Uitstekend alternatief
Eerder maakten we al daging roedjak – dat langzaam gegaarde rundvlees in een romige, kruidige saus van kokosmelk.
Een gerecht dat je geduld beloont. Maar… soms heb je minder tijd, en dan is ajam roedjak een uitstekend alternatief. Deze variant met kip heeft dezelfde krachtige smaak, maar staat een stuk sneller op tafel.
De naam ‘roedjak’ komt vaker in de Indische keuken voor en duidt op een mengeling van frisse, pittige of zoete elementen. In dit gerecht draait het om de balans tussen kruidigheid, romige kokos en een tikkie zoetigheid. Een combinatie die zowel bekend als een beetje uitgesproken aanvoelt.
De basis: de boemboe
Zoals bij bijna al onze Indische gerechten, begint alles met een goede boemboe – een verse kruidenpasta die de basis van het gerecht vormt. Voor ajam roedjak mix je 2 sjalotten, 3 tenen knoflook, 1 tot 2 rode pepers (afhankelijk van je voorkeur voor pittig), 1 theelepel kunjit (kurkuma), 2 theelepels gemalen laos, 1 theelepel ketoembar (korianderpoeder), 1 theelepel trassi en een flinke scheut zonnebloemolie.
De ingrediënten worden tot een gladde pasta gemengd, bij voorkeur in een vijzel of hakmolen (dit gaat natuurlijk het snelst). Even kort aanfruiten in een wok of braadpan brengt de smaken tot leven. De geur alleen al is heerlijk!
De saus: romig en vol smaak
Zodra de boemboe begint te geuren, voeg je de rest voor de saus toe: 2 tot 3 eetlepels ketjap manis, 1 eetlepel gulu djawa (palmsuiker) en 250 ml kokosmelk. De saus krijgt zo die typische balans van kruidig, mild en romig. Voeg vervolgens 1 gekneusde stengel sereh (citroengras) en 2 salambladeren (Indische laurierbladeren) toe. Deze ingrediënten geven de saus zijn kenmerkende smaak en frisheid.
Laat dit mengsel kort sudderen voordat je het vlees toevoegt. De saus hoeft niet te koken, enkel warm worden en rustig op smaak komen en lekker laten pruttelen.
De kip is mals en zacht
Voor dit recept kun je meerdere soorten kip gebruiken, maar kipdijfilet werkt erg goed vanwege de malsheid en volle smaak. Gebruik zo’n 750 gram, al is de saus ruim voldoende voor een kilo. Voeg de kip toe aan de pan en zorg dat alles goed onder staat.
Laat het geheel op laag vuur stoven met het deksel schuin op de pan. Na een uur begint het vlees uit elkaar te vallen en dan is het goed. Heb je meer tijd? Laat het gerust langer pruttelen. De saus dikt vanzelf mooi in en hecht zich perfect aan de kip.
Serveren: simpel en smakelijk
Ajam roedjak komt het best tot z’n recht met witte rijst, die neemt de saus mooi op. Serveer er kroepoek bij voor wat crunch en voeg een frisse tegenhanger toe zoals een tjarantjam salade of ketoprak.
Of je nu kiest voor doordeweeks gemak of een weekend vol comfort food: ajam roedjak is een gerecht dat snel een plekje in je favorietenlijst krijgt. Het is eenvoudig, smaakvol en veelzijdig – precies wat je zoekt in een goede (Indische) maaltijd.
42 reacties
Moet je niet eers vlees bakken
Nee hoor, we stoven het vlees!
Ik lees ik jullie ingredientenlijst kokosmelk, maar in jullie antwoord aan Hans santen.
Lees ik het zo verkeerd, wat moet het nu zijn.
Groet Henny
We hebben het recept aangepast naar kokosmelk, vandaar dat je in de comments nog santen ziet staan. We vinden het zelf makkelijker om kokosmelk te gebruiken, maar santen kan dus ook!
Kun je dit gerecht ook maken met kipfilet en kokosmelk?
Hoi Els, jazeker beide kan! Groet, Erik- SmaakMenutie
Ga ik morgen maken voor donderdag….lijkt me heerlijk. Ook maar een keer de ketoprak, heel benieuwd of dat hier in de smaak gaat vallen. Kan ik dat ook een dag van tevoren al klaar maken?
Alweer bedankt voor het recept!
Groet, Pattyv
Mmm lekker Patty! 😀 Ketoprak kan je zeker een dag van tevoren klaar maken, juist! Dan is het goed ingetrokken en komt de smaak nog beter tot zijn recht. Veel kook- en eetplezier! Groet, Tim- SmaakMenutie
Hoi Erik, ik hou niet van kokos. Kan ik wat anders gebruiken of weglaten?
groetjes
Hoi Joke! Oei, dat is wel lastig met dit recept. Maar ik kan je zeggen dat je de kokos niet proeft hoor. Het is vooral om lekker te garen en het geeft een zachte smaak. Het smaakt totaal niet naar kokos zoals bijvoorbeeld een kokosmakroon of een bounty ? Ik zou het er gewoon eens op wagen, weet zeker dat het smaakt. De andere smaken overheersen boven de kokossmaak! Groetjes!
Hoi. Kan ik deze ook met de slowcooker maken en is dan de verhouding hetzelfde
Jazeker Lilianne! Echter gebruiken wij zelf geen slowcooker, dus kan je niet adviseren qua verhoudingen, maar ik denk dat alles gelijk blijft 🙂
Vandaag gemaakt in de slowcooker, volgens recept maar zonder water. En op het laatst de deksel van de pan om de saus in te dikken.
Hoi, ik mag geen suiker. Wat kan ik het beste als de bruine suiker vervangen ?
Ik denk als gula djawa ook geen optie is dat je dan het beste een zoetstof kan gebruiken
Hoi, wat is het verschil met jullie Rendang?