Rund op z’n Bourgondisch
Vandaag bereiden we een authentiek Frans stoofgerecht: boeuf bourguignon (ook wel boeuf à la bourguignonne), oftewel ‘rundvlees op z’n Bourgondisch’. Het vlees wordt langzaam gestoofd in een heerlijke fles Bourgogne rode wijn. Daarbij voegen we onder andere champignons, sjalotten en spekjes toe. Qua ingrediënten lijkt bœuf bourguignon wel wat op coq au vin, waarbij kip in rode wijn wordt gestoofd. Het resultaat is simpelweg verrukkelijk en verrassend makkelijk te maken. Het enige dat je nodig hebt, is tijd – je moet het gerecht minstens 3 uur laten stoven – en hoe langer het kookt, hoe beter de smaken zich ontwikkelen. Dus ideaal om te maken wanneer je toch thuis bent en wat geduld hebt.
55 reacties
Hoi Sandra. Eigenlijk hoort er echt wel wijn in dit gerecht. Misschien zou je het kunnen proberen met extra bouillon (700 ml water + 1 extra bouillonblokje extra erbij ipv de wijn), 2 el appelstroop en een flinke scheut azijn. De wijn maakt het vlees namelijk ook heel mals. En azijn en appelstroop doet dat ook. Overigens verdampt (vrijwel) alle alcohol uit de wijn.
Dag, ik zie dat het recept aangepast is met de hele sjalotten en zonder zilveruitjes? Moet ie zo lekkerder worden? Heb je het oude recept ook nog?
Scherp! Hij is nu nog lekkerder 😉
Hoi Noud, dat klopt! Je moet de zilveruitjes uit een potje hebben. Succes!
Maar als je aan verse zilveruitjes kunt komen is dat wel zo lekker!
Te koop bij de wat betere groentenboer. Niet in de supermarkt. Daar haal ik ze zelf ook altijd.
Met wat eet je dit?
Hoi Monica, je kan de spek weglaten maar het is in principe wel een ingrediënt dat er in thuis hoort
Wij zouden er aardappeltjes of frietjes bij serveren Marianne. Geniet ervan!
Hallo, lijkt me erg lekker! Moet je de zilveruitjes eerst nog even afspoelen, voordat je ze erbij doet?
Nee hoor Joke!
Ik gooi er op een gegeven moment krieltjes bij. Moet ik nu gaan biechten?
Hoi Rick, wat lekker! Wij hebben (Ierse) runderlappen gebruikt. Gewoon van de supermarkt is prima hoor! Kies in elk geval niet voor de magere variant. Succes!
Zou varkensvlees ook lukken… (Couchon Bourguignon dan 😁)?
Het zou vast kunnen Björn, met bijvoorbeeld varkenshaasjes, maar dan heb je wel andere bereidingstijden. Probeer maar eens! 🙂
Ik ben dol op jullie recepten! Deze ga ik morgen maken, lijkt me heerlijk.
Wat leuk om te horen dat onze recepten in de smaak vallen Maartje! Geniet ook van deze boeuf bourguignon 🙂
Super lekker gerecht, het smaakt alsof je Frankrijk bent. Precies zoals beschreven gemaakt, alleen een klein beetje Maggie en zoute ketjap toegevoegd.👍
Gisteren gemaakt en het was heerlijk. Dank, mannen van de smaakmenutie!
Dat horen we graag Bas, leuk!
Ik ben van plan om dit te maken als vrienden komen eten. Wat raad je aan als voor en nagerecht?
Leuk Monique! Eigenlijk kan je wel alles maken als voor- of nagerecht, maar ik zou het wel light houden gezien dit een redelijk zwaar gerecht is. Kies bijvoorbeeld voor vis of een caprese oid als voor.
Als voorgerecht een lekkere zalmbonbon. Tussengerecht uiensoep en nagerecht Panna Cotta. Jummie.
Zal dit ook een lekker en leuk gerecht zijn voor kerst.
Ik wil dit dan maken
Zeker! 🙂
Als je dit gerecht in de slowcooker wil maken, hoeveel wijn moet je dan toevoegen.en op welk moment voeg je dan de champignons en de zilveruitjes toe?
Helaas kan ik je daar geen advies in geven Trudy, wij gebruiken namelijk geen slowcooker!
Super, leuk om te maken, ik heb er trek in.
Hoi tim en erik. In jullie recepten gebruiken jullie vaak rode of witte wijn. Nu mijn vraagje gebruiken jullie zoete of droge wijn? Mischien n beetje rare vraag maar ik twijzel hier soms zo over.
