Home Erik's Asia Ajam roedjak

Ajam roedjak

Indische kip in mild-pittige saus

door SmaakMenutie
Ajam roedjak

Uitstekend alternatief

Eerder maakten we al daging roedjak – dat langzaam gegaarde rundvlees in een romige, kruidige saus van kokosmelk.

Een gerecht dat je geduld beloont. Maar… soms heb je minder tijd, en dan is ajam roedjak een uitstekend alternatief. Deze variant met kip heeft dezelfde krachtige smaak, maar staat een stuk sneller op tafel.

Ajam roedjak ingrediënten

De naam ‘roedjak’ komt vaker in de Indische keuken voor en duidt op een mengeling van frisse, pittige of zoete elementen. In dit gerecht draait het om de balans tussen kruidigheid, romige kokos en een tikkie zoetigheid. Een combinatie die zowel bekend als een beetje uitgesproken aanvoelt.

De basis: de boemboe

Zoals bij bijna al onze Indische gerechten, begint alles met een goede boemboe – een verse kruidenpasta die de basis van het gerecht vormt. Voor ajam roedjak mix je 2 sjalotten, 3 tenen knoflook, 1 tot 2 rode pepers (afhankelijk van je voorkeur voor pittig), 1 theelepel kunjit (kurkuma), 2 theelepels gemalen laos, 1 theelepel ketoembar (korianderpoeder), 1 theelepel trassi en een flinke scheut zonnebloemolie.

Ajam boemboe roedjak
Zelfgemaakte boemboe in een hakmolen

De ingrediënten worden tot een gladde pasta gemengd, bij voorkeur in een vijzel of hakmolen (dit gaat natuurlijk het snelst). Even kort aanfruiten in een wok of braadpan brengt de smaken tot leven. De geur alleen al is heerlijk!

De saus: romig en vol smaak

Zodra de boemboe begint te geuren, voeg je de rest voor de saus toe: 2 tot 3 eetlepels ketjap manis, 1 eetlepel gulu djawa (palmsuiker) en 250 ml kokosmelk. De saus krijgt zo die typische balans van kruidig, mild en romig. Voeg vervolgens 1 gekneusde stengel sereh (citroengras) en 2 salambladeren (Indische laurierbladeren) toe. Deze ingrediënten geven de saus zijn kenmerkende smaak en frisheid.

Ajam roedjak recept

Laat dit mengsel kort sudderen voordat je het vlees toevoegt. De saus hoeft niet te koken, enkel warm worden en rustig op smaak komen en lekker laten pruttelen.

De kip is mals en zacht

Voor dit recept kun je meerdere soorten kip gebruiken, maar kipdijfilet werkt erg goed vanwege de malsheid en volle smaak. Gebruik zo’n 750 gram, al is de saus ruim voldoende voor een kilo. Voeg de kip toe aan de pan en zorg dat alles goed onder staat.

Ajam roedjak maken

Laat het geheel op laag vuur stoven met het deksel schuin op de pan. Na een uur begint het vlees uit elkaar te vallen en dan is het goed. Heb je meer tijd? Laat het gerust langer pruttelen. De saus dikt vanzelf mooi in en hecht zich perfect aan de kip.

Serveren: simpel en smakelijk

Ajam roedjak komt het best tot z’n recht met witte rijst, die neemt de saus mooi op. Serveer er kroepoek bij voor wat crunch en voeg een frisse tegenhanger toe zoals een tjarantjam salade of ketoprak.

Ketoprak
Serveer met deze frisse ketoprak

Of je nu kiest voor doordeweeks gemak of een weekend vol comfort food: ajam roedjak is een gerecht dat snel een plekje in je favorietenlijst krijgt. Het is eenvoudig, smaakvol en veelzijdig – precies wat je zoekt in een goede (Indische) maaltijd.

