Home Erik's Asia Atjar ikan kuning

Atjar ikan kuning

Indische vis in zuur

door SmaakMenutie
Atjar ikan kuning

Lekker doordeweeks maaltje

Dit is toch zo ontzettend lekker! Een ‘lekker Indisch doordeweeks maaltje’ noemt mijn tante dit. Oftewel, niet te veel werk. Want ja, sommige Indische gerechten kosten nou eenmaal wat meer tijd. Dit gerecht heeft alles, lekker veel groenten, gezonde vis én… atjar! Die we overigens al eens zelf maakten (ketimoen en tjampoer). Oja en niet onbelangrijk; klaar in een half uurtje!

Atjar ikan kuning

Atjar ikan kuning

Print dit recept
Personen: 2-3 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.6/5
( 48 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 300 g kabeljauw(haas)
  • 100 ml natuurazijn
  • 4 kemirinoten
  • 3 tenen knoflook
  • 2 sjalotten
  • 2 stengels sereh (citroengras)
  • 1 rode ui
  • 1 gele paprika
  • 1 rode peper (optioneel)
  • 1/2 winterpeen
  • 1/2 komkommer
  • 1 el kristalsuiker
  • 2 tl kurkuma
  • 2 tl djahé
  • 1 tl tomatenpuree
  • 1/2 tl kentjoer

Zo maak je het

  • Snijd een 1/2 winterpeen, 1/2 komkommer en 1 gele paprika in smalle reepjes en snijd 1 rode ui in halve maantjes.
  • Mix in de foodprocessor of keukenmachine 4 kemirinoten met 2 sjalotjes en 3 tenen knoflook tot een boemboe (pasta).
  • Meng hier vervolgens 2 tl kurkuma, 2 tl djahé, 1/2 tl zout en een 1/2 tl kentjoer doorheen.
  • Fruit de boemboe in een goede scheut olie op laag vuur enkele minuutjes aan. Verwarm ook alvast de oven voor op 200 graden.
  • Voeg als de boemboe even aangefruit is 100 ml natuurazijn toe met 100 ml water. Meng hier 1 tl tomatenpuree door en 1 el suiker. Kneus de sereh en snijd in 3 stukken. Voeg tevens toe.
  • Voeg nu ook de gesneden groenten toe en eventueel een 1/2 rode peper in ringetjes gesneden (maakt het wat pittiger). Laat het geheel enkele minuten pruttelen.
  • Bestrooi de kabeljauw met zout en peper en zet 7-8 minuten in de oven. Giet de groenten (maar verwijder de sereh) met het vocht over de kabeljauw en smullen maar! Serveer met witte rijst.

Ingrediënten atjar ikan kuning

Boemboe atjar ikan kuning

Boemboe en groenten atjar ikan kuning Kabeljauw in de ovenAtjar ikan kuning Atjar kuning van kabeljauw Atjar ikan kuning

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

8 reacties

Els 28 mei 2019 - 11:40

Hallo, gaan de groenten ook nog in de oven als dit over de kabeljauw ligt. Lijkt me heerlijk. Gr.Els

Reply
SmaakMenutie 30 mei 2019 - 10:31

Hoi Els, het kan wel maar hoeft niet!

Reply
Nanda 18 april 2021 - 19:29

Wat een overheerlijk recept. Vanochtend gelezen en zojuist gegeten. Het leuke was dat ik alles in huis had, de peper, paprika en sereh bewaar ik in de vriezer, handig. Ik maakte het met grote garnalen en tilapia, ook uit de vriezer. De vis sneed ik in stukken en heb ik samen met de garnalen even door een eiwit gehaald en daarna gebakken in olie. Verder het recept gevolgd, dit eten we binnenkort weer, heerlijk! Dank jullie wel!

Reply
SmaakMenutie 19 april 2021 - 10:42

Fijn dat je ervan genoten hebt Nanda! En lekker die combinatie van garnalen met tilapia, goed idee 🙂

Reply
John & Gaby 23 oktober 2021 - 14:45

Ohhh, wat was dit heerlijk. 🤪
Die geur,🥰 of ik thuis was bij mijn mammie ❤
Zo blij met jullie. Bepaalde gerechten kan ik niet meer aan mijn mammie vragen.
Maar dat is nu opgelost.
Thanks

Reply
Nellie 26 juni 2023 - 15:52

Moet de sereh er uitgehaald worden?

Reply
SmaakMenutie 29 juni 2023 - 11:19

Ja klopt, de sereh moet je verwijderen. Ik heb het voor de duidelijkheid ook in de tekst vermeld!

Reply
Marlinde Strüwer 5 mei 2024 - 23:49

Was heerlijk vandaag met nasi gegeten de vis smaakt heerlijk bij de atjar

Reply