Home Erik's Asia Ajam paniki

Ajam paniki

mild-pittig Indisch kipgerecht

door SmaakMenutie
Ajam paniki

Zelf maken is veel lekkerder

Er zijn van die gerechten die je met één hap terugbrengen naar vroeger. Je herkent de smaak maar maakt het eigenlijk veel te weinig. Dit is er zo een.

Ajam paniki is zo’n klassieker uit de Indische keuken: kip gestoofd in een licht pittige saus op basis van kokosmelk. Je hebt het misschien weleens gekocht in de supermarkt, maar geloof me… zelf maken is veel lekkerder én hartstikke eenvoudig.

Boemboe ajam paniki
Ingrediënten voor de boemboe

Deze versie komt uiteraard zonder zakjes of pakjes, maar mét een verse boemboe die binnen een paar minuten klaar is. Het resultaat? Een rijke saus met die typische combinatie van fris, romig en pittig die zo kenmerkend is voor deze keuken.

Wat is ajam paniki eigenlijk?

‘Ajam’ betekent kip in het Indonesisch. ‘Paniki’ verwijst naar de oorsprong van het gerecht in de Molukken, een eilandengroep in Oost-Indonesië. Daar wordt het traditioneel gemaakt met vleermuisvlees (ja, echt). Gelukkig gebruiken we hier gewoon kip, maar de kenmerkende smaak van limoen, kokos en specerijen blijft trouw aan de oorsprong.

Kipdijfilet ajam paniki

Het gerecht draait volledig om de saus. Geen ingewikkelde technieken, maar puur op smaak gestoofde kip in een geurige mix van sjalotten, knoflook, rode peper en kruiden. Door de kokosmelk krijgt het geheel een zachte, romige ondertoon die het pittige mooi in balans brengt.

De boemboe

De basis is een zelfgemaakte boemboe: een kruidenpasta van 3 sjalotten, 3 tenen knoflook, 2 tot 4 rode pepers (naar smaak), 2 theelepels gemalen gember (djahé), 1 theelepel gemalen laos en 2 theelepels palmsuiker (gula djawa). Alles even pureren tot een gladde pasta.

Ajam paniki recept

Daarna bak je de boemboe kort bij de kip in een beetje zonnebloemolie zodat de smaken loskomen. Vervolgens voeg je het sap van een halve limoen en 250 ml kokosmelk toe. Laat dit 30 minuten zachtjes stoven met de deksel op de pan.

Serveren en combineren

Na het sudderen laat je het gerecht nog zo’n 15 minuten zonder deksel indikken. Wat overblijft is een rijke, iets stroperige saus die zich perfect hecht aan de kip. Heerlijk met gestoomde witte rijst en bijvoorbeeld urap urap (knapperige groenten met kokos) of sajoer boontjes.

Urap urap
Serveer met bijvoorbeeld knapperige urap urap

Het fijne aan ajam paniki is trouwens dat je zelf de controle hebt over de pittigheid. Door de kokos blijft het zacht van smaak, maar met een extra pepertje geef je het net wat meer pit. Selamat makan!

Ajam paniki

Ajam paniki

Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.2/5
( 49 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 700 g kipdijfilet
  • 250 ml kokosmelk
  • 3 sjalotten
  • 3 tenen knoflook
  • 3 rode pepers (of rawit pepertjes)
  • 1 stengel sereh (optioneel)
  • 1 salam blad (Indisch laurier) (optioneel)
  • 1 el limoensap
  • 2 tl gula djawa (of bruine basterdsuiker)
  • 2 tl djahé
  • 1 tl gemalen laos
  • Zonnebloemolie

Zo maak je het

  • Snijd 700 g kipdijfilet in hapklare stukjes. Voeg een flinke scheut zout toe en meng goed door elkaar.
  • Bak de kipdijfilet op middelhoog vuur enkele minuten in een scheut zonnebloemolie tot ze rondom wit zijn. De kip hoeft nog niet gaar te worden.
  • Maak ondertussen de boemboe met gebruik van de hakmolen. Mix 3 sjalotten, 3 tenen knoflook, 3 (of meer of minder) rode pepers, 2 tl djahé, 1 tl gemalen laos en 2 tl gula djawa tot een gladde pasta.
  • Voeg de boemboe toe bij de kip en roer goed door elkaar. Voeg het sap van een halve limoen toe (1 el).
  • Voeg 250 ml (dikke) kokosmelk toe met eventueel nog een stengel sereh en 1 salam blad.
  • Laat het geheel nu 30 minuten met deksel op de pan sudderen. Haal na 30 minuten de deksel van de pan en laat nog zo'n 15 minuten zonder deksel indikken.

Ajam paniki

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

10 reacties

Biko 30 september 2020 - 13:12

Ik zie dat er geen kokosmelk gebruikt wordt maar een combinatie van water en santen. Kun je dit gewoon vervangen door kokosmelk of is er een reden voor dat het op deze manier gedaan wordt?

Reply
SmaakMenutie 1 oktober 2020 - 10:16

Nee hoor Biko, je kan ook kokosmelk gebruiken 🙂

Reply
Channa 19 april 2020 - 11:29

Dit staat voor vanavond op het menu! Heb het vlees met de boemboe eerst in de pan aangebraden! En laat het nu tot etenstijd in de slowcooker verder sudderen! Wel op de lage stand!

Reply
SmaakMenutie 20 april 2020 - 13:36

Mmm lekker Channa! Is het gelukt in de slowcooker?

Reply
Channa 5 mei 2020 - 07:59

Ja het is zeker gelukt! We hebben gesmuld!

Reply
SmaakMenutie 5 mei 2020 - 10:35

Fijn, leuk om te horen!

Reply
jessica 2 maart 2020 - 10:27

Super lekker!Ik heb iets minder water toegevoegd dan recept. Bij mij hebben ze met lepels de laatste druppels uit de pan zitten eten! 😉

Reply
SmaakMenutie 2 maart 2020 - 14:52

Leuk om te horen Jessica! Fijn dat ons recept in de smaak viel bij iedereen 🙂

Reply
Jan 20 maart 2022 - 11:58

Lijkt een beetje op Opor?

Reply
SmaakMenutie 23 maart 2022 - 10:11

Lijkt er wellicht een beetje op maar de smaak is toch wel echt anders! En de kurkuma geeft ook de kenmerkende kleur van opor 🙂

Reply