Home Erik's Asia Broodje Indische pulled chicken

Broodje Indische pulled chicken

door SmaakMenutie
Broodje Indische pulled chicken

Een heerlijke twist op ajam ketjap

Eerder maakten we al een heerlijk broodje pulled chicken, maar vandaag geven we hier een Indische draai aan. Deze variant doet je waarschijnlijk wel denken aan ajam ketjap, het bekende kipgerecht uit de Indische keuken.

Door de kip langzaam gaar te koken en vervolgens te vermengen met een heerlijke kruidige (ketjap)saus, ontstaat een smaakexplosie die perfect samengaat met een zacht Surinaams puntje. Een broodje Indische pulled chicken is eenvoudig te maken en ideaal voor de lekkere trek!

Pulled chicken

Smaakvolle boemboe

De basis van de saus is natuurlijk een zelfgemaakte boemboe die mede zorgt voor diepe en volle smaken. We maken deze van fijngehakte sjalotten, knoflook en rode peper die we aanfruiten tot ze heerlijk geurig zijn. Deze boemboe is eigenlijk de basis van veel Indische boemboes.

Boemboe pulled chicken
Zelfgemaakte boemboe

Perfecte pulled chicken

Om de kip de juiste structuur te geven, garen we deze langzaam tot hij boterzacht is en gemakkelijk uit elkaar valt. Met twee vorken plukken we de kip tot fijne stukjes, waardoor hij optimaal de smaken van de saus opneemt. De saus bestaat uit een combinatie van ketjap manis, ketchup en gula djawa (palmsuiker), wat zorgt voor een perfecte balans tussen zoet, hartig en umami. Het resultaat? Een heerlijk smeuïge pulled chicken met een authentieke Indische touch.

Pulled chicken saus
Pulled chicken maken

Serveren zoals bij de toko

Een broodje Indische pulled chicken is pas écht compleet met de juiste toppings en het juiste brood. Serveer het op een zacht en luchtig Surinaams broodje, zoals je dat kent van de toko. Dit broodje neemt de saus goed op en maakt elke hap een feestje. Voor extra frisheid en een knapperige bite voeg je atjar ketimoen toe- Indisch zuur van komkommer dat perfect contrasteert met de kip. Eventueel kun je nog wat gebakken uitjes of sambal toevoegen voor extra crunch en pit.

Indisch zuur
Atjar ketimoen

Moeilijk? Helemaal niet! Dit gerecht is eenvoudig te maken en een gegarandeerd succes. Probeer het zelf en geniet van deze Indische variant op pulled chicken!

Broodje Indische pulled chicken

Broodje Indische pulled chicken

Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.2/5
( 121 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 450 g kipdijfilet
  • 4 (Surinaamse) broodjes
  • 2 tenen knoflook
  • 2 sjalotten
  • 1 rode peper
  • 1 kippenbouillon blokje
  • 1/2 citroen
  • 5 el ketjap manis
  • 3 el ketchup
  • 1 el gula djawa
  • 1 el gembersiroop
  • 1/2 tl nootmuskaat
  • Atjar ketimoen (optioneel)
  • Zonnebloemolie

Zo maak je het

  • Kook circa 450 g kipdijfilet (of kipfilet) in een ruime hoeveelheid water in 15-20 minuten gaar. Voeg ook 1 kippenbouillon blokje toe.
  • Mix in de kom van een hakmolen 2 sjalotten, 2 tenen knoflook, 1 rode peper, 1/2 tl nootmuskaat en een flinke scheut zonnebloemolie fijn. Je kan eventueel alles ook ragfijn snijden.
  • Fruit de boemboe 2 minuten aan en voeg vervolgens 5 el ketjap manis, 3 el ketchup, 5 el water, het sap van een 1/2 citroen, 1 el gula djawa en 1 el gembersiroop toe. 
  • Verwarm op laag vuur en laat zo een beetje indikken. Als de saus te dik wordt voeg je wat extra ketjap en/of water toe.
  • Haal de kip uit de pan en pluk met 2 vorken tot je 'pulled chicken' hebt. Voeg de kip toe aan de saus en meng grondig. Verwarm nog even en voeg naar smaak extra ketjap of ketchup toe.
  • Verdeel de kip over de (geroosterde) Surinaamse broodjes en voeg eventueel nog wat frisse atjar toe.

Pulled chicken receptBroodje Indische pulled chicken

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

48 reacties

Hanne 22 juli 2022 - 16:22

Al heel vaak gemaakt! Kan ik de saus maken en invriezen? Of zou dat de smaak niet ten goede komen?

Reply
SmaakMenutie 24 juli 2022 - 11:17

Op zich zou dat moeten kunnen Hanne, dus probeer het eerst een keer!

Reply
Yvette 9 augustus 2022 - 10:50

Persoonlijk vond ik hetere zoet

Reply
Smj 17 augustus 2022 - 18:26

Dit gisteren gemaakt en het is gelijk favoriet. Ik krijg al de vraag wanneer we het weer gaan eten, zo lekker vinden ze het bij mij thuis.

Reply
Eva 6 oktober 2022 - 12:47

Goddelijk!! Super blij met dit recept!

Reply
Thea 30 oktober 2022 - 12:59

Weer een heerlijk recept van jullie gemaakt!! ik zit met veel plezier te kijken naar het volgende.
Super leuk en lekker.

Reply
1 2 3 4 5