Home Erik's Asia Ajam roedjak

Ajam roedjak

Indische kip in mild-pittige saus

door SmaakMenutie
Ajam roedjak

Uitstekend alternatief

Eerder maakten we al daging roedjak – dat langzaam gegaarde rundvlees in een romige, kruidige saus van kokosmelk.

Een gerecht dat je geduld beloont. Maar… soms heb je minder tijd, en dan is ajam roedjak een uitstekend alternatief. Deze variant met kip heeft dezelfde krachtige smaak, maar staat een stuk sneller op tafel.

Ajam roedjak ingrediënten

De naam ‘roedjak’ komt vaker in de Indische keuken voor en duidt op een mengeling van frisse, pittige of zoete elementen. In dit gerecht draait het om de balans tussen kruidigheid, romige kokos en een tikkie zoetigheid. Een combinatie die zowel bekend als een beetje uitgesproken aanvoelt.

De basis: de boemboe

Zoals bij bijna al onze Indische gerechten, begint alles met een goede boemboe – een verse kruidenpasta die de basis van het gerecht vormt. Voor ajam roedjak mix je 2 sjalotten, 3 tenen knoflook, 1 tot 2 rode pepers (afhankelijk van je voorkeur voor pittig), 1 theelepel kunjit (kurkuma), 2 theelepels gemalen laos, 1 theelepel ketoembar (korianderpoeder), 1 theelepel trassi en een flinke scheut zonnebloemolie.

Ajam boemboe roedjak
Zelfgemaakte boemboe in een hakmolen

De ingrediënten worden tot een gladde pasta gemengd, bij voorkeur in een vijzel of hakmolen (dit gaat natuurlijk het snelst). Even kort aanfruiten in een wok of braadpan brengt de smaken tot leven. De geur alleen al is heerlijk!

De saus: romig en vol smaak

Zodra de boemboe begint te geuren, voeg je de rest voor de saus toe: 2 tot 3 eetlepels ketjap manis, 1 eetlepel gulu djawa (palmsuiker) en 250 ml kokosmelk. De saus krijgt zo die typische balans van kruidig, mild en romig. Voeg vervolgens 1 gekneusde stengel sereh (citroengras) en 2 salambladeren (Indische laurierbladeren) toe. Deze ingrediënten geven de saus zijn kenmerkende smaak en frisheid.

Ajam roedjak recept

Laat dit mengsel kort sudderen voordat je het vlees toevoegt. De saus hoeft niet te koken, enkel warm worden en rustig op smaak komen en lekker laten pruttelen.

De kip is mals en zacht

Voor dit recept kun je meerdere soorten kip gebruiken, maar kipdijfilet werkt erg goed vanwege de malsheid en volle smaak. Gebruik zo’n 750 gram, al is de saus ruim voldoende voor een kilo. Voeg de kip toe aan de pan en zorg dat alles goed onder staat.

Ajam roedjak maken

Laat het geheel op laag vuur stoven met het deksel schuin op de pan. Na een uur begint het vlees uit elkaar te vallen en dan is het goed. Heb je meer tijd? Laat het gerust langer pruttelen. De saus dikt vanzelf mooi in en hecht zich perfect aan de kip.

Serveren: simpel en smakelijk

Ajam roedjak komt het best tot z’n recht met witte rijst, die neemt de saus mooi op. Serveer er kroepoek bij voor wat crunch en voeg een frisse tegenhanger toe zoals een tjarantjam salade of ketoprak.

Ketoprak
Serveer met deze frisse ketoprak

Of je nu kiest voor doordeweeks gemak of een weekend vol comfort food: ajam roedjak is een gerecht dat snel een plekje in je favorietenlijst krijgt. Het is eenvoudig, smaakvol en veelzijdig – precies wat je zoekt in een goede (Indische) maaltijd.

Ajam roedjak

Ajam roedjak

Personen: 4 Bereidingstijd: Wachttijd:
Beoordeling 4.0/5
( 92 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 750 g kipdijfilet
  • 250 ml kokosmelk
  • 3 tenen knoflook
  • 2 sjalotten
  • 2 salamblad (Indisch laurier)
  • 1 rode peper
  • 1 stengel sereh
  • 2 el ketjap manis
  • 1 el gula djawa (of bruine basterdsuiker)
  • 2 tl gemalen laos
  • 1 tl trassi
  • 1 tl kurkuma
  • 1 tl ketoembar
  • Zonnebloemolie