In principe altijd droge wijn Martha, tenzij anders aangegeven! En geen rare vraag hoor, goed dat je ‘m stelt 🙂
Hi! Ik heb het gerecht nu opstaan en hij is bijna klaar. Ik vind het zelf nog wat waterig. Kan ik hem. Iets aandikken met maizena?
Ja hoor dat kan Meike! Papje van maizena maken en rustig erdoor heen doen. Of even beetje geduld hebben en in laten koken 🙂
Gisteren heerlijk gegeten!! Vlees was super mals en saus heerlijk van smaak!!!
Dank jullie wel. Heb jullie pas ontdekt en al héél wat leuke recepten gezien!!
Dit gerecht als proef gemaakt, voordat vrienden bij ons komen eten.
Het was verrukkelijk
Ik ben benieuwd, wat zij ervan vinden.
Ik laat het jullie binnenkort weten.
Hoi Tim en Erik.
Nou het gerecht was een groot succes!
Onze vrienden vonden het heerlijk!!!!😋
Top gerecht👍
Mannen, vandaag heb ik dit heerlijke gerecht gemaakt. Om toch minder gas te gebruiken heb ik de Boeuf gemaakt in een grote gietijzeren Croiset pan en deze 8 uren in de oven op 95 graden gezet. Mooie Ierse runderlappen gebruikt. Om de 1,5 uur even omgeroerd. Door de zware deksel verliest de pan bijna geen vocht, dus eigenlijk een slow cooker. Laatste uur de kastanje champignons, de zilver uien en maïzena papje toegevoegd. Boterzacht! Gegeten uit een diep bord met warm stokbrood met kruidenboter erbij. We zijn samen dus nu nog genoeg over om in te vriezen!
Wat goed om te horen Sikko dat het lekker was en dank voor deze slimme tip!
Ja klopt, bij ons gaat er een hele fles in 😉
Jullie recept staat met stip op 1! Inderdaad, meer wijn is beter, haha.
(heb er ook aardappelen in gegooid hoor)
Mon Dieux, mes amis, wat een heerlijke geur wappert er vanuit de keuken onze neusgaten in…. De gietijzeren stoofpan zorgt met warm enthousiasme voor de ingrediënten van dit Franse stoofpotje. Nachtje laten rusten en dan morgen nog de champignons en zilveruitjes toevoegen….. Twijfel nog voor erbij…. Frites? Zalvig pureetje? Vers baguette? Geen rijst, mais non…
Dank wederom voor de inspiratie!
Groetekes, Peter
hoi mannen kan ik dit met aardappelpuree rode kool en spruitjes eten
Lijkt me wel machtig allemaal bij elkaar, maar wel een heerlijke winterse combinatie! Geniet ervan 🙂
Hallo heren,
Ik lees in veel reacties iets over het toevoegen van zilveruitjes. Maar die staan niet bij de ingrediënten. Klopt dat?
Klopt! Die kan je inderdaad ook gebruiken, voeg je gewoon wat minder hele sjalotten toe.
Hoi heren,
Kan je i.p.v. 3 uur sudderen op een laag vuur het ook laten sudderen in de oven? En dan met of zonder deksel?
Groet, Erik
Ja, dat kan hoor! En met deksel op de pan. Geniet ervan!
Gisteren gemaakt en het was heerlijk ( in de oven op 110
-120 gr zo’n 4 uur), vlees was super zacht.
Vandaag laten sudderen en vanavond met puree en een frisse salade 🥗 ervan GENÓTEN!!!😋😋👴🏼👵🏼;dankjewel voor die heerlijke recepten van jullie🥰
Vandaag voor het eerst gemaakt en het was heeeerlijk. Lekker met aardappelpuree en stoofpeertjes. Ook nog een bakje bij onze bejaarde buurvrouw gebracht, die is alleen en gaat morgen ervan smullen.
Staat te pruttelen in gietijzeren pan. Wijn uit de Languedoc gebruikt en het smaakt nu al goddelijk! Zo de champignons erbij en stokbrood afbakken. 🥳
Een heerlijk recept weer!
Ik zoek ook een dergelijk recept met konijn en liefst met Belgisch bier en pruimen. Hebben jullie dat ook (binnenkort)?
Leuk om te horen! Nee, die hebben we (nog) niet, wellicht in de toekomst.
Ik heb geen instagram of facebook jullie stoofgerechten zijn zalig bedankt
Hoi ,ik wil deze boeuf bourguignon maken met kerst maar dan voor 8 a 9 pers,is het dan verstandig om alles dubbel te nemen qua ingrediënten en hoe zit dat met de hoeveelheid wijn?
Leuk! Ik zou in dit geval dan 2 pannen maken, dan komen de smaken het best tot z’n recht in verhouding tot de hoeveelheden. Geniet ervan!