Home Erik's Asia Broodje Indische pulled chicken

Broodje Indische pulled chicken

door SmaakMenutie
Broodje Indische pulled chicken

Een heerlijke twist op ajam ketjap

Eerder maakten we al een heerlijk broodje pulled chicken, maar vandaag geven we hier een Indische draai aan. Deze variant doet je waarschijnlijk wel denken aan ajam ketjap, het bekende kipgerecht uit de Indische keuken.

Door de kip langzaam gaar te koken en vervolgens te vermengen met een heerlijke kruidige (ketjap)saus, ontstaat een smaakexplosie die perfect samengaat met een zacht Surinaams puntje. Een broodje Indische pulled chicken is eenvoudig te maken en ideaal voor de lekkere trek!

Pulled chicken

Smaakvolle boemboe

De basis van de saus is natuurlijk een zelfgemaakte boemboe die mede zorgt voor diepe en volle smaken. We maken deze van fijngehakte sjalotten, knoflook en rode peper die we aanfruiten tot ze heerlijk geurig zijn. Deze boemboe is eigenlijk de basis van veel Indische boemboes.

Boemboe pulled chicken
Zelfgemaakte boemboe

Perfecte pulled chicken

Om de kip de juiste structuur te geven, garen we deze langzaam tot hij boterzacht is en gemakkelijk uit elkaar valt. Met twee vorken plukken we de kip tot fijne stukjes, waardoor hij optimaal de smaken van de saus opneemt. De saus bestaat uit een combinatie van ketjap manis, ketchup en gula djawa (palmsuiker), wat zorgt voor een perfecte balans tussen zoet, hartig en umami. Het resultaat? Een heerlijk smeuïge pulled chicken met een authentieke Indische touch.

Pulled chicken saus
Pulled chicken maken

Serveren zoals bij de toko

Een broodje Indische pulled chicken is pas écht compleet met de juiste toppings en het juiste brood. Serveer het op een zacht en luchtig Surinaams broodje, zoals je dat kent van de toko. Dit broodje neemt de saus goed op en maakt elke hap een feestje. Voor extra frisheid en een knapperige bite voeg je atjar ketimoen toe- Indisch zuur van komkommer dat perfect contrasteert met de kip. Eventueel kun je nog wat gebakken uitjes of sambal toevoegen voor extra crunch en pit.

Indisch zuur
Atjar ketimoen

Moeilijk? Helemaal niet! Dit gerecht is eenvoudig te maken en een gegarandeerd succes. Probeer het zelf en geniet van deze Indische variant op pulled chicken!

Broodje Indische pulled chicken

Broodje Indische pulled chicken

Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.2/5
( 121 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 450 g kipdijfilet
  • 4 (Surinaamse) broodjes
  • 2 tenen knoflook
  • 2 sjalotten
  • 1 rode peper
  • 1 kippenbouillon blokje
  • 1/2 citroen
  • 5 el ketjap manis
  • 3 el ketchup
  • 1 el gula djawa
  • 1 el gembersiroop
  • 1/2 tl nootmuskaat
  • Atjar ketimoen (optioneel)
  • Zonnebloemolie

Zo maak je het

  • Kook circa 450 g kipdijfilet (of kipfilet) in een ruime hoeveelheid water in 15-20 minuten gaar. Voeg ook 1 kippenbouillon blokje toe.
  • Mix in de kom van een hakmolen 2 sjalotten, 2 tenen knoflook, 1 rode peper, 1/2 tl nootmuskaat en een flinke scheut zonnebloemolie fijn. Je kan eventueel alles ook ragfijn snijden.
  • Fruit de boemboe 2 minuten aan en voeg vervolgens 5 el ketjap manis, 3 el ketchup, 5 el water, het sap van een 1/2 citroen, 1 el gula djawa en 1 el gembersiroop toe. 
  • Verwarm op laag vuur en laat zo een beetje indikken. Als de saus te dik wordt voeg je wat extra ketjap en/of water toe.
  • Haal de kip uit de pan en pluk met 2 vorken tot je 'pulled chicken' hebt. Voeg de kip toe aan de saus en meng grondig. Verwarm nog even en voeg naar smaak extra ketjap of ketchup toe.
  • Verdeel de kip over de (geroosterde) Surinaamse broodjes en voeg eventueel nog wat frisse atjar toe.

Pulled chicken receptBroodje Indische pulled chicken

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

48 reacties

Linda 9 januari 2021 - 19:02

Vandaag voor het eerst gemaakt. Was erg lekker! Komt zeker nog vaker op tafel te staan.

Reply
SmaakMenutie 10 januari 2021 - 11:53

Leuk Linda, dat horen we graag!

Reply
Paul 10 april 2021 - 11:54

Hoi

Recept ziet er leuk uit, ik wil hem maken in de slowcooker.
Kunnen jullie mij daar het stappenplan voor geven?

Reply
SmaakMenutie 12 april 2021 - 10:51

Dankje Paul! Helaas gebruiken wij zelf geen slowcooker, dus dat kunnen we je niet vertellen.

Reply
Marleen 21 april 2021 - 11:10

Hi!
Wat een heerlijke gerechten! Altijd vallen de recepten in de smaak!
Nu wil ik deze ook gaan proberen, maar kan ik de kip al maken voor morgen? Of wordt deze dan wat droger>

Reply
SmaakMenutie 21 april 2021 - 11:41

Dankjewel voor het compliment Marleen! Fijn dat onze recepten in de smaak vallen 🙂 De kip kan je gerust eerder maken hoor. De volgende dag gewoon langzaam opwarmen in een steelpannetje en eventueel wat vocht of ketjap toevoegen. Geniet ervan!

Reply
Ingrid 25 juni 2021 - 16:28

Hi, ik ga straks dit recept maken maar wil het verviervoudigen (ong 16 personen), moet ik dan alle ingrediënten x 4 doen of is dat teveel?

Reply
SmaakMenutie 26 juni 2021 - 13:06

Hi Ingrid, ik zou alles inderdaad verviervoudigen, wees alleen wel wat voorzichtiger met de peper en knoflook (op de tast). Geniet ervan!

Reply
Ingrid 26 juni 2021 - 22:18

Het viel heerlijk in de smaak! De pan was schoon leeg en zo hoort het ook! We genieten van al jullie recepten 🙂

Reply
SmaakMenutie 28 juni 2021 - 10:24

Wat fijn Ingrid, leuk te horen! 🙂

Reply
Trudy 2 augustus 2021 - 12:13

Ik heb het gemaakt in de slowcooker. 7 uurtjes ongeveer, op laagste stand. Laatste uurtje op hoog en de deksel iets open om vocht te laten verdampen. Was heerlijk en voor herhaling vatbaar. Samen gegeten met die heerlijke coleslaw van jullie site!

Reply
SmaakMenutie 2 augustus 2021 - 12:44

Fijn dat het gelukt is in de slowcooker Trudy. En lekker zeg de combinatie met coleslaw, leuk!! 🙂

Reply
Rianne 31 oktober 2024 - 11:30

Hoi Trudy,
Ik wil het ook in de slowcoocker gaan maken. Heb je de kip eerst gekookt en de boemboe eerst aangebakken? Ik hoor graag van je, wil dit n.l. voor 20 man gaan maken in de slowcoocker 😉

Reply
1 2 3 4 5