Zo maak je het

  • Mix voor de boemboe 2 sjalotten, 3 tenen knoflook, 1-2 rode pepers, 1 tl kunjit, 2 tl gemalen laos, 1 tl ketoembar, 1 tl trassi en een flinke scheut zonnebloemolie tot een mooie gladde boemboe (pasta).
  • Fruit de boemboe in een scheutje zonnebloemolie 2 à 3 minuten aan op matig vuur. Schenk 2-3 el ketjap manis en 1 el gulu djawa toe en meng door de boemboe.
  • Schenk tevens 150 ml water en 250 ml kokosmelk erbij en breng al roerend tegen de kook.
  • Plaats 750 g kipdijfilet of kipfilet in de pan samen met 1 gekneusde stengel sereh en 2 salam bladen.
  • Laat het vlees nu minimaal 1 uur zachtjes koken met deksel schuin op de pan. Zodra het vlees uit elkaar valt is het goed. Het is een beetje aftasten wat je uiteindelijke kookduur is. Het geheel dient goed ingedikt te zijn. Je kan het ook gerust op laag vuur uren laten stoven.

Ajam roedjak

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

42 reacties

S 12 september 2021 - 15:17

Moet je niet eers vlees bakken

Reply
SmaakMenutie 13 september 2021 - 11:37

Nee hoor, we stoven het vlees!

Reply
Henny 11 september 2021 - 19:36

Ik lees ik jullie ingredientenlijst kokosmelk, maar in jullie antwoord aan Hans santen.
Lees ik het zo verkeerd, wat moet het nu zijn.

Groet Henny

Reply
SmaakMenutie 13 september 2021 - 11:39

We hebben het recept aangepast naar kokosmelk, vandaar dat je in de comments nog santen ziet staan. We vinden het zelf makkelijker om kokosmelk te gebruiken, maar santen kan dus ook!

Reply
Els 10 januari 2019 - 10:32

Kun je dit gerecht ook maken met kipfilet en kokosmelk?

Reply
SmaakMenutie 11 januari 2019 - 11:28

Hoi Els, jazeker beide kan! Groet, Erik- SmaakMenutie

Reply
Patty 20 november 2018 - 22:40

Ga ik morgen maken voor donderdag….lijkt me heerlijk. Ook maar een keer de ketoprak, heel benieuwd of dat hier in de smaak gaat vallen. Kan ik dat ook een dag van tevoren al klaar maken?
Alweer bedankt voor het recept!
Groet, Pattyv

Reply
SmaakMenutie 21 november 2018 - 08:43

Mmm lekker Patty! 😀 Ketoprak kan je zeker een dag van tevoren klaar maken, juist! Dan is het goed ingetrokken en komt de smaak nog beter tot zijn recht. Veel kook- en eetplezier! Groet, Tim- SmaakMenutie

Reply
joke 15 juli 2018 - 21:14

Hoi Erik, ik hou niet van kokos. Kan ik wat anders gebruiken of weglaten?
groetjes

Reply
SmaakMenutie 17 juli 2018 - 19:20

Hoi Joke! Oei, dat is wel lastig met dit recept. Maar ik kan je zeggen dat je de kokos niet proeft hoor. Het is vooral om lekker te garen en het geeft een zachte smaak. Het smaakt totaal niet naar kokos zoals bijvoorbeeld een kokosmakroon of een bounty ? Ik zou het er gewoon eens op wagen, weet zeker dat het smaakt. De andere smaken overheersen boven de kokossmaak! Groetjes!

Reply
Lilianne 11 september 2021 - 09:49

Hoi. Kan ik deze ook met de slowcooker maken en is dan de verhouding hetzelfde

Reply
SmaakMenutie 13 september 2021 - 11:40

Jazeker Lilianne! Echter gebruiken wij zelf geen slowcooker, dus kan je niet adviseren qua verhoudingen, maar ik denk dat alles gelijk blijft 🙂

Reply
Ogink 24 maart 2023 - 18:05

Vandaag gemaakt in de slowcooker, volgens recept maar zonder water. En op het laatst de deksel van de pan om de saus in te dikken.

Reply
Marina 22 augustus 2024 - 18:03

Hoi, ik mag geen suiker. Wat kan ik het beste als de bruine suiker vervangen ?

Reply
SmaakMenutie 23 augustus 2024 - 12:30

Ik denk als gula djawa ook geen optie is dat je dan het beste een zoetstof kan gebruiken

Leo 3 april 2023 - 14:59

Hoi, wat is het verschil met jullie Rendang?

Reply
1 2 3 4