Home Borrelhapjes en sausjes Albondigas (Spaanse gehaktballetjes in tomatensaus)

Albondigas (Spaanse gehaktballetjes in tomatensaus)

door SmaakMenutie
Albondigas

Tapas

Naast onze Luikse balletjes en Indische balletjes zijn deze heerlijke Spaanse gehaktballetjes in tomatensaus echt onmisbaar als borrelhapje. Wij bestellen albondigas steevast als ze op de kaart van een tapasbar staan. Dus werd het de hoogste tijd om ons eigen recept van deze kruidige balletjes in tomatensaus met jullie te delen. Serveer als onderdeel van je tapas-tafel met bijvoorbeeld stokbrood of als bijgerecht met pasta of aardappeltjes.

Albondigas

Albondigas

Print dit recept
Personen: 3-4 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.9/5
( 11 keer gestemd )

Ingrediënten

500 g half-om-half gehakt
6 rijpe trostomaten
2 tenen knoflook
2 sjalotten
1 ei
2 el paneermeel
3 tl gerookte paprikapoeder
2 tl cayennepeper
1 tl gemalen komijnzaad
1 tl gedroogde oregano
Verse platte peterselie

Zo maak je het

  • Meng 500 g half-om-half gehakt met 1 eierdooier, 1 ragfijn gesneden sjalot, 2 flinke tl gerookte paprikapoeder, 1 tl cayennepeper, 1 tl komijn, 2 el paneermeel en een handje fijngehakte verse peterselie. Voeg ook een flinke snuf zout en peper toe.
  • Kneed hier gehaktballen van ter grootte van een bitterbal (of kleiner als tapas). Zet even weg in de koeling.
  • Snipper ondertussen 1 sjalot en snijd 2 tenen knoflook fijn.
  • Kook een pan water en ontvel 6 tomaten door deze 1-2 minuten onder te dompelen en daarna af te spoelen onder ijskoud water. Het velletje gaat er dan eenvoudig af. Snijd de tomaten in kleine blokjes.
  • Fruit de sjalot en knoflook kort aan in een scheut olijfolie. Voeg de blokjes tomaat toe en bak al omscheppend kort mee.
  • Voeg 1 tl gedroogde oregano, 1 tl gerookte paprikapoeder en 1 kleine tl cayennepeper toe. Laat op matig vuur zachtjes pruttelen zodat het geheel wat indikt.
  • Bak ondertussen de balletjes op matig vuur in een scheut olijfolie rondom gaar en bruin. Dit duurt ongeveer 10-15 minuten.
  • Voeg de balletjes toe aan de saus (of omgekeerd) en maak af met wat fijngehakte verse peterselie. Serveer als borrelhapje met andere tapas en bijvoorbeeld stokbrood.

Albondigas receptAlbondigas makenAlbondigasGehaktballetjes tapasSpaanse gehaktballetjesAlbondigas tapas

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram, Facebook of Twitter met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

2 reacties

John Coertjens 12 februari 2022 - 10:30

Hoi mannen, verwijderen jullie het vocht en de zaadjes van de tomaten? Of gaan die mee de pan in? Ziet er overigens heel lekker uit.

Reply
SmaakMenutie 12 februari 2022 - 10:48

Gaan mee de pan in John. Bedankt voor het compliment, geniet ervan!

Reply