Uitstekend alternatief
Eerder maakten we al daging roedjak – dat langzaam gegaarde rundvlees in een romige, kruidige saus van kokosmelk.
Een gerecht dat je geduld beloont. Maar… soms heb je minder tijd, en dan is ajam roedjak een uitstekend alternatief. Deze variant met kip heeft dezelfde krachtige smaak, maar staat een stuk sneller op tafel.
De naam ‘roedjak’ komt vaker in de Indische keuken voor en duidt op een mengeling van frisse, pittige of zoete elementen. In dit gerecht draait het om de balans tussen kruidigheid, romige kokos en een tikkie zoetigheid. Een combinatie die zowel bekend als een beetje uitgesproken aanvoelt.
De basis: de boemboe
Zoals bij bijna al onze Indische gerechten, begint alles met een goede boemboe – een verse kruidenpasta die de basis van het gerecht vormt. Voor ajam roedjak mix je 2 sjalotten, 3 tenen knoflook, 1 tot 2 rode pepers (afhankelijk van je voorkeur voor pittig), 1 theelepel kunjit (kurkuma), 2 theelepels gemalen laos, 1 theelepel ketoembar (korianderpoeder), 1 theelepel trassi en een flinke scheut zonnebloemolie.
De ingrediënten worden tot een gladde pasta gemengd, bij voorkeur in een vijzel of hakmolen (dit gaat natuurlijk het snelst). Even kort aanfruiten in een wok of braadpan brengt de smaken tot leven. De geur alleen al is heerlijk!
De saus: romig en vol smaak
Zodra de boemboe begint te geuren, voeg je de rest voor de saus toe: 2 tot 3 eetlepels ketjap manis, 1 eetlepel gulu djawa (palmsuiker) en 250 ml kokosmelk. De saus krijgt zo die typische balans van kruidig, mild en romig. Voeg vervolgens 1 gekneusde stengel sereh (citroengras) en 2 salambladeren (Indische laurierbladeren) toe. Deze ingrediënten geven de saus zijn kenmerkende smaak en frisheid.
Laat dit mengsel kort sudderen voordat je het vlees toevoegt. De saus hoeft niet te koken, enkel warm worden en rustig op smaak komen en lekker laten pruttelen.
De kip is mals en zacht
Voor dit recept kun je meerdere soorten kip gebruiken, maar kipdijfilet werkt erg goed vanwege de malsheid en volle smaak. Gebruik zo’n 750 gram, al is de saus ruim voldoende voor een kilo. Voeg de kip toe aan de pan en zorg dat alles goed onder staat.
Laat het geheel op laag vuur stoven met het deksel schuin op de pan. Na een uur begint het vlees uit elkaar te vallen en dan is het goed. Heb je meer tijd? Laat het gerust langer pruttelen. De saus dikt vanzelf mooi in en hecht zich perfect aan de kip.
Serveren: simpel en smakelijk
Ajam roedjak komt het best tot z’n recht met witte rijst, die neemt de saus mooi op. Serveer er kroepoek bij voor wat crunch en voeg een frisse tegenhanger toe zoals een tjarantjam salade of ketoprak.
Of je nu kiest voor doordeweeks gemak of een weekend vol comfort food: ajam roedjak is een gerecht dat snel een plekje in je favorietenlijst krijgt. Het is eenvoudig, smaakvol en veelzijdig – precies wat je zoekt in een goede (Indische) maaltijd.
42 reacties
Wat een heerlijk gerecht Erik, het staat hier thuis met stip in de top 10
Ik zou het graag voor 8 personen maken. Alle ingrediënten verdubbelen denk ik maar de stoof tijd gewoon op een uur laten staan of toch iets langer?
Ik zou het vlees wel verdubbelen, maar de overige ingrediënten ongeveer x1,5. Doe het een beetje met gevoel. Toevallig hebben we daar onlangs een artikel over geschreven, misschien heb je daar wat aan. De stooftijd wellicht iets langer, maar niet te lang. Succes en geniet ervan!
Hai hai, hoe kan ik het een beetje indikken
Laatste half uurtje deksel van de pan halen 🙂
Oh wat was dit lekker zeg. We hebben er zo van genoten. Ik had er kokosrijst bij. De Telor Ketjap eieren er ook bij gemaakt die waren ook al zo overheerlijk. We waren met z’n 2-en dus heb nog genoeg over, kunnen we het morgen weer eten en dat vinden we zeker geen straf 🙂
Hoe zorg je dat de kip niet droog wordt?
En ik heb altijd geleerd dat santen gaat schiften als je een deksel op de pan doet….
De kip wordt gestoofd dus die wordt zeker niet droog. Santen schift niet hoor, als je het maar goed oplost 🙂