Home Erik's Asia Atjar tjampoer

Atjar tjampoer

Indisch gemengd zuur

door SmaakMenutie
Atjar tjampoer

Fris, knapperig en vol smaak

We kennen ze allemaal wel, de felgele potjes atjar tjampoer in het schap bij de supermarkt. Makkelijk natuurlijk, maar eerlijk is eerlijk, zelfgemaakt smaakt echt heel veel beter.

En het is verrassend eenvoudig. In nog geen half uur toveren we een kleurrijk, friszuur bijgerecht op tafel dat niet alleen heerlijk is, maar ook letterlijk boordevol groenten zit.

Atjar

Atjar tjampoer is, net als zijn broertje atjar ketimoen, een klassieker uit de Indische keuken. ‘Atjar’ betekent zuur en ‘tjampoer’ staat voor gemengd. Het is dus letterlijk: gemengd zuur. Een perfecte omschrijving van dit frisse gerecht waarin verschillende knapperige groenten samenkomen in een kruidige boemboe met azijn.

Boordevol groenten (en dus vitaminen)

Wat atjar tjampoer zo aantrekkelijk maakt, is niet alleen de smaak, maar ook de voedingswaarde. We gebruiken stevige, rauwe groenten die hun bite behouden en rijk zijn aan vezels en vitaminen. Wortel en paprika leveren flink wat vitamine C, terwijl spitskool en komkommer zorgen voor een frisse balans.

Atjar tjampoer ingrediënten

De lichte zuurheid helpt bovendien bij de vertering, wat dit bijgerecht extra fijn maakt als aanvulling op een kruidige maaltijd zoals nasi goreng of saté. En het mooie? We kunnen eindeloos variëren. Denk aan bloemkoolroosjes, sperziebonen of gele paprika. Zolang de groenten stevig zijn, blijven ze heerlijk knapperig in de zuur-kruidenmix.

De boemboe: geur en kleur

De smaakmaker in atjar tjampoer is natuurlijk de boemboe. Die maken we uiteraard zelf, met een combinatie van Indische kruiden en specerijen. In de hakmolen gaan een sjalot, knoflook, een rode peper, kemirinoten, kurkuma, djahé (gemberpoeder) en wat zonnebloemolie. Liever geen pitje in je atjar? Laat dan het pepertje achterwege.

Atjar tjampoer maken
Zelfgemaakte boemboe

De kurkuma zorgt voor de karakteristieke gele kleur. Deze boemboe fruiten we kort aan, tot het lekker begint te geuren. Daarna voegen we azijn toe en een lepel palmsuiker (gula djawa) voor een subtiele zoetigheid. Deze ‘saus’ vormt de basis waarin de groenten kort garen, maar hun knapperigheid behouden. We verwarmen alles kort – niet koken – zodat de smaken zich goed kunnen mengen zonder dat de groenten hun structuur verliezen.

Bewaren in een potje

Wanneer de atjar klaar is, verdelen we alles over goed schoongemaakte (weck)potten. We zorgen dat de groenten zoveel mogelijk onder het zuur staan. Dat voorkomt namelijk dat ze bederven. Dan zetten we de pot even ondersteboven, zo trekken de smaken goed in en sluiten we meteen de pot af. Na afkoeling bewaren we de atjar in de koelkast. Daar blijft hij zeker enkele weken goed.

Onmisbaar bij Indische gerechten

Atjar tjampoer hoort wat ons betreft standaard thuis naast een bord mihoen goreng, bami goreng of saté. De frisse zuren en knapperige groenten zorgen voor balans bij kruidige, hartige gerechten. Het is het soort bijgerecht waar je steeds weer naar teruggrijpt en dat in een handomdraai zelf te maken is.

Atjar tjampoer recept

Zelfgemaakt betekent niet alleen lekkerder, maar ook verser en gezonder. Eén keer proberen en je wil echt nooit meer anders.

Atjar tjampoer

Atjar tjampoer

Personen: 8 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.9/5
( 108 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 150 ml natuurazijn
  • 100 g spitskool
  • 100 g wortels
  • 2 kemirinoten (optioneel)
  • 1 rode paprika
  • 1 komkommer
  • 1 sjalot
  • 1 rode peper
  • 1 teen knoflook
  • 1 el zonnebloemolie
  • 1 el gula djawa (of bruine basterdsuiker)
  • 2 tl kurkuma
  • 1 tl djahé

