Fris, knapperig en vol smaak
We kennen ze allemaal wel, de felgele potjes atjar tjampoer in het schap bij de supermarkt. Makkelijk natuurlijk, maar eerlijk is eerlijk, zelfgemaakt smaakt echt heel veel beter.
En het is verrassend eenvoudig. In nog geen half uur toveren we een kleurrijk, friszuur bijgerecht op tafel dat niet alleen heerlijk is, maar ook letterlijk boordevol groenten zit.
Atjar tjampoer is, net als zijn broertje atjar ketimoen, een klassieker uit de Indische keuken. ‘Atjar’ betekent zuur en ‘tjampoer’ staat voor gemengd. Het is dus letterlijk: gemengd zuur. Een perfecte omschrijving van dit frisse gerecht waarin verschillende knapperige groenten samenkomen in een kruidige boemboe met azijn.
Boordevol groenten (en dus vitaminen)
Wat atjar tjampoer zo aantrekkelijk maakt, is niet alleen de smaak, maar ook de voedingswaarde. We gebruiken stevige, rauwe groenten die hun bite behouden en rijk zijn aan vezels en vitaminen. Wortel en paprika leveren flink wat vitamine C, terwijl spitskool en komkommer zorgen voor een frisse balans.
De lichte zuurheid helpt bovendien bij de vertering, wat dit bijgerecht extra fijn maakt als aanvulling op een kruidige maaltijd zoals nasi goreng of saté. En het mooie? We kunnen eindeloos variëren. Denk aan bloemkoolroosjes, sperziebonen of gele paprika. Zolang de groenten stevig zijn, blijven ze heerlijk knapperig in de zuur-kruidenmix.
De boemboe: geur en kleur
De smaakmaker in atjar tjampoer is natuurlijk de boemboe. Die maken we uiteraard zelf, met een combinatie van Indische kruiden en specerijen. In de hakmolen gaan een sjalot, knoflook, een rode peper, kemirinoten, kurkuma, djahé (gemberpoeder) en wat zonnebloemolie. Liever geen pitje in je atjar? Laat dan het pepertje achterwege.
De kurkuma zorgt voor de karakteristieke gele kleur. Deze boemboe fruiten we kort aan, tot het lekker begint te geuren. Daarna voegen we azijn toe en een lepel palmsuiker (gula djawa) voor een subtiele zoetigheid. Deze ‘saus’ vormt de basis waarin de groenten kort garen, maar hun knapperigheid behouden. We verwarmen alles kort – niet koken – zodat de smaken zich goed kunnen mengen zonder dat de groenten hun structuur verliezen.
Bewaren in een potje
Wanneer de atjar klaar is, verdelen we alles over goed schoongemaakte (weck)potten. We zorgen dat de groenten zoveel mogelijk onder het zuur staan. Dat voorkomt namelijk dat ze bederven. Dan zetten we de pot even ondersteboven, zo trekken de smaken goed in en sluiten we meteen de pot af. Na afkoeling bewaren we de atjar in de koelkast. Daar blijft hij zeker enkele weken goed.
Onmisbaar bij Indische gerechten
Atjar tjampoer hoort wat ons betreft standaard thuis naast een bord mihoen goreng, bami goreng of saté. De frisse zuren en knapperige groenten zorgen voor balans bij kruidige, hartige gerechten. Het is het soort bijgerecht waar je steeds weer naar teruggrijpt en dat in een handomdraai zelf te maken is.
Zelfgemaakt betekent niet alleen lekkerder, maar ook verser en gezonder. Eén keer proberen en je wil echt nooit meer anders.
27 reacties
Hoi,
Fantastische site. Complimenten.
Echter Is de Atjar Tjampoer een beetje bitter. Klopt dat?
Ik heb alle ingrediënten overigens verdubbeld, aangezien ik een grote portie wilde maken. Uiteraard ook de zaadlijsten van de paprika verwijderd.
De kemiri is bitter las ik…
Goedemiddag.
Bedankt voor het recept. Ga dit weekend
Voor het eerst maken.
Maar voor azijn moet ik gebruiken.
Grtjs Keukenprinses
Dit voor de eerste keer zelf gemaakt……ik heb het té dun gesneden allemaal én met de kemiri’s……de smaak is goed,maar het ”oogt” niet smakelijk. Volgende keer snijd ik het grover en zónder de noten,dan blijft het vocht helder?
Ik geniet van iedere nieuwsbrief…….laat ze maar komen mannen!!
Hoi Jet, gelukkig was de smaak wel goed! In principe mix je alles helemaal fijn waardoor je geen stukjes kemiri zou moeten zien. De kleur van het vocht is geel. Volgende keer beter! Leuk dat je van de nieuwsbrief geniet 🙂
Ik heb het verdeeld over 4 potjes, maar heb niet genoeg zuur om alles ‘onder’ te zetten. Heeft dat invloed op het bewaren?
Het is geen ramp hoor als het niet helemaal onder staat!
Kaliméra vanuit Griekenland, wat een mooie en bruikbare website! Die kemirinoten (ingevlogen uit Nederland ;-)) pof ik die eerst?
vriendelijk groet en nog gefeliciteerd! Anna
Kaliméra Hanneke! Dankjewel voor het compliment, leuk om te horen dat onze recepten de grens over gaan 🙂 Nee hoor, de kemiri hoeft in dit recept niet eerst gepoft te worden, aangezien de boemboe nog aangefruit wordt eerst. Het mag overigens wel. Kemirinoten moet je overigens wel altijd poffen als je ze gebruikt voor bijvoorbeeld salades 🙂 Veel succes! Groet, Erik
Hoi hoi,
Kan ik dit ook in vacuüm potten doen en maanden bewaren?
Alvast bedankt!
Groetjes Sanne
Hoi Sanne, ja hoor dat kan! Als je het goed afsluit kan je het erg lang bewaren in het zuur. Succes!
Ik had geen komkommer in huis maar heb iets meer wortel en kool gebruikt. Nadat het afgekoeld was miste ik iets meer zoet. Heb er wat druppels zoetstof in gedaan toen was ik tevreden. Het smaakte heerlijk bij de bamie goreng
Komkommer is geen vereiste hoor Ria, gebruik vooral de (harde) groenten die je lekker vindt! Fijn dat het in de smaak viel met de bami 🙂