Home Erik's Asia Ajam rica rica

Ajam rica rica

Indische hete kip

door SmaakMenutie
Ajam rica rica

Eenvoudig maar vol van smaak!

We hebben weer een Indische klassieker voor je: ajam rica rica (ook wel ayam of kip ritja ritja). Dit gerecht, dat zijn oorsprong vindt in de Indische keuken, is eenvoudig te maken en toch vol van smaak.

Ayam rica rica

De pittige sambal is de ster van dit gerecht maar je kunt de intensiteit zelf bepalen. In dit recept houden we de pittigheid spannend, maar niet te extreem, zodat iedereen kan genieten van de heerlijke smaken zonder zich in het zweet te werken.

Ajam rica rica ingrediënten

Sappig en mals

Het belangrijkste ingrediënt van dit gerecht is natuurlijk de kip (dit in tegenstelling tot de variant die we onlangs met varkensvlees (babi) maakten). Ajam rica rica kan met zowel kipfilet als kipdijen gemaakt worden, maar voor extra smaak raden we aan om kipdijfilet te gebruiken. Deze zijn sappiger en blijven beter mals tijdens het koken.

Ajam rica rica maken

Het gerecht krijgt zijn kenmerkende pittigheid door de combinatie van verschillende pepers, vooral de rode lomboks. Maar geen zorgen, het is niet zo heet dat je niet meer kunt eten – de balans tussen de smaken zorgt ervoor dat het gerecht heerlijk is zonder dat je constant moet blussen.

Naar eigen wens

Wil je het gerecht écht heel spicy maken? Voeg dan extra rawit pepers toe of gebruik meer rode pepers. Rawits zijn bekend om hun intense hitte, dus wees voorzichtig met de hoeveelheid die je toevoegt. Als je van milde gerechten houdt, kun je de hoeveelheid pepers naar beneden bijstellen of zelfs een mildere peper gebruiken, zoals de groene peper. De keuze is aan jou!

Ajam rica rica boemboe
Zelfgemaakte boemboe

Perfecte balans

Wat dit gerecht echt bijzonder maakt, is de balans tussen pittigheid en frisse smaken. De pepers worden gecombineerd met sereh (citroengras), limoensap en bruine suiker. De sereh zorgt voor de frisheid, het limoensap een klein zuurtje en de bruine suiker houdt de scherpte van de pepers in toom. Hierdoor krijg je een smaak die zowel pittig als fris is, met een hint van zoetheid.

Indische hete kip

Wat erbij serveren?

Ajam rica rica komt het beste tot zijn recht wanneer het geserveerd wordt met een simpele portie witte rijst, die de pittige smaken mooi balanceert. Daarnaast kun je het gerecht combineren met een (fris) groentegerecht zoals sajoer boontjes, tjarantjam salade of ketoprak. Deze bijgerechten brengen extra smaak aan je maaltijd, zodat je een compleet en gevarieerd Indisch diner op tafel hebt staan.

Ajam ritja ritja
Ajam rica rica

Ajam rica rica

Personen: 4 Bereidingstijd: Wachttijd:
Beoordeling 3.7/5
( 87 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 750 g kipdijfilet
  • 4 djeruk perut (limoenblaadjes)
  • 3 tenen knoflook
  • 3 rode pepers (of rawit pepers)
  • 2 sjalotten
  • 2 stengels sereh
  • 1 rode (punt)paprika
  • 1 tomaat
  • 1 limoen
  • 1 el (bruine) suiker
  • 2 tl djahé
  • 2 tl kurkuma
  • 1 tl gemalen laos
  • Zonnebloemolie

Zo maak je het

  • Mix met de hakmolen 2 sjalotten, 3 rode pepers, 3 tenen knoflook, 1 (punt)paprika, 1 tomaat, 2 tl djahé, 1 tl laos en een flinke scheut olie tot een glad geheel. Het mag ietwat waterig zijn.
  • Neem een (braad)pan en verhit een scheut zonnebloemolie. Fruit de boemboe enige minuten aan op matig vuur.
  • Snijd ondertussen 750 g kipdijfilet in grove stukken en bestrooi rondom met zout en (circa 2-3 tl) kurkuma.
  • Kneus de bolle kant van 2 stengels sereh en voeg toe aan de boemboe. Voeg tevens 4-5 limoenblaadjes toe. Fruit even kort al omscheppend mee met de boemboe.
  • Voeg 1 el (bruine) suiker toe en schep door het geheel.
  • Doe nu de kip in de pan en voeg 100 tot 200 ml water toe zodat deze net niet onder staat. Doe de deksel op pan en laat 10-15 minuten zachtjes pruttelen.
  • Haal de deksel van de pan en laat nog een half uur zachtjes sudderen tot de saus de gewenste dikte heeft.
  • Besprenkel de ajam rica rica vlak voor het serveren met vers limoensap. Serveer met witte rijst en een (fris) groentegerecht.

Ajam rica rica

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

28 reacties

Sandra 5 juni 2024 - 10:54

Vanavond staat dit gerecht op ons menu , al veel recepten van jullie gemaakt en was een groot succes .
Alles wat ik heb nagemaakt hebben we heerlijk van zitten smullen.🥳🥳🥳koken op deze manier is echt een feestje

Reply
Suzanne 14 februari 2024 - 19:25

Wat een heerlijk gerecht, lekker fris en pittig. Vanavond gemaakt en echt gesmuld ervan, zoals van de meeste recepten die ik van jullie maak. Dank weer!

Reply
Jessica 25 februari 2023 - 15:23

Ik heb dit vandaag gemaakt (dubbele hoeveelheid) in de slowcooker. Nog groentebouillon blokje er bij gedaan en gebonden met allesbinder. Het is zo enorm lekker! De smaak van citroengras maakt het zo smakelijk! Dit gaat een succes worden op ons walking dinner!

Reply
Cornelie 16 oktober 2023 - 22:51

Ik wil een rijsttafel gaan maken voor 40 personen. Jullie recepten ga ik gebruiken, alles wat ik heb uitgeprobeerd is lekker. Ik wil veel in het voren gaan maken en in de vriezer doen maar zijn er gerechten die ik later in shaving dishes wil opwarmen die niet in de vriezer kunnen?

Reply
SmaakMenutie 20 oktober 2023 - 11:02

Wat leuk dat je een rijsttafel gaat maken voor zo’n grote groep! Met groenten/ei gerechten zou ik voorzichtig zijn vwb invriezen. Vlees kan eigenlijk altijd wel. Geniet ervan en vooral veel (kook)plezier!

Reply
walterhamming@msn.com 5 februari 2023 - 16:30

Ja, daar ben ik weer. Ik heb de ajam rica rica gemaakt . Zo vreselijk lekker, wat een top recept. Ik heb nu alle soorten ajam wel gemaakt van jou. Ik kan wel een toko gaan beginnen hier in zuid spanje. Lieve groeten van walter en dick.

Reply
Ingrid Maassen 23 december 2022 - 20:01

Ajam Rica Rica net gemaakt, is wel pittig maar heeft weinig smaak. Alles volgens recept gemaakt Wat kan ik hier nog aan doen??

Reply
SmaakMenutie 26 december 2022 - 11:20

Wat vreemd! Ik zou dan wat extra kruiden toevoegen 🙂

Reply
1 2 3 4