Ajam roedjak

Ajam roedjak

Personen: 4 Bereidingstijd: Wachttijd:
Beoordeling 4.0/5
( 92 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 750 g kipdijfilet
  • 250 ml kokosmelk
  • 3 tenen knoflook
  • 2 sjalotten
  • 2 salamblad (Indisch laurier)
  • 1 rode peper
  • 1 stengel sereh
  • 2 el ketjap manis
  • 1 el gula djawa (of bruine basterdsuiker)
  • 2 tl gemalen laos
  • 1 tl trassi
  • 1 tl kurkuma
  • 1 tl ketoembar
  • Zonnebloemolie

Zo maak je het

  • Mix voor de boemboe 2 sjalotten, 3 tenen knoflook, 1-2 rode pepers, 1 tl kunjit, 2 tl gemalen laos, 1 tl ketoembar, 1 tl trassi en een flinke scheut zonnebloemolie tot een mooie gladde boemboe (pasta).
  • Fruit de boemboe in een scheutje zonnebloemolie 2 à 3 minuten aan op matig vuur. Schenk 2-3 el ketjap manis en 1 el gulu djawa toe en meng door de boemboe.
  • Schenk tevens 150 ml water en 250 ml kokosmelk erbij en breng al roerend tegen de kook.
  • Plaats 750 g kipdijfilet of kipfilet in de pan samen met 1 gekneusde stengel sereh en 2 salam bladen.
  • Laat het vlees nu minimaal 1 uur zachtjes koken met deksel schuin op de pan. Zodra het vlees uit elkaar valt is het goed. Het is een beetje aftasten wat je uiteindelijke kookduur is. Het geheel dient goed ingedikt te zijn. Je kan het ook gerust op laag vuur uren laten stoven.

Ajam roedjak

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

42 reacties

Ruud Laros 26 februari 2022 - 11:18

gisteren dit recept gemaakt in de kamado met de dutch oven.
om de rooksmaak er in te krijgen de kip aangebraden in de boemboe met de deksel van de DO eraf.
Daarna uurtje gestooft, was echt super lekker.

Groet, Ruud

Reply
Caroline Snels 15 december 2021 - 19:28

Hoi Erik
Het was heerlijk. En idd ik heb de kip een beetje geholpen door met de vork uiteindelijk wat kleiner te maken en idd de deksel er af en wat hoger vuur (gas) dan dikt het beter in
De ketoprak erbij was ook lekker ! 😋

Reply
Kyra 23 november 2021 - 09:25

Hoi! Het was heerlijk, maar ‘goed ingedikt’ kan ik het echt niet noemen, maar heb toch ruim een uur gekookt. Halverwege ook de deksel er maar vast afgehaald want voelde hem al aankomen, maar heeft niet echt noemenswaardig geholpen.

Ik heb dit vaker bij jullie recepten van dit soort en het mag de pret absoluut niet drukken (beetje maizena lost het wel op en vloeibaar is het ook hartstikke lekker allemaal), maar vraag me wel af of ik iets verkeerd doe. Tips? Ik heb het idee dat als ik het vuur hoger zet om eea wat meer te laten verdampen ik niet echt meer aan de instructie ‘zachtjes koken’ voldoe. 4 op onze inductieplaat die loopt van 1 tot en met 9 doe ik nu.

Reply
SmaakMenutie 6 december 2021 - 10:51

Hi Kyra, Dat is wel vervelend… want het zou toch echt moeten indikken binnen de aangegeven tijd. Wij hebben ook inductie en bij ons meestal ook op 4 van 9. Maar dan alsnog kan het verschillen per plaat weet ik inmiddels. Misschien vanaf het begin de deksel er eens afhouden en dan als het ingedikt is deksel er weer even op. Wel wat vaker roeren dan om aanbakken te voorkomen. Je kan ook op het eind al roerend vuur wat hoger zetten, helpt soms ook.

Reply
Martijn 14 september 2022 - 09:30

De dikte van de kokosmelk wil ook wel verschillen per merk. Waar de een erg vol en romig, en dus dikker is, is de andere soms erg waterig en dus dunner. Ik denk dat dit zeker gevolgen heeft voor het resultaat.

Reply
fayenne 11 oktober 2021 - 22:00

hoi hoi,
wat is vergelijkbaar met salamblad ik kan dit namelijk nergens vinden in de supermarkt.

groetjes Fayenne

Reply
SmaakMenutie 12 oktober 2021 - 10:17

Hoi Fayenne, salamblad heeft een vrij specifieke smaak en is niet echt te vervangen door iets anders. Het klopt ook dat dit niet bij de supermarkt verkrijgbaar is dus zou het dan gewoon achterwege laten als je geen toko in de buurt hebt 🙂

Reply
Wendy 1 april 2022 - 17:03

Hoi kun je dit gerecht ook met drumsticks maken?

Reply
SmaakMenutie 2 april 2022 - 10:43

Jazeker Wendy! 🙂

Reply
Henny 13 september 2021 - 14:13

Oke bedankt voor het antwoord, ik vind kokosmelk ook makkelijker.

Groet Henny

Reply
1 2 3 4