Heerlijk, het is weer de tijd van het jaar dus we kunnen weer stoofvlees maken. Vandaag de Belgische variant, dus gebruiken we een flesje donker bier en natuurlijk witte (casino) boterhammen met mosterd om het geheel in te dikken. En uiteraard kan het blaadje laurier en takje tijm niet ontbreken. Heb je de tijd? Laat het dan éxtra lang stoven, want dat komt het vlees alleen maar ten goede. Maak er lekker wat zelfgemaakte frietjes met een klodder mayo bij en bijvoorbeeld rode kool met appel en kaneel of gekarameliseerde worteltjes. Of serveer met een frisse salade!
Belgisch stoofvlees
Personen:4Bereidingstijd:Wachttijd:
Beoordeling 3.7/5
( 333 keer gestemd )
Ingrediënten
1 kg runder riblappen
3 tenen knoflook
3 blaadjes laurier
2 witte uien
2 casino wit boterhammen
1 runderbouillon blokje
1 flesje bruin bier
3 el Dijon mosterd
2 el bloem
Verse tijm
Zo maak je het
Snijd circa 1 kilo runder riblappen in grove stukken en bestrooi rondom met zout en peper. Grote stukken vet verwijderen, de rest laten zitten. Dit maakt het vlees extra mals.
Verwarm een flinke klont boter in een braad- of stoofpan en schroei het vlees rondom dicht in 5-10 minuten.
Snipper ondertussen 2 witte uien en 2-3 tenen knoflook. Maak ook alvast 350 ml runderbouillon van 1 blokje.
Haal het vlees uit de pan en zet even weg. Stoof in dezelfde pan de uien en knoflook ongeveer 5 minuten op matig vuur tot ze glazig zijn.
Doe het vlees terug in de pan en voeg 2 el bloem toe. Bak de bloem al omscheppend op matig vuur gaar.
Schenk 1 flesje (330 ml) bruin bier toe aan het geheel en breng tegen de kook.
Bestrijk 2 casino witte boterhammen (zonder korst) met Dijon mosterd en plaats omgekeerd op het vlees. Schenk nu ook de runderbouillon bij het geheel. Voeg tot slot een paar takjes tijm en 2-3 blaadjes laurier toe.
Laat het het vlees op laag vuur minstens 3-4 uur sudderen met deksel op de pan. Schep af en toe even om. Als het vlees mals is maar nog niet voldoende ingedikt, laat dan het deksel van de pan. Dan dikt het geheel in.
Heb je dit gemaakt?
Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!
Wij zijn Tim & Erik van foodplatform SmaakMenutie en delen hier onze állerlekkerste recepten die iedereen kan maken. Van Indische familierecepten tot Franse klassiekers!
Hoi Ingrid, ik neem aan dat deze vraag bij de hachee hoort? 😉 Zet het vuur dan wat hoger en laat de deksel wat langer van de pan aan het eind zodat de saus wat in kan koken
Wij willen dit gerecht super graag maken maar hebben geen braadpan. Wel een “braadschotel” voor in de oven. Hoe zouden we dit stoofvlees in de oven kunnen maken?? (Want stoofvlees uit de oven zou naar t schijnt moeten kunnen..)
Hoi Renee, ja dat zou zeker moeten kunnen. Dan moet je het stoofvlees (afgedekt!) laten stoven in de oven op een graad of 80. Dat duurt wel een uur of 4 schat ik in. Lagere temperatuur kan ook, maar dan duur het wel langer. Je moet wel even controleren of het vlees goed is en of er nog voldoende vocht bij zit. Maar het kan dus zeker!
92 reacties
De hachee saus is heel erg dun gebleven?
Hoi Ingrid, ik neem aan dat deze vraag bij de hachee hoort? 😉 Zet het vuur dan wat hoger en laat de deksel wat langer van de pan aan het eind zodat de saus wat in kan koken
Voor het eerst stoofvlees gemaakt, dank voor dit lekkere recept! Het was heerlijk
Wat leuk om te horen dat je eerste keer stoofvlees maken meteen een succes was Romee! Fijn dat ons recept in de smaak viel 🙂
Wij willen dit gerecht super graag maken maar hebben geen braadpan. Wel een “braadschotel” voor in de oven. Hoe zouden we dit stoofvlees in de oven kunnen maken?? (Want stoofvlees uit de oven zou naar t schijnt moeten kunnen..)
Hoi Renee, ja dat zou zeker moeten kunnen. Dan moet je het stoofvlees (afgedekt!) laten stoven in de oven op een graad of 80. Dat duurt wel een uur of 4 schat ik in. Lagere temperatuur kan ook, maar dan duur het wel langer. Je moet wel even controleren of het vlees goed is en of er nog voldoende vocht bij zit. Maar het kan dus zeker!
Staat nu in de slowcooker te pruttelen, 6 uur lang. Ben benieuwd!!
Lekker Mark! Hoe langer, hoe malser het vlees 🙂 Laat je ons weten of het in de smaak viel? Geniet ervan!
Heerlijk!
Ik had er wel wat groente in gedaan (grote stukken paprika) voor wat meer verantwoorde inhoud.
Maar het was weer een succes, dank heren!
Lekker de toevoeging van paprika Mark! Fijn dat het in de smaak viel 🙂
Heerlijk op het petroleum stelletje, de hele dag sudderen, zalig!!
Ik zou het recept uit willen uitprinten maar weet niet hoe.
Bovenin op de knop ‘print dit recept’ klikken!
Dit was echt heerlijk!! Wij hebben genoten, dankjewel voor al deze heerlijke recepten!
Leuk om te horen Michelle, fijn dat ons recept in de smaak viel! 🙂