Home Erik's Asia Ajam nanas

Ajam nanas

Indisch kipgerecht met ananas

door SmaakMenutie
Ajam nanas

Een tropisch feestje op je bord

De naam zegt het al: ajam nanas – oftewel kip met ananas. Dit heerlijke en makkelijke Indische gerecht is fris, vol smaak en staat super snel op tafel.

Ideaal voor doordeweeks, maar ook zeker feestelijk genoeg voor een eenvoudig etentje met vrienden of familie. De combinatie van kruidige kip en zoetzure ananas is echt zó lekker en gouden combinatie.

Ajam nanas recept

Zelfgemaakte boemboe: de smaakmaker

De basis van dit gerecht is uiteraard een zelfgemaakte boemboe die je in een paar minuten klaar hebt. Hiervoor gebruik je 2-3 sjalotten, 3 tenen knoflook, 1 rode peper (of 1 theelepel sambal oelek), 1 theelepel ketoembar (korianderpoeder) en 1 theelepel djahé (gemberpoeder). Dit alles malen we tot een pasta en fruiten we vervolgens met de kip mee zodat alle smaken goed vrijkomen.

Ajam nanas ingrediënten

Tijd voor ananas

Ongeveer tien minuten voordat je gaat serveren voeg je de stukjes ananas toe, ongeveer net zo groot als de blokjes kip. Laat ze even meebakken zodat ze goed ‘blenden’ met het geheel. Door de ananas op het laatst toe te voegen, blijven ze fris en behouden ze hun bite. Extra lekker: serveer nog wat verse ananas apart, voor wie extra ananas wil.

Ananas is een gezonde keuze

Wist je dat ananas niet alleen lekker is, maar ook nog eens boordevol gezonde stoffen zit? Ananas bevat bijvoorbeeld bromelaïne, een enzym dat helpt bij de spijsvertering en ontstekingsremmend werkt. Daarnaast is het fruit rijk aan vitamine C, wat dan weer goed is voor je weerstand. Daarnaast bevat het ook nog eens veel vezels, wat weer helpt voor een gezonde spijsvertering. Kortom, lekker én gezond!

Indische salade
Serveer met bijvoorbeeld een groente salade, zoals ulang ulang

Serveer dit gerecht met een frisse groente salade zoals ulang ulang of urap urap en je hebt een complete Indische maaltijd die licht, smaakvol en verrassend gezond is. Selamat makan!

Ajam nanas

Ajam nanas

Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.0/5
( 52 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 600 g kipdijfilet
  • 75 ml ketjap manis
  • 3 sjalotten
  • 3 tenen knoflook
  • 1 rode peper (of 1 tl sambal oelek)
  • 1 blikje ananasschijven (220 g)
  • 1 tl ketoembar
  • 1 tl djahé
  • Zonnebloemolie

Zo maak je het

  • Snijd de kipdijfilet in hapklare stukjes en bestrooi met zout.
  • Bak de stukjes kip in een scheut zonnebloemolie rondom aan op matig vuur. Schep geregeld om.
  • Maak ondertussen de boemboe door 3 sjalotten, 3 tenen knoflook, 1 rode peper, 1 tl ketoembar en 1 tl djahé te mixen met de hakmolen. Je kan overigens ook een vijzel gebruiken of alles ragfijn snijden.
  • Als je de kip een aantal minuten hebt gebakken (hoeft nog niet gaar te zijn) dan voeg je de boemboe toe. Schep alles goed door elkaar en fruit de boemboe even mee.
  • Voeg nu 75 ml warm water en 75 ml ketjap manis toe. Meng goed door elkaar. Laat het geheel op laag vuur nu een minuut of 30 pruttelen tot de saus indikt.
  • Voeg 10 minuten voor het serveren stukjes ananas toe ter grootte van de stukjes kip en laat de ananas even mee pruttelen. Lekker om extra stukjes ananas erbij te serveren.

Ajam nanas

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

19 reacties

Timo 25 juni 2020 - 19:38

Hi Tim en Erik, ik ga dit gerecht deze week maken en heb er de volgende vraag bij: 1 van de recepten is: ‘1 blikje ananasschijven’. Dit is wat subjectief gedefinieerd, aangezien er redelijk wat maten bestaan. Kunnen jullie deze verder specificeren in aantal gram? Thanks!

Reply
SmaakMenutie 26 juni 2020 - 10:15

Lekker Timo! Wij gebruiken een klein blikje van 220 gram. Succes en eet smakelijk alvast! 🙂

Reply
Timo 5 juli 2020 - 09:10

Thanks voor de info! Het was heerlijk 😉

Reply
SmaakMenutie 6 juli 2020 - 13:26

Fijn dat het in de smaak viel Timo, leuk!

Reply
Ingrid 30 juli 2023 - 09:50

Ik heb het gemaakt met verse ananas en het was echt makkelijk te maken en heel lekker!

Astrid 27 mei 2021 - 16:26

wouw dat ziet er lekker uit

Reply
SmaakMenutie 28 mei 2021 - 09:52

Thanks Astrid! Snel een keer maken 🙂

Reply
Theresia 2 juni 2021 - 09:45

Heb het gemaakt wat is dat lekker, zelf heb ik de ananas kleiner gesneden omdat mijn man geen fruit in zijn eten wil, maar dit wilde proeven. We hebben genoten

Reply
SmaakMenutie 2 juni 2021 - 13:38

Fijn dat jullie er beide van genoten hebben Theresia! 🙂

Reply
Vincent ambachtsheer 29 oktober 2021 - 14:41

Misschien een rare vraag…maar de kariander en Gerber gebruiken jullie de verse variant of de gedroogte?

Reply
SmaakMenutie 29 oktober 2021 - 14:45

Dat is de gedroogde (gemalen) variant! 🙂

Reply
Patrick 22 november 2024 - 17:49

Heerlijk!!!
Gemakkelijk te maken, wat rijst er bij, heerlijk maaltje.
Dankjewel voor dit recept!

Reply
Tosca 3 juni 2021 - 10:57

Het ziet er super lekker uit! Ik ben alleen niet dol op ananas uit blik, zou vers ook een optie zijn?

Reply
SmaakMenutie 10 juni 2021 - 16:45

Jazeker Tosca, juist verse zijn het lekkerst! 🙂

Reply
Tosca 18 juni 2021 - 17:28

Inmiddels geprobeerd en het was heerlijk. Op dit moment heb ik weer een ananas in huis voor de Ajam Kerrie. Ik ben zo benieuwd!

Reply
SmaakMenutie 21 juni 2021 - 10:23

Fijn Tosca! Geniet van de ajam kerrie, ook heerlijk!! 🙂

Reply
Nellie 12 november 2022 - 23:12

Het was heerlijk!!!!!!

Reply
Liesbeth 1 augustus 2023 - 19:21

Het was heerlijk maar ik heb toch een vraag, ik heb er rijst bij geserveerd maar ik vond het toch wel erg droog, ik bedoel daarmee dat er geen saus genoeg is om het lekker smeuïg te maken, wat hebben jullie er bij geserveerd? Of hadden jullie meer saus. Maar het gerecht zelfs was fantastisch lekker mijn complimenten

Reply
SmaakMenutie 2 augustus 2023 - 11:52

Hi Liesbeth, fijn dat het in de smaak viel! Als je wat meer saus wil overhouden dan kan je ook de deksel (schuin) op de pan laten. Dan dikt het geheel minder in!

Reply