Home Erik's Asia Ajam opor

Ajam opor

Indische kruidige kip

door SmaakMenutie
Ajam opor

Hoe langer hoe malser

Deze heerlijke Indische kruidige kip is bij het grote publiek een stuk minder bekend als bijvoorbeeld de ajam smoor en rendang. Daarom vandaag ajam opor! Je kan het zo lang stoven als je zelf wil. Hoe langer hoe malser het kippenvlees. Gebruik wel kip met een beetje een vetrandje. Wij gebruiken kipdijfilet, maar kippenbouten kan net zo goed. Serveer met witte rijst, atjar (ketimoen of tjampoer) en een groenten gerecht, bijvoorbeeld ketoprak of sajoer tumis. Aan de slag!

Ajam opor

Ajam opor (Indische kruidige kip)

Personen: 4 Bereidingstijd: Wachttijd:
Beoordeling 4.1/5
( 125 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 600 g kipdijfilet
  • 400 ml kokosmelk
  • 3 tenen knoflook
  • 3 kemirinoten (optioneel)
  • 2 sjalotten
  • 2 salam blad (Indisch laurier)
  • 1 stengel sereh
  • 3 tl kurkuma
  • 1 tl ketoembar
  • 1 tl djintan
  • 1 tl trassi
  • 1 tl gemalen laos

Zo maak je het

  • Mix voor de boemboe 2 sjalotten, 3 tenen knoflook, 3 kemirinoten, 3 tl kurkuma, 1 tl ketoembar, 1 tl djintan, 1 tl trassi, 1 tl gemalen laos en 1 el olie tot een gladde massa.
  • Fruit de boemboe enkele minuten aan in een scheutje olie en voeg vervolgens 400 ml kokosmelk toe. Roer het geheel even goed door elkaar.
  • Voeg de kipdijfilet toe en schep alles even om. Voeg nu ook 1 stengel gekneusde sereh toe en 2-3 blaadjes salam.
  • Doe de deksel op de pan en laat het geheel in 45 minuten gaar sudderen. Wel af en toe even omscheppen.
  • Haal na 45 min de deksel van de pan en laat de saus nog even indikken. Dit duurt waarschijnlijk nog 20 à 30 minuten. Uiteraard af en toe even omscheppen. Serveer met witte rijst en een frisse groente. Selamat makan!

Ajam opor recept Ajam opor makenAjam opor Ajam opor

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

43 reacties

Roelie 16 oktober 2022 - 12:53

Hoi! Dit recept lijkt me echt heel lekker. Maar ik lust echt niks met garnalen… dus waar kan je de trassi mee vervangen? Ketjap?
Ik hoor het graag dan ga ik ‘m proberen…

Reply
SmaakMenutie 17 oktober 2022 - 13:06

Ik zou de trassi dan achterwege laten, het is een vrij specifieke smaak. Overigens is de trassi niet overheersend hoor 🙂

Reply
Ron van Schaick 31 augustus 2021 - 15:29

Gewoon erg lekker, 1 bouillon blokje toevoegen en hij is perfect op smaak! TOP

Reply
Paul 16 juni 2021 - 15:34

Ik heb deze opor zo net gemaakt. Erg eenvoudig en erg lekker. Ik mis in jullie recept de peper en zout. Zelf heb ik een kippenbouillon-blokje erin gedaan. Meteen goed!

Reply
SmaakMenutie 17 juni 2021 - 08:31

Door de gebruikte kruiden vinden wij peper en zout niet nodig, maar voeg inderdaad vooral een bouillon blokje toe als smaakmaker, net wat je lekker vindt 🙂

Reply
Betuwe 10 mei 2021 - 14:35

Rook geweldig, smaakte te mild vond ik, heb er zelf een extra stengel sereh en 4 blaadjes djeroek poeroet bij gedaan en 200 ml kokosmelk ipv 400, en 300 ml water erbij. Dan is ie echt hemels.
Mooi recept.

Reply
SmaakMenutie 10 mei 2021 - 15:09

Fijn dat ons recept in de smaak viel! En geef er vooral je eigen draai aan, nèt wat je lekker vindt 🙂

Reply
Mjv 6 maart 2021 - 20:04

Wat een goed recept ! De kip en saus zijn zacht van smaak, maar er zijn veel laagjes te proeven. Precies de juiste balans. Deze gaan we vaker maken.

Reply
SmaakMenutie 7 maart 2021 - 12:47

Leuk te horen! Fijn dat onze opor in de smaak valt 🙂

Reply
1 2 3 4 5