Home Hoofdgerechten Beenham met honing-mosterd uit de oven

Beenham met honing-mosterd uit de oven

door SmaakMenutie
Beenham honing mosterd

Binnen een uur op tafel!

Denk je ook bij dit recept: pfieuw dat zal wel heel veel werk zijn? Nou, dan hebben we heel goed nieuws voor je! Dit recept is echt super easy en staat binnen een uur bij jou op tafel. Maar belangrijker nog, het is waanzinnig lekker. Daarnaast kan het onmogelijk ontbreken bij het kerstdiner. Het beenhammetje bestrijken we met een heerlijke honing-mosterdmarinade en vervolgens doet de oven het werk. Juist, je leest het goed: je hoeft eigenlijk heel weinig te doen om dit meesterlijke recept op tafel te zetten.

“Het beenhammetje bestrijken we met een heerlijke honing-mosterdmarinade en vervolgens doet de oven het werk”

Dit beenhammetje van 500 gr is geschikt voor 2-3 personen, maar heb je een flinke jongen van 1, 2 of 3 kilo, dan verdubbel je gewoon de marinade. Zullen we maar beginnen dan?

Beenham honing mosterd

Beenham met honing-mosterd uit de oven

Print dit recept
Personen: 2-3 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.1/5
( 48 keer gestemd )

Ingrediënten

500 g beenham
2 el honing
2 el grove mosterd
2 tenen knoflook
2 takjes tijm

Zo maak je het

  • Verwarm de (hetelucht)oven voor op 175-180 graden.
  • Maak met een scherp mes inkepingen in het vlees zodat er een ruitmotief ontstaat (zie hieronder op de foto).
  • Neem een mengkommetje en meng hierin 2 flinke el grove mosterd met 2 flinke el honing, 2 geperste teentjes knoflook en de blaadjes van 2-3 takjes tijm. Meng grondig door elkaar.
  • Bestrijk de beenham rondom met de honing-mosterd marinade en plaats in het midden van de voorverwarmde oven.
  • Bedruip de beenham elke 10-15 minuten met de vrijgekomen marinade. De beenham moet totaal circa 45 minuten in de oven.
  • Snijd de beenham in dunne plakken en serveer met bijvoorbeeld frietjes of aardappelkroketjes en een groente naar keuze. Eet smakelijk!

Beenham bereiden Beenham recept Beenham marineren Beenham oven Beenham bereiden oven hoe lang

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram, Facebook of Twitter met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

41 reacties

Karin 7 december 2019 - 07:42

Een vraagje , betrokken jullie de beenham nog met peper en zout of laten jullie dit achterwege.
Ik vind het een heerlijk recept en ga er zeker mee aan de slag.
Met vriendelijke groet,
Karin van den Bos .

Reply
SmaakMenutie 7 december 2019 - 09:49

Leuk Karin! Peper en zout is niet nodig. Geniet ervan!

Reply
Rein Nieuwland 2 februari 2021 - 17:46

Moet de beenham op een rooster of in een bak in de oven?

Reply
SmaakMenutie 3 februari 2021 - 10:14

Dat maakt niet zoveel uit Rein, zolang je ‘m maar in een ovenschaal plaatst 🙂

Reply
Dick 12 december 2020 - 15:53

Dat is persoons afhankelijk. Toch?

Reply
Joke 7 december 2019 - 16:16

Lijkt me een heerlijk recept met kerst! Kun je het ook van te voren maken en dan opwarmen? Op hoeveel graden? Afgedekt?

Reply
SmaakMenutie 8 december 2019 - 12:03

Hoi Joke, dat lijkt ons minder lekker en bovendien is-ie dan minder mals! Wel kan je eventueel de marinade vooraf maken en over de beenham schenken zodra je ‘m in de oven plaatst. Succes!

