Albondigas

Spaanse gehaktballetjes in tomatensaus

door SmaakMenutie
Albondigas

Tapas

Naast onze Luikse balletjes en de smaakvolle Indische balletjes, mogen deze Spaanse gehaktballetjes in tomatensaus niet ontbreken in onze borrelhapjes-repertoire.

Albondigas, zoals ze in Spanje genoemd worden, zijn niet alleen een feest voor je smaakpapillen, maar ook een must-have wanneer je tapas serveert. Ze zijn perfect gekruid, heerlijk sappig en combineren fantastisch met de frisse tomatensaus. Dit gerecht is een ware traktatie voor iedereen die van de mediterrane keuken houdt.

Spaanse gehaktballetjes

Rijke tomatensaus

Elke keer wanneer we in een tapasbar zitten, is het bijna vanzelfsprekend om albondigas te bestellen zodra we de menukaart openen. De geurige kruiden en het sappige vlees van de balletjes in combinatie met de rijke tomatensaus doen ons altijd weer verlangen naar meer. De hoogste tijd dus om ons eigen recept voor deze Spaanse lekkernij te ontwikkelen en met jullie te delen. Wat dit gerecht bijzonder maakt, is de subtiele balans tussen de kruidige balletjes en de frisse, licht pittige tomatensaus, die samen een onweerstaanbare combinatie vormen.

Albondigas recept

Veelzijdig

Albondigas zijn veelzijdig en passen perfect op een tapas-tafel. Serveer ze naast andere Spaanse lekkernijen zoals patatas bravas, chorizo en tortilla voor een complete ervaring. Maar ze zijn ook heerlijk als bijgerecht bij bijvoorbeeld pasta of aardappeltjes, of zelfs als hoofdgerecht met een frisse salade. Wat ze nog specialer maakt, is dat ze zowel warm als koud ontzettend lekker zijn, waardoor je ze makkelijk van tevoren kunt maken en op het juiste moment kunt serveren.

Mix van kruiden

Wat deze albondigas echt uniek maakt, is de mix van kruiden die we gebruiken. Denk aan knoflook, gerookte paprikapoeder, komijn en een vleugje peterselie. Deze geven de gehaktballetjes niet alleen een rijke smaak, maar ook die authentieke Spaanse flair.

Albondigas maken

Wat ons betreft is het tijd om de Spaanse keuken naar je eigen keuken te brengen. Albondigas zijn niet moeilijk te maken, maar de smaken zijn zo rijk en gevarieerd dat ze je meteen naar de zonovergoten terrasjes van Spanje zullen brengen. Serveer ze met een stuk goed (stok)brood om de saus mee op te dippen en je hebt de perfecte borrelhap die elke gelegenheid bijzonder maakt.

Albondigas

Albondigas

Personen: 3-4 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.3/5
( 35 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 500 g half-om-half gehakt
  • 6 rijpe trostomaten
  • 2 tenen knoflook
  • 2 sjalotten
  • 1 ei
  • 2 el paneermeel
  • 3 tl gerookte paprikapoeder
  • 2 tl cayennepeper
  • 1 tl gemalen komijnzaad
  • 1 tl gedroogde oregano
  • Verse platte peterselie

Zo maak je het

  • Meng 500 g half-om-half gehakt met 1 eierdooier, 1 ragfijn gesneden sjalot, 2 flinke tl gerookte paprikapoeder, 1 tl cayennepeper, 1 tl komijn, 2 el paneermeel en een handje fijngehakte verse peterselie. Voeg ook een flinke snuf zout en peper toe.
  • Kneed hier gehaktballen van ter grootte van een bitterbal (of kleiner als tapas). Zet even weg in de koeling.
  • Snipper ondertussen 1 sjalot en snijd 2 tenen knoflook fijn.
  • Kook een pan water en ontvel 6 tomaten door deze 1-2 minuten onder te dompelen en daarna af te spoelen onder ijskoud water. Het velletje gaat er dan eenvoudig af. Snijd de tomaten in kleine blokjes.
  • Fruit de sjalot en knoflook kort aan in een scheut olijfolie. Voeg de blokjes tomaat toe en bak al omscheppend kort mee.
  • Voeg 1 tl gedroogde oregano, 1 tl gerookte paprikapoeder en 1 kleine tl cayennepeper toe. Laat op matig vuur zachtjes pruttelen zodat het geheel wat indikt.
  • Bak ondertussen de balletjes op matig vuur in een scheut olijfolie rondom gaar en bruin. Dit duurt ongeveer 10-15 minuten.
  • Voeg de balletjes toe aan de saus (of omgekeerd) en maak af met wat fijngehakte verse peterselie. Serveer als borrelhapje met andere tapas en bijvoorbeeld stokbrood.

Gehaktballetjes tapasAlbondigas tapas

TIP

Smaak te pakken? Maak dan ook eens de Nederlandse versie van deze heerlijke gehaktballetjes!

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

4 reacties

John Coertjens 12 februari 2022 - 10:30

Hoi mannen, verwijderen jullie het vocht en de zaadjes van de tomaten? Of gaan die mee de pan in? Ziet er overigens heel lekker uit.

Reply
SmaakMenutie 12 februari 2022 - 10:48

Gaan mee de pan in John. Bedankt voor het compliment, geniet ervan!

Reply
Jan Jonker 18 mei 2024 - 13:18

Heerlijke balletjes met een lekkere nasmaak. Een prima borrel hapje, een blijvertje bij ons. Heb in plaats van de tomaten een blik tomatenblokjes gebruikt.

Reply
Frank 4 maart 2025 - 17:59

Ik heb vandaag de Albondigas samen met de Patatas bravas en Pisto Manchego (spaans groentegerecht, niet van deze site) gegeten, het was heerlijk. Trouwens een hele mooie combinatie van vlees aardappelen en groenten.
Wederom bedankt voor deze geweldige recepten.

Reply