Home Vlees en kip Belgisch stoofvlees

Belgisch stoofvlees

gesudderd in bruin bier

door SmaakMenutie
Belgisch stoofvlees

Tijd van het jaar

Heerlijk, het is weer de tijd van het jaar dus we kunnen weer stoofvlees maken. Vandaag de Belgische variant, dus gebruiken we een flesje donker bier en natuurlijk witte (casino) boterhammen met mosterd om het geheel in te dikken. En uiteraard kan het blaadje laurier en takje tijm niet ontbreken. Heb je de tijd? Laat het dan éxtra lang stoven, want dat komt het vlees alleen maar ten goede. Maak er lekker wat zelfgemaakte frietjes met een klodder mayo bij en bijvoorbeeld rode kool met appel en kaneel of gekarameliseerde worteltjes. Of serveer met een frisse salade!

Belgisch stoofvlees

Belgisch stoofvlees

Personen: 4 Bereidingstijd: Wachttijd:
Beoordeling 3.7/5
( 333 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 1 kg runder riblappen
  • 3 tenen knoflook
  • 3 blaadjes laurier
  • 2 witte uien
  • 2 casino wit boterhammen
  • 1 runderbouillon blokje
  • 1 flesje bruin bier
  • 3 el Dijon mosterd
  • 2 el bloem
  • Verse tijm

Zo maak je het

  • Snijd circa 1 kilo runder riblappen in grove stukken en bestrooi rondom met zout en peper. Grote stukken vet verwijderen, de rest laten zitten. Dit maakt het vlees extra mals.
  • Verwarm een flinke klont boter in een braad- of stoofpan en schroei het vlees rondom dicht in 5-10 minuten.
  • Snipper ondertussen 2 witte uien en 2-3 tenen knoflook. Maak ook alvast 350 ml runderbouillon van 1 blokje.
  • Haal het vlees uit de pan en zet even weg. Stoof in dezelfde pan de uien en knoflook ongeveer 5 minuten op matig vuur tot ze glazig zijn.
  • Doe het vlees terug in de pan en voeg 2 el bloem toe. Bak de bloem al omscheppend op matig vuur gaar.
  • Schenk 1 flesje (330 ml) bruin bier toe aan het geheel en breng tegen de kook. 
  • Bestrijk 2 casino witte boterhammen (zonder korst) met Dijon mosterd en plaats omgekeerd op het vlees. Schenk nu ook de runderbouillon bij het geheel. Voeg tot slot een paar takjes tijm en 2-3 blaadjes laurier toe.
  • Laat het het vlees op laag vuur minstens 3-4 uur sudderen met deksel op de pan. Schep af en toe even om. Als het vlees mals is maar nog niet voldoende ingedikt, laat dan het deksel van de pan. Dan dikt het geheel in.

Belgisch stoofvlees receptBelgisch stoofvlees met bierBelgisch stoofvleesBelgisch stoofpotjeBelgisch stoofvlees

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

92 reacties

Nataly 9 januari 2023 - 11:56

We made this yesterday, and it was really good! 🙂 we substituted the white bread for ontbijtkoek and added some kruidnagel. Almost at the end, we added a teaspoon of appelstroop

Reply
Martin 4 januari 2023 - 10:57

Bedankt voor dit heerlijke recept! Ik heb het vlees op inductie dichtgeschroeid tot de bouillon erbij kon om ’t vervolgens met aluminiumfolie als deksel 2 uur in de oven op 180 graden te sudderen ipv op duur gas. Dit ga ik vaker maken…

Reply
Rob 7 december 2022 - 11:24

Super lekker recept, rook ook heerlijk in huis, maar dan moet je de afzuigkap gewoon een keer vergeten.

Reply
Wilma van der Giessen 12 november 2022 - 10:07

Ik woon in België en maak ook regelmatig stoofvlees, de beste biermerken om dit de bereiden zijn van bij ons: Rodenbach,Ichtegem’s oud bruin,VanderGhinste oud bruin,Duchesse de Bourgogne.
Rodenbach bevat weinig hop, dus is weinig bitter. Bovendien is het een typisch “bruin bier” met ietwat friszure smaak, dankzij een melkzuurgisting.

Reply
Ellen 11 november 2022 - 08:21

Hebben jullie suggesties welke ingrediënten ik nog toe zou kunnen voegen (voor extra smaak) als ik witbier gebruik?

Reply
1 5 6 7 8 9