Home Hoofdgerechten Sperziebonenschotel met gehakt

Sperziebonenschotel met gehakt

en zelfgemaakte kaassaus

door SmaakMenutie
Sperziebonenschotel met gehakt

Boordevol smaak

Ben je fan van onze witlofschotel of de preischotel? Dan is de kans groot dat ook deze sperziebonenschotel met gehakt een vaste plek op je weekmenu krijgt.

Een makkelijke ovenschotel boordevol smaak, waarin alles zit. Lekker kruidig gehakt, frisse sperziebonen, romige kaassaus en een goudbruin korstje van de gesmolten kaas. Ideaal voor doordeweeks, want met een paar simpele stappen zet je dit gerecht zonder moeite op tafel.

Gehakt sperziebonen schotel

Gezond en makkelijk: sperziebonen

Sperziebonen zijn misschien niet het eerste ingrediënt waar je aan denkt bij een ovenschotel, maar ze verdienen vandaag een hoofdrol. Ze bevatten veel vezels, vitamine C en foliumzuur. Wat goed is voor je immuunsysteem én je energieniveau. Bovendien blijven ze na het koken (niet té lang) of bakken lekker stevig van structuur. Precies wat je wilt in een gerecht dat uit de oven komt. Namelijk iets met een bite dat niet helemaal wegsmelt tussen de lagen.

Sperziebonenschotel recept

Kruidig gehakt en kerrie

Centraal in de schotel staat het gekruide gehaktmengsel met kerriepoeder. De kerriepoeder die zorgt niet alleen voor de herkenbare gele kleur, maar geeft ook smaak die mooi aansluit bij de sperziebonen. Wij kiezen zelf voor rundergehakt, maar half-om-halfgehakt of kipgehakt kan net zo goed. Door het gehakt kort te bakken met sjalot en kruiden, trekken de smaken mooi in en krijg je een lekker stevige basis voor de rest van de schotel.

Sperziebonen met gehakt

Romige kaassaus in een handomdraai

Wat deze ovenschotel helemaal afmaakt is de zelfgemaakte kaassaus. Geen gedoe met pakjes, gewoon even roeren in het steelpannetje (deze gebruiken wij, waar we veel plezier van hebben) en je bent er al. We beginnen met een roux van boter en bloem, waarna we geleidelijk melk toevoegen tot er een mooie gladde saus ontstaat. Geraspte kaas, grove mosterd, kerrie en een snuf nootmuskaat maken het af. De saus brengt alles samen en zorgt voor een smeuïge laag die het gerecht nét wat meer body geeft.

Laagjes bouwen en afbakken

We maken het onszelf makkelijk door voorgegaarde aardappelschijfjes te gebruiken. Die hoeven alleen nog de oven in en nemen ondertussen de smaken van de saus en het gehakt mooi op.

Ovenschotel sperziebonen maken

In een ovenschaal bouwen we het gerecht op in laagjes. Eerst aardappelschijfjes, het kruidige gehaktmengsel met de sperziebonen, weer aardappelschijfjes en daaroverheen de kaassaus. Tot slot strooien we nog wat extra geraspte kaas over de bovenkant voor dat krokante korstje dat iedereen het eerst van de schaal wil schrapen.

Ovenschotel met sperziebonen en gehakt

Na zo’n 20 tot 25 minuten in de oven is de schotel goudbruin en klaar om opgeschept te worden. Perfect voor een drukke doordeweekse avond, maar ook gerust voor in het weekend met een frisse salade erbij. Eén ding is zeker, met deze sperziebonenschotel met gehakt haal je gemak én groenten in huis, zonder in te leveren op smaak!

Sperziebonenschotel met gehakt

Sperziebonenschotel met gehakt

Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.1/5
( 63 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 600 g aardappelschijfjes (voorgegaard)
  • 500 g rundergehakt
  • 400 g sperziebonen
  • 100 g geraspte kaas (belegen)
  • 30 g bloem
  • 30 g roomboter
  • 300 ml melk
  • 2 tenen knoflook
  • 1 sjalot
  • 2 el kerriepoeder
  • 1 el grove mosterd
  • 1/2 tl nootmuskaat
  • Olijfolie

Zo maak je het

  • Verwarm de oven voor op 190-200 graden. Kook 400 g sperziebonen in circa 9-10 minuten beetgaar.
  • Snipper 1 sjalot en snijd 2 tenen knoflook fijn. Fruit in wat olijfolie kort aan. Voeg 500 g rundergehakt toe en bak in enkele minuten gaar.
  • Voeg een flinke snuf zout en peper en 2 el kerriepoeder toe aan het gehaktmengsel. Giet de sperziebonen af en voeg toe aan het geheel. Meng grondig door elkaar.
  • Maak ondertussen de kaassaus door 30 g (room)boter te laten smelten in een pannetje. Zet het vuur laag en voeg 30 g bloem toe zodat een roux ontstaat. Voeg in etappes 250-300 ml melk toe. Je zal zien dat de saus snel bindt. Voeg 50 g geraspte kaas toe, 1 el grove mosterd, 1 tl kerriepoeder en een 1/2 tl nootmuskaat. Blijf (met een garde) roeren tot je een mooie kaassaus hebt.
  • Vet een ovenschaal in en verdeel de helft van de aardappelschijfjes over de bodem.
  • Giet het gehaktmengsel in de schaal en verdeel hier bovenop de rest van de aardappelschijfjes. Schenk de kaassaus over het geheel en bestrooi af met de rest van de geraspte kaas.
  • Plaats circa 25-30 minuten in de voorverwarmde oven. Eet smakelijk!

Sperziebonenschotel met gehakt

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

6 reacties

Jet 16 januari 2025 - 19:51

Lekker!!

Reply
1 2