Home Vlees en kip Belgisch stoofvlees

Belgisch stoofvlees

gesudderd in bruin bier

door SmaakMenutie
Belgisch stoofvlees

Tijd van het jaar

Heerlijk, het is weer de tijd van het jaar dus we kunnen weer stoofvlees maken. Vandaag de Belgische variant, dus gebruiken we een flesje donker bier en natuurlijk witte (casino) boterhammen met mosterd om het geheel in te dikken. En uiteraard kan het blaadje laurier en takje tijm niet ontbreken. Heb je de tijd? Laat het dan éxtra lang stoven, want dat komt het vlees alleen maar ten goede. Maak er lekker wat zelfgemaakte frietjes met een klodder mayo bij en bijvoorbeeld rode kool met appel en kaneel of gekarameliseerde worteltjes. Of serveer met een frisse salade!

Belgisch stoofvlees

Belgisch stoofvlees

Personen: 4 Bereidingstijd: Wachttijd:
Beoordeling 3.7/5
( 333 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 1 kg runder riblappen
  • 3 tenen knoflook
  • 3 blaadjes laurier
  • 2 witte uien
  • 2 casino wit boterhammen
  • 1 runderbouillon blokje
  • 1 flesje bruin bier
  • 3 el Dijon mosterd
  • 2 el bloem
  • Verse tijm

Zo maak je het

  • Snijd circa 1 kilo runder riblappen in grove stukken en bestrooi rondom met zout en peper. Grote stukken vet verwijderen, de rest laten zitten. Dit maakt het vlees extra mals.
  • Verwarm een flinke klont boter in een braad- of stoofpan en schroei het vlees rondom dicht in 5-10 minuten.
  • Snipper ondertussen 2 witte uien en 2-3 tenen knoflook. Maak ook alvast 350 ml runderbouillon van 1 blokje.
  • Haal het vlees uit de pan en zet even weg. Stoof in dezelfde pan de uien en knoflook ongeveer 5 minuten op matig vuur tot ze glazig zijn.
  • Doe het vlees terug in de pan en voeg 2 el bloem toe. Bak de bloem al omscheppend op matig vuur gaar.
  • Schenk 1 flesje (330 ml) bruin bier toe aan het geheel en breng tegen de kook. 
  • Bestrijk 2 casino witte boterhammen (zonder korst) met Dijon mosterd en plaats omgekeerd op het vlees. Schenk nu ook de runderbouillon bij het geheel. Voeg tot slot een paar takjes tijm en 2-3 blaadjes laurier toe.
  • Laat het het vlees op laag vuur minstens 3-4 uur sudderen met deksel op de pan. Schep af en toe even om. Als het vlees mals is maar nog niet voldoende ingedikt, laat dan het deksel van de pan. Dan dikt het geheel in.

Belgisch stoofvlees receptBelgisch stoofvlees met bierBelgisch stoofvleesBelgisch stoofpotjeBelgisch stoofvlees

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

92 reacties

Mirjam Blitz 10 oktober 2020 - 15:14

Morgenochtend in de slowcooker! ?

Reply
SmaakMenutie 12 oktober 2020 - 10:08

Daar is stoofvlees uitermate geschikt voor Mirjam, heerlijk!

Reply
Catharina 10 oktober 2020 - 11:59

Nu aan het maken het hele huis ruikt heerlijk net even geproefd oooooo in woon in Spanje soms moeilijk om bepaalde producten te vinden maar dan pas ik het aan in plaats van donker bier heb ik nu Guinness gepakt geen probleem net zo lekker zelfs me buurvrouw vroeg wat ik aan het maken was ze rook het haha

Reply
SmaakMenutie 10 oktober 2020 - 12:44

Wat leuk dat onze recepten over de grens gaan Catharina! Bedankt voor je leuke berichtje. Geniet ervan!

Reply
Marga 3 oktober 2020 - 09:39

Hai, ik ga het vandaag maken maar mijn vraag is het brood haal je er uit toch!!
Gr marga

Reply
SmaakMenutie 3 oktober 2020 - 11:27

Lekker Marga! Nee het brood moet je er zeker niet uithalen 😉

Reply
Yvonne 26 februari 2023 - 21:13

Chips, alles klaar maar in gedachten slowcooker, ik kwam ervtindens het koken achter. De helft van de bouillon gedaan. Extra schep bloem. Maar te flauw qua
en te dun dus uiteindelujk 2 plakken verkruimelde ontbijtkoek erbij, 3 dikke eetlepels spoel peren stroop, 1 eetlelpel tijm extra en extsa kaurier…resultaat zo lekker jammie

Reply
Kirsten 13 december 2019 - 16:22

We hebben het afgelopen weekend gegeten. Mijn vriend komt ivm zijn werk regelmatig in België en kent het stoofvlees van daar. Zijn conclusie: dit is lekkerder!!! Dank jullie wel voor het recept. Wij hebben ervan genoten!

Reply
SmaakMenutie 15 december 2019 - 10:11

Wat leuk om te horen Kirsten, bedankt voor het compliment!

Reply
Lianne 1 december 2019 - 09:53

Je kan ook peperkoek gebruiken ipv wit brood. Klein scheutje azijn erbij. En zelf doe ik ook nog een lik appelstroop en sambal er door ?

Reply
SmaakMenutie 1 december 2019 - 11:16

Hi Lianne, dat klinkt heerlijk! Goede tip 🙂

Reply
1 2 3 4 9