Lekker doordeweeks maaltje
Dit is echt zo’n lekker gerecht. Als je het eenmaal een keer gegeten hebt dan weet ik zeker dat je het veel vaker gaat maken.
Atjar ikan kuning is een gerecht dat mijn tante een “lekker Indisch doordeweeks maaltje” noemde. Daarmee bedoelde ze iets dat niet al te veel tijd kost, maar wel rijk is aan smaak. Want eerlijk is eerlijk, sommige Indische gerechten vragen flink wat voorbereiding. Maar deze dus niet. Binnen een half uur staat het op tafel.

Het is een kleurrijk gerecht vol knapperige groenten, frisse zuren en malse vis. En het fijne is, het voelt licht én voedzaam tegelijk.
De kracht van eenvoud en smaak
Wat dit gerechtje bijzonder maakt, is niet alleen de smaak maar ook de balans. We gebruiken kabeljauw: een magere, stevige witvis die zich goed leent voor de frisse zuren en specerijen in dit gerecht. Kabeljauw zit bovendien boordevol eiwitten en omega 3-vetzuren, goed voor hart en hersenen.
De groenten – wortel, paprika, komkommer en rode ui – brengen niet alleen kleur en structuur, maar ook een flinke dosis vitamines. Vooral wortel en paprika zijn rijk aan vitamine A en C, terwijl rode ui bekend staat om zijn ontstekingsremmende werking.
De boemboe
De smaak begint natuurlijk bij de boemboe. In de hakmolen malen we vier kemirinoten, twee sjalotten, drie tenen knoflook, twee theelepels kurkuma, twee theelepels djahé, een halve theelepel zout en een halve theelepel kentjoer tot een gladde pasta.
Deze boemboe fruiten we kort in wat zonnebloemolie. De keuken ruikt dan al helemaal naar het huis waar mijn tante Inge woonde en die mij dit receptje leerde maken. Daarna voegen we 100 ml natuurazijn en 100 ml water toe, samen met een theelepel tomatenpuree, een eetlepel suiker en een gekneusde stengel sereh. Hierin mogen de groenten een paar minuten sudderen. Als je van wat extra pit houdt, snijdt dan gewoon een halve rode peper in ringetjes en laat die lekker meekoken. Of een klodder sambal.
Vis en groenten
Terwijl de saus pruttelt, gaat de kabeljauw de oven in. Maximaal 10 minuten op 200 graden is genoeg. Heb je echter een dik stuk vis dan moet het wel wat langer. Wij kiezen bewust voor de oven, omdat het zacht garen van de vis zo het meest malse resultaat geeft, zonder dat er extra vet nodig is.
Als de vis gaar is, leggen we hem op het bord en scheppen we de warme groenten met zuur erover. De smaken trekken mooi in, terwijl de vis zijn zachte structuur behoudt en niet overheerst raakt door de saus.
Serveer en geniet
We serveren atjar ikan kuning met witte rijst, die de zuren mooi opvangt en de maaltijd helemaal afmaakt. En tada! Een bord vol smaken.
En misschien wel het fijnste aan dit gerecht: het is ook nog eens snel klaar, voedzaam, en nét even anders dan wat we doordeweeks vaak maken. Een klein beetje Indisch thuis, op een gewone doordeweekse avond.
8 reacties
Was heerlijk vandaag met nasi gegeten de vis smaakt heerlijk bij de atjar
Moet de sereh er uitgehaald worden?
Ja klopt, de sereh moet je verwijderen. Ik heb het voor de duidelijkheid ook in de tekst vermeld!
Ohhh, wat was dit heerlijk. 🤪
Die geur,🥰 of ik thuis was bij mijn mammie ❤
Zo blij met jullie. Bepaalde gerechten kan ik niet meer aan mijn mammie vragen.
Maar dat is nu opgelost.
Thanks
Wat een overheerlijk recept. Vanochtend gelezen en zojuist gegeten. Het leuke was dat ik alles in huis had, de peper, paprika en sereh bewaar ik in de vriezer, handig. Ik maakte het met grote garnalen en tilapia, ook uit de vriezer. De vis sneed ik in stukken en heb ik samen met de garnalen even door een eiwit gehaald en daarna gebakken in olie. Verder het recept gevolgd, dit eten we binnenkort weer, heerlijk! Dank jullie wel!
Fijn dat je ervan genoten hebt Nanda! En lekker die combinatie van garnalen met tilapia, goed idee 🙂
Hallo, gaan de groenten ook nog in de oven als dit over de kabeljauw ligt. Lijkt me heerlijk. Gr.Els
Hoi Els, het kan wel maar hoeft niet!