Home Erik's Asia Ajam opor

Ajam opor

Indische kruidige kip

door SmaakMenutie
Ajam opor

Hoe langer hoe malser

Deze heerlijke Indische kruidige kip is bij het grote publiek een stuk minder bekend als bijvoorbeeld de ajam smoor en rendang. Daarom vandaag ajam opor! Je kan het zo lang stoven als je zelf wil. Hoe langer hoe malser het kippenvlees. Gebruik wel kip met een beetje een vetrandje. Wij gebruiken kipdijfilet, maar kippenbouten kan net zo goed. Serveer met witte rijst, atjar (ketimoen of tjampoer) en een groenten gerecht, bijvoorbeeld ketoprak of sajoer tumis. Aan de slag!

Ajam opor

Ajam opor (Indische kruidige kip)

Personen: 4 Bereidingstijd: Wachttijd:
Beoordeling 4.1/5
( 125 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 600 g kipdijfilet
  • 400 ml kokosmelk
  • 3 tenen knoflook
  • 3 kemirinoten (optioneel)
  • 2 sjalotten
  • 2 salam blad (Indisch laurier)
  • 1 stengel sereh
  • 3 tl kurkuma
  • 1 tl ketoembar
  • 1 tl djintan
  • 1 tl trassi
  • 1 tl gemalen laos

Zo maak je het

  • Mix voor de boemboe 2 sjalotten, 3 tenen knoflook, 3 kemirinoten, 3 tl kurkuma, 1 tl ketoembar, 1 tl djintan, 1 tl trassi, 1 tl gemalen laos en 1 el olie tot een gladde massa.
  • Fruit de boemboe enkele minuten aan in een scheutje olie en voeg vervolgens 400 ml kokosmelk toe. Roer het geheel even goed door elkaar.
  • Voeg de kipdijfilet toe en schep alles even om. Voeg nu ook 1 stengel gekneusde sereh toe en 2-3 blaadjes salam.
  • Doe de deksel op de pan en laat het geheel in 45 minuten gaar sudderen. Wel af en toe even omscheppen.
  • Haal na 45 min de deksel van de pan en laat de saus nog even indikken. Dit duurt waarschijnlijk nog 20 à 30 minuten. Uiteraard af en toe even omscheppen. Serveer met witte rijst en een frisse groente. Selamat makan!

Ajam opor recept Ajam opor makenAjam opor Ajam opor

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

43 reacties

yda 8 februari 2021 - 17:50

Beste Minutie, ik ben wel een beetje een betwetertje hier, maar ik kan het toch niet nalaten…wij noemen dit gerecht altijd witte kip, omdat de kip niet gebakken wordt, en wij doen er geen kunir in, dus hij wordt ook niet geel. Alleen als je de kip helemaal uitpluist en de saus goed inkookt, dan wel kunir, want dan is het opeens vulling voor heerlijke lemper, mijn favoriete snack! Dat wilde ik er even bijzeggen alleen: tevens vulling dus voor lemper…

Reply
SmaakMenutie 9 februari 2021 - 10:37

Hoi Yda, inderdaad dit is een heerlijke vulling voor de lemper! 🙂 Die maken we binnenkort ook een keertje

Reply
Jordi 27 december 2020 - 15:20

Hi Tim en Erik,

Is dit gerecht geschikt om in te vriezen? Zou graag meerdere porties willen maken.

Met vriendelijke groeten,

Jordi

Reply
SmaakMenutie 27 december 2020 - 15:24

Hi Jordi, jazeker! Dan wel langzaam opwarmen en wat vocht toevoegen. Geniet ervan!

Reply
Demi 10 oktober 2023 - 03:29

De droge kruiden x2 gedaan gezien tips in de reacties en het was geweldig! Van iemand die currys (en sereh) helemaaal niet kende (en altijd sceptisch is met smaken die ik niet ken) kan ik nu wel zeggen dat ik er dol op ben! Ik heb door jullie bijna standaard sereh in huis, als ik een stengel overhoud vries ik het in en gebruik het later, evenals pepers; dit gaat prima

Reply
Saskia 30 november 2020 - 14:41

Hi Tim en Erik,
Heb vorige week dit recept gemaakt; heerlijk! Waande me even in een kleine warung in Bali.
Voor vanavond staat de beef Shanghai op het programma. Ben benieuwd waar op de wereld ik vanavond beland.

Reply
SmaakMenutie 30 november 2020 - 15:40

Dat is een groot compliment Saskia, dankjewel leuk om te horen! Geniet van de beef Shanghai, wie weet waan je in China 🙂

Reply
Henny 22 november 2020 - 19:13

Hoeveel sereh pasta kan ik gebruiken ipv een stengel.

Mmmmm lijkt mij heel lekker.

Groet Henny

Reply
SmaakMenutie 25 november 2020 - 14:27

Hoi Henny, ik denk een theelepel maar zeker weten doe ik het niet. Wij gebruiken altijd vers 🙂 Geniet ervan!

Reply
Stefan 31 juli 2021 - 22:12

Lekker recept jongens! Ik heb hem twee keer gemaakt, de eerste keer volgens jullie recept. Deze vonden wij zoals eerder gezegd iets te flauw van smaak, tweede keer heb ik de droge kruigen bijna verdubbeld, er een kippenbouillonblokje en wat limoenblad en kerriepoeder bijgedaan. Naar onze smaak was hij toen perfect!

Reply
SmaakMenutie 2 augustus 2021 - 09:35

Leuk om te horen Stefan! En geef er inderdaad vooral je eigen draai aan 🙂

Reply
Nadine 24 september 2020 - 18:17

Hallo,
Ik wil dit gerecht maken voor 6 personen.
Wat zijn dan de ingrediënten?

Reply
SmaakMenutie 25 september 2020 - 15:42

Hoi Nadine, dan zou ik de boemboe hetzelfde houden. Neem dan 600-700 g kip en gebruik 200 ml extra kokosmelk of water. 🙂

Reply
1 2 3 4 5