boemboe maken want ik denk dat dat beter gaat met een staafmixer die ik dus niet heb. Keuken ruikt heerlijk zegt mijn dochter dus ik denk dat alles goed gaat komen hahahaahah
En Henk is het allemaal gelukt? Vond je dochter het lekker? Vast wel!! We zijn benieuwd 🙂
Goed bezig zeg ?
Dankje Adito! Leuk om te horen 🙂