Heerlijk, het is weer de tijd van het jaar dus we kunnen weer stoofvlees maken. Vandaag de Belgische variant, dus gebruiken we een flesje donker bier en natuurlijk witte (casino) boterhammen met mosterd om het geheel in te dikken. En uiteraard kan het blaadje laurier en takje tijm niet ontbreken. Heb je de tijd? Laat het dan éxtra lang stoven, want dat komt het vlees alleen maar ten goede. Maak er lekker wat zelfgemaakte frietjes met een klodder mayo bij en bijvoorbeeld rode kool met appel en kaneel of gekarameliseerde worteltjes. Of serveer met een frisse salade!
Belgisch stoofvlees
Personen:4Bereidingstijd:Wachttijd:
Beoordeling 3.7/5
( 333 keer gestemd )
Ingrediënten
1 kg runder riblappen
3 tenen knoflook
3 blaadjes laurier
2 witte uien
2 casino wit boterhammen
1 runderbouillon blokje
1 flesje bruin bier
3 el Dijon mosterd
2 el bloem
Verse tijm
Zo maak je het
Snijd circa 1 kilo runder riblappen in grove stukken en bestrooi rondom met zout en peper. Grote stukken vet verwijderen, de rest laten zitten. Dit maakt het vlees extra mals.
Verwarm een flinke klont boter in een braad- of stoofpan en schroei het vlees rondom dicht in 5-10 minuten.
Snipper ondertussen 2 witte uien en 2-3 tenen knoflook. Maak ook alvast 350 ml runderbouillon van 1 blokje.
Haal het vlees uit de pan en zet even weg. Stoof in dezelfde pan de uien en knoflook ongeveer 5 minuten op matig vuur tot ze glazig zijn.
Doe het vlees terug in de pan en voeg 2 el bloem toe. Bak de bloem al omscheppend op matig vuur gaar.
Schenk 1 flesje (330 ml) bruin bier toe aan het geheel en breng tegen de kook.
Bestrijk 2 casino witte boterhammen (zonder korst) met Dijon mosterd en plaats omgekeerd op het vlees. Schenk nu ook de runderbouillon bij het geheel. Voeg tot slot een paar takjes tijm en 2-3 blaadjes laurier toe.
Laat het het vlees op laag vuur minstens 3-4 uur sudderen met deksel op de pan. Schep af en toe even om. Als het vlees mals is maar nog niet voldoende ingedikt, laat dan het deksel van de pan. Dan dikt het geheel in.
Heb je dit gemaakt?
Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!
Wij zijn Tim & Erik van foodplatform SmaakMenutie en delen hier onze állerlekkerste recepten die iedereen kan maken. Van Indische familierecepten tot Franse klassiekers!
92 reacties
Onno26 maart 2021 - 20:05
Kan dit gerecht ook gegeten worden door kinderen? Door het toevoegen van bier…. of zouden jullie dan 0.0 adviseren?
Het stooft zo lang, dat de alcohol praktisch helemaal verdwijnt Onno. Maar als je het liever niet hebt gebruik dan alcoholvrij. Dat kan ook prima. Geniet ervan!
Nou het staat nu heerlijk te sudderen…. idd het sudderen zo lang, die alcohol is dan wel weg. Ik ga nu ook nog een Vegan variant maken met Jackfruit ipv vlees, verder volg ik het zelfde recept. Ben heel benieuwd!
Ik ben dot lekkere stoofpotje vandaag aan het maken. Echter blijft de kleur wat licht van het gehele gerecht. Hoe krijg je er zo een mooie diep bruine kleur in?
Het stoofvlees staat alweer te pruttelen! Dit is zo’n superrecept en als Belgische heb ik echt veel ervaring met stoofvlees! Ik doe er wel altijd 3 flinke eetlepels appelstroop bij, dan wordt de kleur niet alleen donkerder, je krijgt dan echt de “Belgische” smaak!
Hoi,
Ik kook niet zo veel Nederlands gerechten en Belgisch gerechten nooit eerder. Dit was de eerst!
