Home Erik's Asia Ajam boemboe Bali

Ajam boemboe Bali

Balinese kip met tofu

door SmaakMenutie
Ajam boemboe Bali

Snel en eenvoudig

Denk jij ook dat het maken van een boemboe veel tijd en moeite kost? Dan heb je het mis!

Deze ajam boemboe Bali is in een handomdraai gemaakt en zorgt voor een heerlijke Indische maaltijd. Natuurlijk moet het gerecht even sudderen, maar dat geldt ook voor de voorverpakte zakjes en pakjes die je normaal misschien wel zou gebruiken.

Zelf boemboe maken - kip recept

Bovendien kun je met dit recept de smaak volledig naar jouw wens aanpassen. Dus waarom zou je nog voor kant-en-klare boemboe kiezen als je het zelf kunt maken?

Ajam boemboe Bali ingrediënten

De basis van de boemboe

Voor het maken van de boemboe heb je slechts een paar ingrediënten nodig die je waarschijnlijk al in je keuken hebt liggen. Pak je hakmolen en begin met het mixen van twee sjalotten, twee tenen knoflook, een rode peper, een theelepel djahé, een theelepel gemalen laos, en een (ontvelde) tomaat tot een gladde boemboe.

Boemboe ajam Bali
Zelfgemaakte boemboe

Dit is de basis van de ajam boemboe Bali en geeft het gerecht zijn karakteristieke smaak. Wil je overigens ook aan de slag met een goede hakmolen? We kunnen die van ons van harte aanbevelen. Snel, krachtig en makkelijk schoon te maken.

Geweldige balans

Fruit de boemboe in een beetje zonnebloemolie in een pan. Dit zorgt ervoor dat de smaken goed vrijkomen. Zodra de boemboe begint te geuren, voeg je 200 ml water toe, samen met een verkruimeld groentebouillon blokje voor extra smaak.

Tofu bakken
Laat de gebakken tofu even uitlekken

Daarna is het tijd om de zoetigheid van de gula djawa en de de ketjap manis toe te voegen. De combinatie van deze ingrediënten zorgt voor een heerlijke balans tussen mild, kruidig en een tikkie pittig. Een typische smaakcombinatie in de Indonesische keuken.

De kip en tofu laten sudderen

Voeg de kip, salam bladeren en de gekneusde stengel sereh toe aan de pan en laat het geheel 30 minuten zachtjes pruttelen. Dit zorgt ervoor dat de kip gaar wordt en de smaken goed in het vlees trekken. Als de kip bijna klaar is, voeg je de blokjes tofu toe. Laat het geheel nog 15 minuten indikken zodat de saus mooi bindt en de tofu de smaken goed opneemt.

Balinese kip

Waarmee serveren

Serveer de ajam boemboe Bali met witte rijst en bijvoorbeeld sajoer boontjes voor een complete maaltijd. De combinatie van de gekruide kip en tofu in een mild-pittige saus met de frisse groenten maakt dit gerecht helemaal af.

Boemboe Bali kip

Kortom, indruk maken op je gasten of gewoon jezelf verwennen is een fluitje van een cent met deze zelfgemaakte boemboe. Vergeet de kant-en-klare varianten en maak je boemboe voortaan zelf!

Ajam boemboe Bali

Ajam boemboe Bali

Personen: 4 Bereidingstijd: Wachttijd:
Beoordeling 4.2/5
( 58 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 400 g kipfilet (2 stuks)
  • 2 tenen knoflook
  • 2 salam blad (Indisch laurier)
  • 2 sjalotten
  • 1 blok tofu (400 g)
  • 1 tomaat
  • 1 rode peper
  • 1 groentebouillon blokje
  • 1 stengel sereh
  • 3 el ketjap manis
  • 1 el gula djawa (of bruine basterdsuiker)
  • 1 tl djahé
  • 1 tl gemalen laos
  • Zonnebloemolie

Zo maak je het

  • Snijd 1 blok tofu in blokjes en bestrooi ruim met zout. Doe een laagje zonnebloemolie in een wok en bak rondom bruin in circa 5-7 minuten. Laat uitlekken op keukenpapier en zet weg.
  • Mix in een hakmolen ondertussen 2 sjalotten met 2 tenen knoflook, 1 rode peper, 1 tl djahé, 1 tl gemalen laos en 1 (ontvelde) tomaat tot een fijne boemboe.
  • Fruit de boemboe in een beetje olie kort aan in een (stoof)pan en schenk 200 ml water erbij samen met 1 verkruimeld groentebouillon blokje. Voeg tevens 1 el gula djawa en 2-3 el ketjap manis toe.
  • Snijd 2 kipfilets in hapklare stukjes en voeg toe aan het geheel. Laat met deksel op de pan nu 30 minuten zachtjes pruttelen en gaar worden. Voeg ook 2 salam blad en 1 gekneusde stengel sereh toe.
  • Haal na circa 30 minuten de deksel van de pan en voeg de blokjes tofu toe. Laat nu nog 15 minuten pruttelen tot het geheel wat is ingedikt. Langer mag natuurlijk ook.

Ajam boemboe bali - Kip recept

TIP

Om de tomaat gemakkelijk te ontvellen, blancheer je 'm door deze 20 seconden in kokend water te dompelen en vervolgens 20 seconden in ijskoud water. Dan haal je veel makkelijker het velletje eraf.

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

15 reacties

Mel 22 augustus 2023 - 15:42

hey,
zou je dit ook in de slowcooker kunnen doen?

Reply
SmaakMenutie 22 augustus 2023 - 16:31

Ja hoor, dat moet zeker kunnen!

Reply
Lia 10 mei 2025 - 09:58

Wij houden niet van tofu. Kan ik dat weglaten en extra kip toevoegen?

Reply
SmaakMenutie 15 mei 2025 - 11:50

Ja, dat kan prima hoor!

Reply
J 25 september 2025 - 14:34

Kan dit ook zonder kip? Dus een vegetarische variant hiervan?

Reply
SmaakMenutie 26 september 2025 - 11:15

Ja dat kan hoor! Maar wellicht kan je dan beter sambal goreng tahoe maken

Reply
1 2