Home Erik's Asia Ajam setan

Ajam setan

Indische kip in pikante saus

door SmaakMenutie
Ajam setan

Duivels lekker

De naam zegt het eigenlijk al: ajam setan, oftewel “duivelse kip”. Dit pittige Indische kipgerecht doet zijn naam eer aan dankzij de hoeveelheid rode peper die in de saus verwerkt wordt.

Maar laat je niet afschrikken hoor, achter die vurige kant gaat een gebalanceerde smaak schuil die perfect samengaat met malse kip en een fris bijgerecht. Voor wie houdt van een beetje pit op het bord, is dit gerecht een absolute aanrader.

Spaanse rode peper

In dit recept gebruiken we Spaanse rode peper. Een bekende en super veelzijdige peper die in Nederland goed verkrijgbaar is. De Spaanse peper is gemiddeld pittig, met een Scovillewaarde tussen de 2.500 en 8.000. Dat maakt ‘m heet genoeg om impact te hebben, maar niet zo heftig dat het je smaakpapillen volledig overneemt. Behalve scherpte brengt deze peper ook een tikkie zoetheid en frisheid, wat perfect werkt in combinatie met de smaken van ketjap, laos en sereh.

Ajam setan recept

Durf je wat meer aan? Voeg dan gerust een extra peper toe. Je kunt ook variëren met andere pepersoorten, zoals rawit, afhankelijk van hoe pittig je het aandurft.

Een geurige boemboe

De boemboe maken we uiteraard zelf van verse ingrediënten. Rode peper, knoflook, sjalot, gemalen laos, ketoembar (korianderpoeder) en een scheut zonnebloemolie. Alles wordt fijngehakt in een hakmolen (of vijzel) tot een pasta gemalen. Deze pasta bak je rustig aan tot de aroma’s vrijkomen. Hèt moment waarop je keuken zich vult met geuren die direct doen denken aan een Indonesische warung!

Ajam setan boemboe
De zelfgemaakte boemboe

Daarna voeg je ketjap manis toe voor zoetheid, een beetje limoensap voor frisheid en een gekneusde stengel sereh (citroengras) voor die typische beetje citrusachtige ondertoon. Een beetje water erbij om de saus te laten trekken en dan mag de kip erbij. Twintig minuten zachtjes laten pruttelen met de deksel op de pan en daarna nog een kwartier zonder deksel laten indikken.

Gelijkenis met ajam pedis en rica rica

Ajam setan vertoont duidelijke gelijkenissen met ajam pedis en ajam rica rica; beide gerechten die bekendstaan om hun pittige karakter. Ook hier vormt een mix van rode peper, knoflook en sjalot de basis. Toch heeft ajam setan een eigen signatuur: de toevoeging van limoensap, ketjap manis en sereh brengt namelijk een frisse, licht zoetige nuance in het gerecht, zonder dat het zijn vurige temperament verliest.

Hete kip maken

Voor het vlees kiezen we kipdijfilet. Dit deel van de kip blijft mals, zelfs na een langere bereiding, en neemt de smaken van de saus mooi op. Uiteraard kun je ook voor kipfilet gaan, maar dan is het slim om de kooktijd iets in te korten om het vlees mals te houden.

Serveren met balans

Ajam setan is een gerecht dat vraagt om wat tegenwicht. Serveer het daarom met witte rijst die de pittigheid een beetje opvang. En combineer het met een frisse Indische salade zoals tjarantjam of een klassieke atjar ketimoen (Indisch zuur van komkommer). Deze zuren zorgen ervoor dat het gerecht in balans blijft en niet te zwaar wordt.

Duivelse kip
Ajam setan

Ajam setan

Personen: 2-3 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.7/5
( 110 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 450 g kipdijfilet
  • 2 rode pepers
  • 2 tenen knoflook
  • 2 sjalotten
  • 1 limoen
  • 1 stengel sereh
  • 2 el ketjap manis
  • 2 tl gemalen laos
  • 1 tl ketoembar
  • Zonnebloemolie

Zo maak je het

  • Bak 450 g grof gesneden kipdijfilet in een scheutje zonnebloem (of arachide)olie rondom halfgaar. Haal uit de pan en zet even weg.
  • Maak ondertussen een boemboe door 2 rode pepers, 2 tenen knoflook, 2 sjalotten, 2 tl gemalen laos, 1 tl ketoembar en een scheut zonnebloemolie te mixen tot een gladde pasta met behulp van de (kom van) de staafmixer.
  • Fruit de boemboe enkele minuten aan in de pan waar de kip in zat. Voeg vervolgens 2-3 el ketjap manis toe, het sap van een 1/2 limoen en 1 gekneusde stengel sereh. Schenk ook 100 ml water erbij.
  • Breng het geheel al roerend tegen de kook en voeg de kip weer toe.
  • Laat met deksel op de pan circa 20 minuten pruttelen. Haal de deksel van de pan en laat nog 10-15 minuten iets indikken.

Ajam setan

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

19 reacties

Rob 2 februari 2025 - 22:11

Hallo koks, als ik raeits eil gebruiken, hoeveel rawits voor een rode peper?

Reply
SmaakMenutie 5 februari 2025 - 16:18

Begin maar met 1, dat is al flink spicy!

Reply
Ada 10 juli 2024 - 19:38

Vandaag jullie Ajam Setan gemaakt. Het was in een woord heerlijk! We hebben ervan gesmuld. Duidelijke receptuur, niet ingewikkeld en topresultaat!

Reply
Do 26 maart 2024 - 16:25

Hoihoi,

Vraagje🤗 kan je dit gerecht, net zoals de ajam smoor, lang laten stoven?
Zodat ik het kan maken voordat de gasten komen en het lekker tijdens de borrelen kan pruttelen.
Of is het echt 30minuutjes?

Reply
SmaakMenutie 27 maart 2024 - 11:22

Mag ook langer hoor! Zet het vuur dan niet te hoog. Geniet ervan!

Reply
linda hendriks 2 december 2023 - 11:44

erg lekker..maar kan het ook met drumsticks?

Reply
SmaakMenutie 7 december 2023 - 11:46

Jazeker!

Reply
Angela 16 juli 2023 - 18:17

Was echt heerlijk 😋

Reply
1 2