Bedankt de makkelijk recept, ik kon volgen en lekker gelukt!
Mijn man Nederlander en hij vond ook lekker.
Een ding wat ik heb een beetje anders gedaan: ik zat in iets beetje zout ☺️
Kan ik er ook een plak ontbijtkoek bij voegen? Ik zie dat weleens voorbij komen, maar weet eigenlijk niet meer waar het precies voor dient haha, als het is om de saus net wat dikker te maken dan hoor ik dat graag want dat doe ik dat liever dan maïzena erbij te doen. Jullie zijn trouwens de eerste waarvan ik meerdere recepten probeer, ik ben namelijk niet zo’n keukenprinses. Ga zo door!! Door jullie vind ik koken leuk!!
Hoi Efne, ontbijtkoek is niet nodig hoor! De witte boterhammen en bloem zorgen voor voldoende binding. Overigens is maizena ook niet nodig, maar misschien was je in de war met de bloem?
Bedankt voor het leuke compliment, daar doen we het voor! Veel kookplezier met alle recepten die je nog wat ons gaat maken 🙂
92 reacties
Kan dit gerecht ook gegeten worden door kinderen? Door het toevoegen van bier…. of zouden jullie dan 0.0 adviseren?
Ga het morgen maken!
Het stooft zo lang, dat de alcohol praktisch helemaal verdwijnt Onno. Maar als je het liever niet hebt gebruik dan alcoholvrij. Dat kan ook prima. Geniet ervan!
Nou het staat nu heerlijk te sudderen…. idd het sudderen zo lang, die alcohol is dan wel weg. Ik ga nu ook nog een Vegan variant maken met Jackfruit ipv vlees, verder volg ik het zelfde recept. Ben heel benieuwd!
Lekker zeg, ben benieuwd!
Meestal laat ik een stoofgerecht garen in de oven, op zo’n 120 graden….
Kan ook Corrie, lekker! 🙂
Hoi,
Ik ben dot lekkere stoofpotje vandaag aan het maken. Echter blijft de kleur wat licht van het gehele gerecht. Hoe krijg je er zo een mooie diep bruine kleur in?
Lekker Vera! Wellicht moet het nog goed inkoken. Maar de smaak is het allerbelangrijkste 🙂
Het stoofvlees staat alweer te pruttelen! Dit is zo’n superrecept en als Belgische heb ik echt veel ervaring met stoofvlees! Ik doe er wel altijd 3 flinke eetlepels appelstroop bij, dan wordt de kleur niet alleen donkerder, je krijgt dan echt de “Belgische” smaak!
Hoi,
Ik kook niet zo veel Nederlands gerechten en Belgisch gerechten nooit eerder. Dit was de eerst!
Bedankt de makkelijk recept, ik kon volgen en lekker gelukt!
Mijn man Nederlander en hij vond ook lekker.
Een ding wat ik heb een beetje anders gedaan: ik zat in iets beetje zout ☺️
Wat leuk Rozi dat het stoofvlees goed is gelukt! Ondanks dat je niet vaak Nederlandse gerechten kookt 🙂 Fijn dat jullie ervan genoten hebben.
Hallo,
Kan ik er ook een plak ontbijtkoek bij voegen? Ik zie dat weleens voorbij komen, maar weet eigenlijk niet meer waar het precies voor dient haha, als het is om de saus net wat dikker te maken dan hoor ik dat graag want dat doe ik dat liever dan maïzena erbij te doen. Jullie zijn trouwens de eerste waarvan ik meerdere recepten probeer, ik ben namelijk niet zo’n keukenprinses. Ga zo door!! Door jullie vind ik koken leuk!!
Hoi Efne, ontbijtkoek is niet nodig hoor! De witte boterhammen en bloem zorgen voor voldoende binding. Overigens is maizena ook niet nodig, maar misschien was je in de war met de bloem?
Bedankt voor het leuke compliment, daar doen we het voor! Veel kookplezier met alle recepten die je nog wat ons gaat maken 🙂