Heerlijk, het is weer de tijd van het jaar dus we kunnen weer stoofvlees maken. Vandaag de Belgische variant, dus gebruiken we een flesje donker bier en natuurlijk witte (casino) boterhammen met mosterd om het geheel in te dikken. En uiteraard kan het blaadje laurier en takje tijm niet ontbreken. Heb je de tijd? Laat het dan éxtra lang stoven, want dat komt het vlees alleen maar ten goede. Maak er lekker wat zelfgemaakte frietjes met een klodder mayo bij en bijvoorbeeld rode kool met appel en kaneel of gekarameliseerde worteltjes. Of serveer met een frisse salade!
Belgisch stoofvlees
Personen:4Bereidingstijd:Wachttijd:
Beoordeling 3.7/5
( 333 keer gestemd )
Ingrediënten
1 kg runder riblappen
3 tenen knoflook
3 blaadjes laurier
2 witte uien
2 casino wit boterhammen
1 runderbouillon blokje
1 flesje bruin bier
3 el Dijon mosterd
2 el bloem
Verse tijm
Zo maak je het
Snijd circa 1 kilo runder riblappen in grove stukken en bestrooi rondom met zout en peper. Grote stukken vet verwijderen, de rest laten zitten. Dit maakt het vlees extra mals.
Verwarm een flinke klont boter in een braad- of stoofpan en schroei het vlees rondom dicht in 5-10 minuten.
Snipper ondertussen 2 witte uien en 2-3 tenen knoflook. Maak ook alvast 350 ml runderbouillon van 1 blokje.
Haal het vlees uit de pan en zet even weg. Stoof in dezelfde pan de uien en knoflook ongeveer 5 minuten op matig vuur tot ze glazig zijn.
Doe het vlees terug in de pan en voeg 2 el bloem toe. Bak de bloem al omscheppend op matig vuur gaar.
Schenk 1 flesje (330 ml) bruin bier toe aan het geheel en breng tegen de kook.
Bestrijk 2 casino witte boterhammen (zonder korst) met Dijon mosterd en plaats omgekeerd op het vlees. Schenk nu ook de runderbouillon bij het geheel. Voeg tot slot een paar takjes tijm en 2-3 blaadjes laurier toe.
Laat het het vlees op laag vuur minstens 3-4 uur sudderen met deksel op de pan. Schep af en toe even om. Als het vlees mals is maar nog niet voldoende ingedikt, laat dan het deksel van de pan. Dan dikt het geheel in.
Heb je dit gemaakt?
Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!
Wij zijn Tim & Erik van foodplatform SmaakMenutie en delen hier onze állerlekkerste recepten die iedereen kan maken. Van Indische familierecepten tot Franse klassiekers!
92 reacties
Peter14 januari 2021 - 16:36
Ha mannen, van de week dit hart-, ziel- en lijfverwarmende sudderpotje gemaakt. Ik had geen donker bier meer in huis en het was me te koud om er weer op uit te moeten, dus gekozen voor een Tripel.
Samen met Vlaamse frieten, appelmoes en een knapperige salade was de pan met supermals stoofvlees binnen no time heulemaal leeg! Kortom: toprecept weer!
Ik wil dit gerecht morgen maken voor kerstavond met wat vrienden, nu heb ik alleen een slow cooker. i
Ik ga er van uit dat dit 8 uur lang op low moet sudderen?
Heerlijk recept! Het lijkt me ook lekker om champignons toe te voegen, hebben jullie een tip op welk moment dit het beste kan ivm vocht uit de champignons? Ben benieuwd!
Hoi Judith, om te voorkomen dat het vocht van de champignons vrijkomt zou ik ze eerst even goed opbakken in een andere pan. Dan worden ze veel lekkerder en bovendien heb je dan geen vocht. En dan gewoon toevoegen een half uurtje voor je het gaat opdienen :). Eet smakelijk!
92 reacties
Ha mannen, van de week dit hart-, ziel- en lijfverwarmende sudderpotje gemaakt. Ik had geen donker bier meer in huis en het was me te koud om er weer op uit te moeten, dus gekozen voor een Tripel.
Samen met Vlaamse frieten, appelmoes en een knapperige salade was de pan met supermals stoofvlees binnen no time heulemaal leeg! Kortom: toprecept weer!
Ha Peter, een trippel kan juist ook erg goed! Lekker hoor met frieten, appelmoes en een salade. Fijn dat je ervan gesmuld hebt 🙂
Hoi,
Ik wil dit gerecht morgen maken voor kerstavond met wat vrienden, nu heb ik alleen een slow cooker. i
Ik ga er van uit dat dit 8 uur lang op low moet sudderen?
Alvast bedankt =D
Hoi Mike, wat lekker! Wij hebben geen slowcooker, maar vermoed wel dat 8u klopt. Geniet ervan!
Heerlijk recept! Het lijkt me ook lekker om champignons toe te voegen, hebben jullie een tip op welk moment dit het beste kan ivm vocht uit de champignons? Ben benieuwd!
Hoi Judith, om te voorkomen dat het vocht van de champignons vrijkomt zou ik ze eerst even goed opbakken in een andere pan. Dan worden ze veel lekkerder en bovendien heb je dan geen vocht. En dan gewoon toevoegen een half uurtje voor je het gaat opdienen :). Eet smakelijk!
Heerlijk was de stoofvlees. Komt zeker vaker op tafel!
Fijn dat het gesmaakt heeft Marjolein, leuk! 🙂
Super lekker,deze ga ik vaker maken!!
Leuk om te horen Jacqueline, fijn dat het stoofvlees in de smaak viel 🙂