Home Hoofdgerechten Beenham met honing-mosterd uit de oven

Beenham met honing-mosterd uit de oven

door SmaakMenutie

Binnen een uur op tafel!

Denk je ook bij dit recept: pfieuw dat zal wel heel veel werk zijn? Nou, dan hebben we heel goed nieuws voor je! Dit recept is echt super easy en staat binnen een uur bij jou op tafel. Maar belangrijker nog, het is waanzinnig lekker. Daarnaast kan het onmogelijk ontbreken bij het kerstdiner. Het beenhammetje bestrijken we met een heerlijke honing-mosterdmarinade en vervolgens doet de oven het werk. Juist, je leest het goed: je hoeft eigenlijk heel weinig te doen om dit meesterlijke recept op tafel te zetten.

“Het beenhammetje bestrijken we met een heerlijke honing-mosterdmarinade en vervolgens doet de oven het werk”

Dit beenhammetje van 500 gr is geschikt voor 2-3 personen, maar heb je een flinke jongen van 1, 2 of 3 kilo, dan verdubbel je gewoon de marinade. Zullen we maar beginnen dan?

Beenham honing mosterd

Beenham met honing-mosterd uit de oven

Denk je ook bij dit recept: pfieuw dat zal wel heel veel werk zijn? Nou, dan hebben we heel goed nieuws voor je! Dit recept is echt super easy en... Hoofdgerechten Beenham met honing-mosterd, oven, kerst Nederlands Print dit recept
Personen: 2-3 Bereidingstijd:
Voedingswaarde 200 Calorieën 20 grams Vet
Beoordeling 5.0/5
( 11 keer gestemd )

Ingrediënten

500 g beenham
2 el honing
2 el grove mosterd
2 tenen knoflook
2 takjes tijm

Zo maak je het

  • Verwarm de (hetelucht)oven voor op 175-180 graden.
  • Maak met een scherp mes inkepingen in het vlees zodat er een ruitmotief ontstaat (zie hieronder op de foto).
  • Neem een mengkommetje en meng hierin 2 flinke el grove mosterd met 2 flinke el honing, 2 geperste teentjes knoflook en de blaadjes van 2-3 takjes tijm. Meng grondig door elkaar.
  • Bestrijk de beenham rondom met de honing-mosterd marinade en plaats in het midden van de voorverwarmde oven.
  • Bedruip de beenham elke 10-15 minuten met de vrijgekomen marinade. De beenham moet totaal circa 45 minuten in de oven.
  • Snijd de beenham in dunne plakken en serveer met bijvoorbeeld frietjes of aardappelkroketjes en een groente naar keuze. Eet smakelijk!

Beenham bereiden Beenham recept Beenham marineren Beenham oven Beenham bereiden oven hoe langHeb je dit gemaakt? Laat het ons weten via onze Instagram, Facebook of Twitter met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

16 reacties

Karin 7 december 2019 - 07:42

Een vraagje , betrokken jullie de beenham nog met peper en zout of laten jullie dit achterwege.
Ik vind het een heerlijk recept en ga er zeker mee aan de slag.
Met vriendelijke groet,
Karin van den Bos .

Reply
SmaakMenutie 7 december 2019 - 09:49

Leuk Karin! Peper en zout is niet nodig. Geniet ervan!

Reply
Joke 7 december 2019 - 16:16

Lijkt me een heerlijk recept met kerst! Kun je het ook van te voren maken en dan opwarmen? Op hoeveel graden? Afgedekt?

Reply
SmaakMenutie 8 december 2019 - 12:03

Hoi Joke, dat lijkt ons minder lekker en bovendien is-ie dan minder mals! Wel kan je eventueel de marinade vooraf maken en over de beenham schenken zodra je ‘m in de oven plaatst. Succes!

Reply
Thea 17 december 2019 - 21:59

Hoi Tim en Erik,
Ik heb een antilliaanse beenham van 2 kg. Kan ik dan ook deze marinade gebruiken en hoe lang moet de beenham dan in de oven?
Groetjes en fijne feestdagen,
Thea

Reply
SmaakMenutie 19 december 2019 - 20:35

Hoi Thea. Ik neem aan dat het een gewone naturel beenham is maar dan eentje van 2 kg? Dan raad ik je aan om de beenham is even te koken in de bouillon (kan van een blokje). Gewoon op laag vuurtje een uurtje koken. Dan af laten koelen en besmeren met de marinade en dan een minuut of 40 in de oven. Als de beenham trouwens niet te dik is kan je de stap van het koken ook over slaan. Maar ik denk dat als je een flinke beenham hebt het voorkoken wel aan te raden is. Succes!

Reply
Wings 18 december 2019 - 13:08

Zelfde vraag als Thea

Reply
SmaakMenutie 19 december 2019 - 20:35

Hallo Wings, zie het antwoord hierboven 😉

Reply
Titia 19 december 2019 - 00:07

Kan je de beenham met rijst serveren?
Vast bedankt voor jou reactie en fijne feestdagen!
Groetje,
Titia

Reply
SmaakMenutie 19 december 2019 - 20:36

Jazeker kan dat, Titia! Eigenlijk kan het met alles. Net waar je voorkeur naar uit gaat. Jij ook fijne feestdagen 🙂 Groetjes

Reply
Gerald 22 december 2019 - 09:47

Heerlijk gegeten van de beenham, super makkelijk recept en de oven doet het werk. Had ook de regenboog wortels en de aardappels met Parmezaanse kaas gemaakt, paste allemaal net in 1 oven. Gaan we zeker nog een keer maken.

Reply
SmaakMenutie 23 december 2019 - 09:39

Fijn dat de beenham in de smaak viel Gerald! Leuke en lekkere combinatie met de wortels en aardappels 🙂

Reply
Kurt 28 januari 2020 - 14:50

Mijn beenham was erg droog. Eventueel te lang laten braden? Voldeed wel als broodbeleg!

Reply
SmaakMenutie 29 januari 2020 - 12:55

Wat vervelend Kurt! Gelukkig dat ie wel voldeed als broodbeleg in ieder geval. Ja, ik vermoed dat de beenham dan te lang gebraden is. Had je een kleiner formaat? Dat is tricky bij beenham, te lang maakt hem droog. Volgende keer beter 🙂

Reply
Chris derkink 18 februari 2020 - 00:29

Welke kerntemperatuur kan ik aanhouden in stoomoven?

Reply
SmaakMenutie 19 februari 2020 - 19:07

Hoi Chris, de kerntemperatuur van de beenham moet ca. 63 graden zijn. Maar dan heb ik het wel over een gewone oven en niet specifiek een stoomoven. Maar ik neem aan dat je de beenham niet gaat stomen 🙂

Reply