Reply
Thea 17 december 2019 - 21:59

Hoi Tim en Erik,
Ik heb een antilliaanse beenham van 2 kg. Kan ik dan ook deze marinade gebruiken en hoe lang moet de beenham dan in de oven?
Groetjes en fijne feestdagen,
Thea

Reply
SmaakMenutie 19 december 2019 - 20:35

Hoi Thea. Ik neem aan dat het een gewone naturel beenham is maar dan eentje van 2 kg? Dan raad ik je aan om de beenham is even te koken in de bouillon (kan van een blokje). Gewoon op laag vuurtje een uurtje koken. Dan af laten koelen en besmeren met de marinade en dan een minuut of 40 in de oven. Als de beenham trouwens niet te dik is kan je de stap van het koken ook over slaan. Maar ik denk dat als je een flinke beenham hebt het voorkoken wel aan te raden is. Succes!

Reply
Wings 18 december 2019 - 13:08

Zelfde vraag als Thea

Reply
SmaakMenutie 19 december 2019 - 20:35

Hallo Wings, zie het antwoord hierboven 😉

Reply
Titia 19 december 2019 - 00:07

Kan je de beenham met rijst serveren?
Vast bedankt voor jou reactie en fijne feestdagen!
Groetje,
Titia

Reply
SmaakMenutie 19 december 2019 - 20:36

Jazeker kan dat, Titia! Eigenlijk kan het met alles. Net waar je voorkeur naar uit gaat. Jij ook fijne feestdagen 🙂 Groetjes

Reply
Gerald 22 december 2019 - 09:47

Heerlijk gegeten van de beenham, super makkelijk recept en de oven doet het werk. Had ook de regenboog wortels en de aardappels met Parmezaanse kaas gemaakt, paste allemaal net in 1 oven. Gaan we zeker nog een keer maken.

Reply
SmaakMenutie 23 december 2019 - 09:39

Fijn dat de beenham in de smaak viel Gerald! Leuke en lekkere combinatie met de wortels en aardappels 🙂

Reply
Kurt 28 januari 2020 - 14:50

Mijn beenham was erg droog. Eventueel te lang laten braden? Voldeed wel als broodbeleg!

Reply
SmaakMenutie 29 januari 2020 - 12:55

Wat vervelend Kurt! Gelukkig dat ie wel voldeed als broodbeleg in ieder geval. Ja, ik vermoed dat de beenham dan te lang gebraden is. Had je een kleiner formaat? Dat is tricky bij beenham, te lang maakt hem droog. Volgende keer beter 🙂

Reply
Chris derkink 18 februari 2020 - 00:29

Welke kerntemperatuur kan ik aanhouden in stoomoven?

Reply
SmaakMenutie 19 februari 2020 - 19:07

Hoi Chris, de kerntemperatuur van de beenham moet ca. 63 graden zijn. Maar dan heb ik het wel over een gewone oven en niet specifiek een stoomoven. Maar ik neem aan dat je de beenham niet gaat stomen 🙂

Reply
Marika Salden 30 maart 2020 - 18:42

Ik ga hem morgen maken.
En even een compliment voor jullie
Heb al heel veel recepten van jullie gemaakt en bijna allemaal gaan ze de klapper in.
Top ga zo door

Reply
SmaakMenutie 31 maart 2020 - 09:06

Lekker Mariska! En bedankt voor het compliment, leuk om te horen 🙂

Reply
Monique koggel 13 november 2020 - 19:14

Hoi heren, ik heb deze beenham pas gemaakt als verassing voor mijn vriend op zijn verjaardag! We hebben ervan genoten en het is zeker een aanrader. Omdat we beiden van iets pittig houden heb ik een klein beetje chillivlokken door de marinade gedaan en de tijm weggelaten.

Reply
SmaakMenutie 14 november 2020 - 11:24

Wat een leuke en lekkere verrassing Monique! Fijn dat jullie ervan genoten hebben. Goed idee die chilivlokken 🙂

Reply
Samantha 12 december 2020 - 09:30

Hoe vang je de vrijgekomen marinade het makkelijkst op? On vervolgens de beenham om de 10 min opnieuw in te “druipen” .. vraag me af hoe jullie dit doen precies.

