Home Hoofdgerechten California burrito

California burrito

goedgevulde tortilla met carne asada

door SmaakMenutie
California burrito

Een fijne herinnering aan San Diego

Elke keer als we deze California burrito maken, denk ik terug aan onze reis door Californië.

We waren de hele dag onderweg, van ruige kustwegen tot warme binnenlanden en tegen het eind van de middag reden we met flinke trek San Diego binnen. Via de zus van Erik kregen we een tip over een klein zaakje dat volgens haar de allerbeste burrito’s van de stad verkocht.

Ze had gelijk. De eerste hap was zó goed dat we dachten, deze moeten we onthouden. Niet alleen omdat we honger hadden, maar omdat de smaken precies pasten bij dat moment. Sindsdien zijn we fan van de burrito.

Wat is een California burrito eigenlijk?

De California burrito is geen klassieke Mexicaanse burrito, maar eerder een kruising tussen Mexicaans streetfood en Amerikaanse ‘roadtrip-eten’. Hij komt oorspronkelijk uit San Diego, vlak bij de Mexicaanse grens. Lokale surfers zijn er dol op, een stevige maaltijd na een dag in het water.

Bavette marineren

Wat deze burrito bijzonder maakt, is de combinatie van gegrild rundvlees (carne asada) met knapperige frietjes. Geen rijst of bonen dus, maar juist die verrassende toevoeging van friet maakt ‘m uniek én verslavend lekker.

Het geheim zit in de carne asada

De smaakmaker in deze burrito is zonder twijfel de carne asada. We gebruiken hiervoor bavette, gemarineerd in een frisse en kruidige mix van citrus en knoflook. Denk aan het sap van een limoen, sinaasappel en citroen, gemengd met olijfolie, een eetlepel azijn, komijn, zout, fijngesneden jalapeño en knoflook.

Carne asada
Carne asada

Laat het vlees minstens een uur marineren (maximaal zes). Daarna grill je het op middelhoog vuur – zo’n 7 tot 10 minuten per kant – tot het mooie grillstrepen heeft. Daarna snijd je het in dunne reepjes. Alleen al de geur van het vlees op de grill is al onweerstaanbaar!

Frietjes in je burrito? Ja, echt!

Het klinkt misschien gek, maar geloof ons: frietjes in een burrito zijn een gouden greep. Ze geven structuur, bite en maken het geheel lekker vullend. Wij gebruiken het liefst dunne Franse frietjes, eventueel zelfgemaakt, zolang ze maar knapperig zijn.

Burrito rollen

Samen met de carne asada vormen ze de stevige basis van de burrito. En juist door die combinatie krijgt deze burrito zijn typische karakter: stoer, vullend en lekker ongecompliceerd.

De perfecte vulling

Naast vlees en friet gaat er nog meer lekkers in de tortilla: reepjes romige avocado (of guacamole als je zin hebt om uit te pakken), frisse pico de gallo, geraspte cheddar en een lepel zure room. Rol alles strak op in een grote tortilla en plaats nog enkele minuten in een ovenschaal in de oven.

Pico de gallo recept
Pico de gallo

Het resultaat? Een burrito die precies de balans vindt tussen fris, hartig, romig en krokant. Voor ons is dit niet zomaar een recept, maar een herinnering in een wrap. En elke hap brengt ons weer even terug naar die zonovergoten dag in San Diego!

Burrito recept
California burrito

California burrito

Personen: 4 Bereidingstijd: Wachttijd:
Beoordeling 4.6/5
( 34 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 500 g bavette (vinkenlap)
  • 125 g zure room
  • 100 g cheddar kaas
  • 60 ml olijfolie
  • 4 grote tortilla wraps
  • 3 tenen knoflook
  • 1 zak Franse frietjes
  • 1 avocado
  • 1 limoen
  • 1 sinaasappel
  • 1 citroen
  • 1 groene jalapeño peper
  • 1 el azijn
  • 1 tl gemalen komijnzaad (djintan)
  • Pico de gallo

Zo maak je het

  • Begin met de pico de gallo. Het recept staat hier. Dit is klaar binnen 5 à 10 minuutjes.
  • Dan de carne asada. Snijd 1 groene jalapeño (zonder zaadlijsten) en 3-4 tenen knoflook fijn. Zet even apart.
  • Meng in een kommetje het sap van 1 limoen, 1 (hand- of pers)sinaasappel, 1 citroen, 60 ml olijfolie, 1 el azijn, 1 (flinke) tl komijn en 1 tl zout met een garde tot een mooie marinade. Voeg de fijngesneden knoflook en jalapeño toe en meng grondig door elkaar.
  • Neem een ovenschaal en giet daar de marinade in. Haal de bavette door de marinade en laat hem nu minimaal 1 uur afgedekt in de koeling marineren. Langer mag ook, maar niet langer dan een uur of 6.
  • Neem een grillpan of grillplaat en verhit de pan of plaat op middelhoog vuur. Bij onze inductieplaat is dat stand 6 van 9. Grill de bavette nu ongeveer 7-10 minuten per kant. Wil je meer doorbakken? Grill hem dan wat langer.
  • Verwarm ondertussen de oven op 180-200 graden en frituur tevens alvast de frietjes goudbruin.
  • Neem een tortilla wrap en besmeer ruim met zure room. Bestrooi met geraspte cheddar kaas en voeg een deel van de pico de gallo toe. Voeg tevens een paar reepjes avocado toe.
  • Snijd de gegrilde carne asada in dunne reepjes en voeg deze samen met de frietjes toe aan de tortilla wrap.
  • Vouw de de wrap dicht als een envelopje (zie afbeelding hieronder) en plaats nog enkele minuten in een ovenschaal in de oven. En klaar is de allerlekkerste burrito die je in tijden hebt gegeten! Serveer met extra zure room.

California burrito

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak