Home Borrelhapjes en sausjes Gehaktballetjes in tomatensaus (tapas!)

Gehaktballetjes in tomatensaus (tapas!)

door SmaakMenutie

Aperitiefhapje

Zoals je vast wel weet is een tapa een aperitief hapje uit Spanje dat de eetlust op moet wekken. Het wordt geserveerd bij een (alcoholisch) drankje en in Spanje staan ze vaak gratis op de bar en hoef je dus in principe alleen voor je drankjes te betalen. Leuk concept, dat niet alleen meer in Mediterrane landen is te vinden. Het is inmiddels ook overgewaaid naar ons en de rest van Noord Europa. Al nippend aan je wijntje of sangria smaken deze hapjes heerlijk. Het leuke aan tapas is dat er zoveel verschillende soorten bestaan. Vandaag maken we gehaktballetjes in tomatensaus. Leuk voor bij de borrel. Op zoek naar meer tapas? Kijk dan even hier.

Gehaktballetjes in tomatensaus

Gehaktballetjes in tomatensaus

Zoals je vast wel weet is een tapa een aperitief hapje uit Spanje dat de eetlust op moet wekken. Het wordt geserveerd bij een... Borrelhapjes en sausjes Gehaktballetjes in tomatensaus, tapas, aperitiefhapje, borrelhapje, Spaans Spaans Print dit recept
Personen: 12 balletjes Bereidingstijd: Wachttijd:
Voedingswaarde 200 Calorieën 20 grams Vet
Beoordeling 3.7/5
( 24 keer gestemd )

Ingrediënten

Voor de saus:
400 gr tomatenblokjes
2 teentjes knoflook
1 kleine ui of sjalotje
1 groente bouillonblokje
1/2 tl oregano

Voor de balletjes:
300 gr half-om-half gehakt
3 el paneermeel
2 el tomatenketchup
1 ei
1 tl mosterd
1 tl nootmuskaat
1/2 tl oregano

Zo maak je het

  • Snipper het uitje en snijd 2 teentjes knoflook fijn. Bak op middelhoog vuur een minuut of 3 tot ze glazig zijn.
  • Voeg 400 gr tomatenblokjes toe samen met 100 ml water, 1/2 tl oregano en een verkruimeld groente bouillonblokje. Laat op laag vuur rustig sudderen met de deksel op de pan.
  • Voor de gehaktballetjes meng je 300 gr half-om-half gehakt met 2 el tomatenketchup, 1 ei, 1 tl mosterd, 1 tl nootmuskaat, 1/2 tl oregano en ca. 3 el paneermeel. Draai balletjes ongeveer ter grootte van een bitterbal.
  • Voeg de balletjes toe aan de saus en laat minstens 30 minuten met deksel op de pan sudderen.
  • Haal voor het serveren de deksel van de pan en laat de saus nog even indikken. Voeg naar smaak nog wat extra ketchup toe aan de saus.

Recept gehaktballetjes in tomatensausHeb je dit gemaakt? Laat het ons weten via onze Instagram, Facebook of Twitter met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

8 reacties

Bertus Aaldrink 18 augustus 2019 - 17:32

Grappig. Er staat geen knoflook bij de ingrediënten… en gehaktballetjes aanbakken lijkt me handig. Anders: zompig.

Reply
SmaakMenutie 19 augustus 2019 - 12:41

Bedankt voor je oplettendheid, teentjes knoflook heb ik toegevoegd aan de ingrediënten. Maak de gehaktballetjes vooral zoals jij ze lekker vindt. Onze recepten zijn slechts ter inspiratie. Wij vinden ze op deze manier het lekkerst 🙂

Reply
E 16 december 2019 - 12:28

Leuk recept! Kan je dit ook een dag van te voren al maken ivm houdbaarheid?

Reply
SmaakMenutie 17 december 2019 - 19:09

Ja hoor dat kan prima! De volgende dag zachtjes weer opwarmen (met deksel op de pan). Mocht het wat extra vocht nodig hebben dan voeg je gewoon een beetje water toe. Succes!

Reply
Lauwra 20 mei 2020 - 18:10

Ik vond het ook een raar idee het vlees er rauw in te doen, maar het is wel minder gedoe dan ze eerst aanbraden. Mijn partner en ik vonden de balletjes erg lekker!! Voor herhaling vatbaar!

Reply
SmaakMenutie 21 mei 2020 - 11:00

Leuk om te horen Lauwra, fijn dat de gehaktballetjes in de smaak vielen! 🙂

Reply
Harald 6 juni 2020 - 20:28

Toprecept! Nu al 2x gemaakt voor een avondje tapas en ze gingen als warme ballen over de toonbank. Tweede keer wat tabasco aan het vleesmengsel toegevoegd. Aanrader! Geeft net even die extra kick!

Reply
SmaakMenutie 8 juni 2020 - 13:51

Haha zo mogen we het horen Harald, leuk! En thanks voor de tip, gaan we ook een keer doen 🙂

Reply