Een fijne herinnering aan San Diego
Elke keer als we deze California burrito maken, denk ik terug aan onze reis door Californië.
We waren de hele dag onderweg, van ruige kustwegen tot warme binnenlanden en tegen het eind van de middag reden we met flinke trek San Diego binnen. Via de zus van Erik kregen we een tip over een klein zaakje dat volgens haar de allerbeste burrito’s van de stad verkocht.
Ze had gelijk. De eerste hap was zó goed dat we dachten, deze moeten we onthouden. Niet alleen omdat we honger hadden, maar omdat de smaken precies pasten bij dat moment. Sindsdien zijn we fan van de burrito.
Wat is een California burrito eigenlijk?
De California burrito is geen klassieke Mexicaanse burrito, maar eerder een kruising tussen Mexicaans streetfood en Amerikaanse ‘roadtrip-eten’. Hij komt oorspronkelijk uit San Diego, vlak bij de Mexicaanse grens. Lokale surfers zijn er dol op, een stevige maaltijd na een dag in het water.
Wat deze burrito bijzonder maakt, is de combinatie van gegrild rundvlees (carne asada) met knapperige frietjes. Geen rijst of bonen dus, maar juist die verrassende toevoeging van friet maakt ‘m uniek én verslavend lekker.
Het geheim zit in de carne asada
De smaakmaker in deze burrito is zonder twijfel de carne asada. We gebruiken hiervoor bavette, gemarineerd in een frisse en kruidige mix van citrus en knoflook. Denk aan het sap van een limoen, sinaasappel en citroen, gemengd met olijfolie, een eetlepel azijn, komijn, zout, fijngesneden jalapeño en knoflook.
Laat het vlees minstens een uur marineren (maximaal zes). Daarna grill je het op middelhoog vuur – zo’n 7 tot 10 minuten per kant – tot het mooie grillstrepen heeft. Daarna snijd je het in dunne reepjes. Alleen al de geur van het vlees op de grill is al onweerstaanbaar!
Frietjes in je burrito? Ja, echt!
Het klinkt misschien gek, maar geloof ons: frietjes in een burrito zijn een gouden greep. Ze geven structuur, bite en maken het geheel lekker vullend. Wij gebruiken het liefst dunne Franse frietjes, eventueel zelfgemaakt, zolang ze maar knapperig zijn.
Samen met de carne asada vormen ze de stevige basis van de burrito. En juist door die combinatie krijgt deze burrito zijn typische karakter: stoer, vullend en lekker ongecompliceerd.
De perfecte vulling
Naast vlees en friet gaat er nog meer lekkers in de tortilla: reepjes romige avocado (of guacamole als je zin hebt om uit te pakken), frisse pico de gallo, geraspte cheddar en een lepel zure room. Rol alles strak op in een grote tortilla en plaats nog enkele minuten in een ovenschaal in de oven.
Het resultaat? Een burrito die precies de balans vindt tussen fris, hartig, romig en krokant. Voor ons is dit niet zomaar een recept, maar een herinnering in een wrap. En elke hap brengt ons weer even terug naar die zonovergoten dag in San Diego!