Home Vlees en kip Kipragout met champignons

Kipragout met champignons

voor een pasteitje!

door SmaakMenutie
Kipragout

Veelzijdig

Wellicht ken je onze heerlijke champignonragout al? Vandaag maken de versie waar kip de boventoon voert. Aan deze kipragout voegen we ook champignons toe maar uiteraard een stuk meer kip. Gebruik deze kippenragout lekker voor in een pasteibakje als voorgerecht tijdens de feestdagen of serveer het op een doordeweekse dag op een stokbroodje of als basis voor een pastagerecht. Deze romige saus is sowieso prima geschikt als basis voor andere ragout varianten.

Kipragout

Kipragout

Print dit recept
Personen: 6 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.6/5
( 37 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 125 g kastanjechampignons
  • 50 g roomboter
  • 50 g bloem
  • 250 ml kookroom
  • 6 pasteibakjes
  • 2 tenen knoflook
  • 2 kipfilets
  • 1 kippenbouillon blokje
  • 1 sjalot
  • 1 el Dijon mosterd
  • Verse peterselie

Zo maak je het

  • Verwarm de oven voor op 200 graden en bak de pasteibakjes circa 10 minuten.
  • Breng 500 ml water aan de kook en voeg 1 kippenbouillon blokje toe. Voeg 2 kipfilets toe en laat in circa 12-15 minuten gaar worden. Haal de kipfilet uit de pan en pluk de kip of snijd in kleine stukjes. Let op: bewaar de bouillon!
  • Snijd ondertussen 125 g kastanjechampignons in plakjes of blokjes, snipper 1 sjalot en snijd 2 tenen knoflook fijn.
  • Bak de champignons enkele minuten in een klontje boter. Zodra ze bruin zijn en vocht afgeven fruit je de sjalot en knoflook nog even kort mee. Haal uit de pan en zet weg.
  • Smelt in dezelfde pan 50 g roomboter. Zet het vuur laag en voeg 50 g bloem toe. Roer met een garde tot er een roux ontstaat. Schenk nu al roerende circa 150 ml kookroom bij het geheel. De saus zal vrij snel binden.
  • Voeg in etappes, al roerende, de kippenbouillon toe. Voeg ook 1 el scherpe mosterd toe en mix grondig.
  • Doe de geplukte kip samen met het champignonmengsel terug in de pan en verwarm al roerende nog even op. Schenk de rest van de kookroom bij het geheel of tot het de gewenste dikte heeft.
  • Vul de pasteibakjes riant met de ragout en maak af met vers gesneden peterselie.

Pasteitjes makenKip ragout makenChampignon ragout KipragoutKippenragout

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

5 reacties

Joke 16 december 2023 - 10:55

Goedemorgen heren, alvast bedankt voor de heerlijke recepten die weer langs komen. Wordt weer een moeilijke keuze voor de kerst😅
Kun je de ragout ook een dag van tevoren klaar maken? Of komt dat de smaak niet ten goede🤔

Reply
SmaakMenutie 17 december 2023 - 09:31

Graag gedaan! Ragout kan je prima een dag van tevoren klaar maken, wellicht een beetje aanlengen met wat vocht (of room). Geniet ervan!

Reply
Christianne 25 december 2023 - 23:44

Voor het opwarmen van ragout vind ik het vaak het makkelijkst om de pan heel even om twee lepels water in de pan te doen en daar de ragout op te storten. Dan op laag vuur warm laten worden.
Niet te snel roeren… Dan bakt het makkelijker aan.

Reply
Joke 31 december 2023 - 10:25

Oh men! Wat is dit een heerlijk recept en zó gemakkelijk te maken. Ik heb het gemaakt zonder de champignons want die vind ik écht niet lekker maar iedereen vond het heerlijk. Ik heb het de volgende dag met een beetje kookroom weer opgewarmd en dat ging heel goed. Nogmaals dank voor jullie fantastische website en dat wij mee mogen profiteren van jullie heerlijke recepten!!
Vanuit Groningen wensen we jullie een prachtig 2024 met veel nieuwe inspiratie😃

Reply
Conny 12 januari 2024 - 19:05

Echt supermakkelijk om te maken. Ik heb er nog een heel fijngesneden preitje aan toegevoegd. Hebben gesmuld van deze kippenragout! Aanrader hoor

Reply