Reply
SmaakMenutie 13 december 2020 - 14:18

Hoi Samantha, de marinade wordt opgevangen door de ovenschaal!

Reply
Louise 12 december 2020 - 10:03

Hallo Tim & Erik,
dek je de beenham af in de oven?

Reply
SmaakMenutie 13 december 2020 - 16:52

Hoi Louise, nee hoor dat is niet nodig! Zolang je maar wel de beenham elke 10-15 minuten bedruipt met de vrijgekomen marinade 🙂

Reply
Leo 15 december 2020 - 12:32

Kan je de beenham ook in de pan bereiden? Heb nl. maar 1 oven en deze is in gebruik voor andere gerechten welke op 200c bereid moeten worden.

Reply
SmaakMenutie 16 december 2020 - 16:06

Hoi Leo, waarschijnlijk kan het wel in de braadpan. Zorg dan wel dat je de juiste temperatuur hebt, dat is even aftasten maar zou moeten lukken. Succes!

Reply
Ine 27 december 2020 - 09:01

Hallo, Wat hebben we gesmuld. Kreeg complimenten van de kinderen, zo lekker.
De eer is aan jullie, altijd fijne recepten en makkelijk te maken

Reply
SmaakMenutie 27 december 2020 - 12:24

Dat vinden we heel leuk om te horen Ine, bedankt voor je berichtje! Fijn dat het beenhammetje bij iedereen in de smaak viel 🙂

Reply
Jose Oberije- Heiligers 11 januari 2021 - 14:48

Goede Middag.

wilde graag het beenhammetje in de Römertopf bereiden
maar hoelang moet ik de topf in de oven laten?

Reply
SmaakMenutie 12 januari 2021 - 12:45

Hallo Jose, wat leuk dat je nog gebruik maakt van een römertopf! Echter lijkt ons dit gerecht minder geschikt voor dit kookproces. Wat is precies de reden dat je deze hiervoor wil gebruiken? Wij hebben geen ervaring hiermee, dus vinden we het ook lastig om je te adviseren. Maar gezien het feit dat de temperatuur niet hoger wordt dan 150 graden in de topf, moet het wel langer in de oven en de temperatuur minimaal 225 graden lees ik (geheel afhankelijk van het type oven). In onze ogen kan je de beenham net zo goed in een ovenschaal bereiden 🙂

Reply
Chris Swinkels 9 februari 2021 - 18:04

Hoi mannen,

Dacht ook , dit ga ik maken, ga hem straks eten. Hij is echter te groot voor twee en hou denk ik de helft van het hammetje over. Kan ik dat later, volgende dag bijv verwarmen ? , en wat is dan het beste om te doen?. Alvast dank voor je hulp

Reply
SmaakMenutie 10 februari 2021 - 10:15

Leuk Chris hopelijk viel het beenhammetje in de smaak. Volgende dag kan je hem prima op dezelfde temperatuur opwarmen in de oven, maar niet te lang anders wordt hij taai. Succes!

Reply
KARIN 24 februari 2021 - 07:09

Ik kook via mijn mail voor vrienden/buren ik heb dit gerecht klaar gemaakt
Was Heerlijk en al mijn afhalers vonden dat ook
Karin

Reply
SmaakMenutie 24 februari 2021 - 09:26

Wat leuk dat je voor vrienden en buren kookt Karin! Fijn dat iedereen ervan genoten heeft 🙂

Reply
angela 22 maart 2021 - 22:13

Kan het beenhammetje ook op een green egg ??

Reply
SmaakMenutie 23 maart 2021 - 09:55

Ja dat kan hoor Angela, als je maar zorgt voor de juiste temperatuur!

Reply
Sandra Rieter 4 april 2021 - 17:50

Heerlijke saus vd marinade.

Reply
SmaakMenutie 6 april 2021 - 11:11

Fijn dat het in de smaak viel Sandra! 🙂

Reply