Home Erik's Asia Babi smoor

Babi smoor

Indisch gestoofd varkensvlees

door SmaakMenutie
Babi smoor

Onweerstaanbaar

Als je de smaken van de Indische keuken wilt ontdekken zonder uren in de keuken te staan, dan is babi smoor het perfecte gerecht voor jou.

Deze variant van het populaire ajam smoor (met kip) maakt gebruik van varkensvlees en biedt een kruidige smaak die onweerstaanbaar is. Het geheim? Een combinatie van mals vlees en een smaakvolle zoete sojasaus die zorgt voor een heerlijk gekarameliseerde saus.

Indisch gestoofd varkensvlees

Wat is babi smoor?

Babi smoor is een klassiek Indisch stoofgerecht waarin varkensvlees kort wordt gestoofd (wij gebruiken deze fijne braadpan) in een saus op basis van ketjap manis, een zoete Indische sojasaus. Door het vlees eerst aan te braden, krijgt het een diepe smaak, waarna het zachtjes verder gaart in de saus.

Babi smoor recept

De toevoeging van kruiden zoals nootmuskaat en ketoembar (korianderpoeder) geeft het gerecht zijn kenmerkende geuren. Salam blaadjes – een veelgebruikt Indisch kruid – voegen een subtiele, kruidige toon toe die het gerecht compleet maakt.

Waarom varkenskarbonade kiezen?

In onze versie van babi smoor kiezen we bewust voor varkenskarbonade. Dit komt niet alleen door de rijke smaak van het vlees, maar ook door het subtiele vetrandje aan de karbonade. Dit vet zorgt ervoor dat het vlees mals blijft tijdens het stoven en voorkomt dat het uitdroogt.

Gestoofd varkensvlees

Mocht je echter op zoek zijn naar een alternatief, dan zijn speklapjes ook een optie, maar dan kom je al snel uit bij Indische speklapjes – een compleet ander, maar zeker net zo lekker gerecht.

De kracht van kruiden

Wat babi smoor zo bijzonder maakt, is de combinatie van kruiden. Nootmuskaat en ketoembar geven een aardse, warme smaak die perfect samengaat met de zoete ketjap manis. Dit maakt babi smoor echt zo’n hartverwarmend gerecht. De salam blaadjes zorgen overigens voor een subtiele bitterheid die de zoetheid van de ketjap mooi in balans brengt. Maar mocht je deze niet in huis hebben dan laat je ze gewoon een keer achterwege.

De gezondheidsvoordelen van varkenskarbonade

Varkenskarbonade is een uitstekende bron van eiwitten en bevat essentiële vitamines en mineralen, zoals vitamine B12, zink en selenium. Deze voedingsstoffen zijn belangrijk voor het behoud van een gezond immuunsysteem en energieproductie.

Smoor

Hoewel varkensvlees soms als vet wordt beschouwd, is het vet van karbonade vaak beperkt en biedt het juist een bron van onverzadigde vetten, die gunstig zijn voor het hart.

Serveerideeën voor jouw babi smoor

Babi smoor is het lekkerst wanneer het geserveerd wordt met witte rijst, die de rijke saus perfect absorbeert. Combineer het met een fris bijgerecht zoals atjar (Indisch zuur van komkommer) voor een verfrissende tegenhanger, en een Indisch groentegerecht zoals sajoer boontjes.

Sambal goreng tahu met boontjes
Serveer met bijvoorbeeld deze pittige sajoer boontjes

Houd je van wat pit? Kies dan voor een pittige variant van deze groenten. Zo creëer je een complete Indische maaltijd die zowel hartig als verfrissend is. Deze babi smoor is perfect voor een doordeweekse avond of om indruk te maken tijdens een etentje. Smullen gegarandeerd!

Babi smoor

Babi smoor

Personen: 2-3 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.2/5
( 93 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 600 g varkenskarbonade
  • 3 tenen knoflook
  • 2 salam blad (Indisch laurier)
  • 2 sjalotten
  • 1/2 citroen
  • 6 el ketjap manis
  • 1 tl ketoembar
  • 1 tl nootmuskaat
  • Zonnebloemolie

Zo maak je het

  • Verwijder het bot van circa 600 g varkenskarbonade en snijd het in hapklare stukken en bestrooi rondom met zout en peper. Bak het vlees in een scheut zonnebloemolie rondom bruin in circa 5 minuten.
  • Snipper ondertussen 2 sjalotten en snijd 3 tenen knoflook fijn. Fruit de sjalot en knoflook 2 minuten al omscheppend mee met het vlees.
  • Bestrooi het vlees met 1 tl nootmuskaat en 1 tl ketoembar toe en meng grondig. Voeg 5-6 el ketjap manis toe en vermeng goed met het vlees.
  • Schenk ongeveer 250-300 ml (warm) water toe samen met het sap van een 1/2 citroen. Voeg ook 2 salam blaadjes toe.
  • Laat het geheel nu ongeveer 20-25 minuten zachtjes pruttelen met het deksel van de pan . Als het vocht grotendeels is opgenomen dan is het goed. Voeg eventueel wat extra ketjap toe.

Babi smoor

TIP

Liever smoor van rund? Maak dan de daging smoor!

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

21 reacties

SmaakMenutie 28 januari 2019 - 10:10

Hoi Karin, we gebruiken schouderkarbonade! Succes en veel kook- en eetplezier 🙂 Groet, Tim- SmaakMenutie

Reply
SmaakMenutie 13 januari 2021 - 11:35

Hoi Ilanit, dat kan ongetwijfeld! Echter gebruiken wij geen slowcooker dus dat is moeilijk te zeggen. Maar varkensvlees dient an sich niet te lang te stoven anders wordt het taai.

Reply
Amanda 21 oktober 2023 - 14:50

Heeeerlijk! Ik ga het nog een keer maken

Reply
Anneke 20 april 2021 - 14:14

Als ik geen Indische laurier krijgen kan, wat doe ik dan?

Reply
SmaakMenutie 20 april 2021 - 15:30

Als je het echt niet kan krijgen gewoon lekker achterwege laten! 🙂

Reply
Annemarie 2 mei 2023 - 12:26

waar koop je salam?

Reply
SmaakMenutie 2 mei 2023 - 12:30

Bij de toko!

Reply
Annemarie 2 mei 2023 - 17:30

dank je!

Peter van Raaij 3 augustus 2021 - 15:50

Heerlijk recept! Al gebruik ik ipv karbonade liever procureur. Maar het smaakt voortreffelijk!!

Reply
SmaakMenutie 4 augustus 2021 - 10:57

Ook heerlijk Peter! Fijn dat het recept in de smaak viel 🙂

Reply
Betuwe 2 oktober 2021 - 11:48

Ik heb procureur gekocht voor dit gerecht, enig idee hoe ik het nog extra mals krijg? Lees veel over citroensap, karnemelk en yoghurt. Wat is jullie advies?

Reply
SmaakMenutie 4 oktober 2021 - 11:30

In elk geval geen karnemelk of yoghurt Betuwe. Ik zou een extra scheut azijn of citroensap toevoegen om de procureur extra mals te krijgen 🙂

Reply
Alies 7 augustus 2023 - 10:56

Tamarinde misschien?

Reply
Maartje 9 november 2023 - 18:29

Paar opengesneden snoeptomaatjes toevoegen ipv azijn. Doe ik bij kip, rund en varkensvlees !

Reply
1 2 3