Zo maak je het

  • Maak de boemboe door 1 sjalot, 1 teen knoflook, 1 rode peper, 2 kemirinoten, 2 tl kurkuma, 1 tl djahé en 1 el zonnebloemolie fijn te mixen.
  • Snijd 1 komkommer in halve maantjes en snijd 1 rode paprika in smalle reepjes. Rasp daarnaast 100 g wortel grof (of een 1/2 kleine winterpeen). 
  • Fruit de boemboe op middelhoog vuur 2-3 minuutjes en voeg vervolgens 1 el gulu djawa toe. Meng door het geheel en schenk 150 ml azijn erbij. Laat op matig vuur pruttelen.
  • Voeg eerst de komkommer en paprika toe en verwarm 2-3 minuten al omscheppend mee. Voeg nu ook de wortel en spitskool toe. Verwarm al omscheppend een minuutje mee. Doe het vuur uit en laat (met deksel) nog enkele minuten staan.
  • Verdeel over (weck)potten en zorg dat de groenten zover mogelijk onder staan. Sluit het deksel en zet het potje 15 minuten op zijn kop. Draai om en je kan het afgesloten weken gekoeld bewaren. Serveer bij voorkeur wanneer het zuur volledig afgekoeld is.

Indisch zuur

TIP

Geef de atjar even de tijd om af te koelen voordat je hem serveert. Dan komen de smaken beter tot hun recht.

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

27 reacties

Jorre 13 oktober 2020 - 17:52

Hoi,
Fantastische site. Complimenten.
Echter Is de Atjar Tjampoer een beetje bitter. Klopt dat?

Reply
Jorre 13 oktober 2020 - 18:00

Ik heb alle ingrediënten overigens verdubbeld, aangezien ik een grote portie wilde maken. Uiteraard ook de zaadlijsten van de paprika verwijderd.

Reply
Jorre 13 oktober 2020 - 18:11

De kemiri is bitter las ik…

Reply
Sylvia van der Meis-Strauss 22 januari 2025 - 14:11

Goedemiddag.
Bedankt voor het recept. Ga dit weekend
Voor het eerst maken.
Maar voor azijn moet ik gebruiken.
Grtjs Keukenprinses

Reply
Jet 16 mei 2020 - 13:05

Dit voor de eerste keer zelf gemaakt……ik heb het té dun gesneden allemaal én met de kemiri’s……de smaak is goed,maar het ”oogt” niet smakelijk. Volgende keer snijd ik het grover en zónder de noten,dan blijft het vocht helder?
Ik geniet van iedere nieuwsbrief…….laat ze maar komen mannen!!

Reply
SmaakMenutie 18 mei 2020 - 14:45

Hoi Jet, gelukkig was de smaak wel goed! In principe mix je alles helemaal fijn waardoor je geen stukjes kemiri zou moeten zien. De kleur van het vocht is geel. Volgende keer beter! Leuk dat je van de nieuwsbrief geniet 🙂

Reply
Briënne Slob 11 april 2020 - 11:36

Ik heb het verdeeld over 4 potjes, maar heb niet genoeg zuur om alles ‘onder’ te zetten. Heeft dat invloed op het bewaren?

Reply
SmaakMenutie 11 april 2020 - 14:09

Het is geen ramp hoor als het niet helemaal onder staat!

Reply
Hanneke 1 december 2019 - 15:49

Kaliméra vanuit Griekenland, wat een mooie en bruikbare website! Die kemirinoten (ingevlogen uit Nederland ;-)) pof ik die eerst?
vriendelijk groet en nog gefeliciteerd! Anna

Reply
SmaakMenutie 2 december 2019 - 20:04

Kaliméra Hanneke! Dankjewel voor het compliment, leuk om te horen dat onze recepten de grens over gaan 🙂 Nee hoor, de kemiri hoeft in dit recept niet eerst gepoft te worden, aangezien de boemboe nog aangefruit wordt eerst. Het mag overigens wel. Kemirinoten moet je overigens wel altijd poffen als je ze gebruikt voor bijvoorbeeld salades 🙂 Veel succes! Groet, Erik

Reply
Sanne 30 augustus 2019 - 19:33

Hoi hoi,
Kan ik dit ook in vacuüm potten doen en maanden bewaren?
Alvast bedankt!
Groetjes Sanne

Reply
SmaakMenutie 3 september 2019 - 09:19

Hoi Sanne, ja hoor dat kan! Als je het goed afsluit kan je het erg lang bewaren in het zuur. Succes!

Reply
Ria 10 februari 2021 - 00:18

Ik had geen komkommer in huis maar heb iets meer wortel en kool gebruikt. Nadat het afgekoeld was miste ik iets meer zoet. Heb er wat druppels zoetstof in gedaan toen was ik tevreden. Het smaakte heerlijk bij de bamie goreng

Reply
SmaakMenutie 10 februari 2021 - 10:02

Komkommer is geen vereiste hoor Ria, gebruik vooral de (harde) groenten die je lekker vindt! Fijn dat het in de smaak viel met de bami 🙂

Reply
1 2 3