Home Erik's Asia Ajam besengeh

Ajam besengeh

Indisch kruidig kipgerecht

door SmaakMenutie
Ajam besengeh

Indische klassieker

We hebben er weer een! Een echte Indische klassieker die misschien niet bij iedereen even bekend is: ajam besengeh. Of is het ayam besengek? De exacte schrijfwijze kan verschillen, maar één ding staat vast: dit is een heerlijk kruidig en romig kipgerecht dat smelt op je tong.

De kip wordt langzaam gegaard in een rijke saus van kokosmelk en specerijen, waardoor de smaken diep in het vlees trekken. Het resultaat? Een verrukkelijk gerecht dat barst van de geurige Indische aroma’s.

Ajam besengeh maken

Wat is ajam besengeh?

Ajam besengeh is een traditioneel gerecht uit de Indische keuken, afkomstig uit Sumatra. De basis wordt gevormd door kip, die langzaam stooft in een boemboe gemaakt van kemirinoten, koriander, galangawortel, knoflook, sjalot, en kurkuma. En natuurlijk lomboks – rode pepers – voor wat extra pit. In sommige varianten worden er ook limoenblaadjes aan toegevoegd, wat een frisse citrusachtige smaak afgeeft.

Ajam besengeh boemboe
Zelfgemaakte boemboe

Mijn oma maakte dit gerecht vroeger met heel veel rode pepers, waardoor het behoorlijk pittig werd. Wij houden het bij één lombok, zodat de smaken mooi in balans blijven en het gerecht mild-pittig blijft. Zo proef je de volle diepte van de kruiden zonder dat het te scherp wordt.

Ayam besengek

Serveertips

Dit gerecht is heerlijk met witte rijst, die de romige saus goed opneemt. Om je bord compleet te maken, kun je ajam besengeh combineren met een fris groentegerecht zoals ketoprak (een salade van taugé, komkommer en pindasaus) of atjar ketimoen (Indisch zuur van komkommer). Ook lekkere sajoer boontjes past hier perfect bij. Wil je het helemaal afmaken? Serveer er dan kroepoek en seroendeng (geroosterde kokos met pinda’s) bij voor een extra crunch.

Sajoer boontjes
Serveer besengeh lekker met sajoer boontjes

Hoe langer, hoe lekkerder

Zoals bij veel Indische stoofgerechten geldt: geduld wordt beloond. Hoe langer de kip op laag vuur mag sudderen, hoe intenser de smaak.

Ajam besengeh ingrediënten
Ajam besengeh

Ajam besengeh (Indische kruidige kip)

Personen: 4 Bereidingstijd: Wachttijd:
Beoordeling 4.1/5
( 57 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 800 g kipdijfilet
  • 250 ml kokosmelk
  • 4 kemirinoten
  • 2 sjalotten
  • 2 tenen knoflook
  • 2 salamblaadjes (Indisch laurier)
  • 1 stengel sereh
  • 1 rode peper
  • 1 el zonnebloemolie
  • 1 tl trassi
  • 1 tl kurkuma
  • 1 tl gemalen laos
  • 1 tl ketoembar

Zo maak je het

  • Neem een hakmolen of (kom van de) staafmixer en mix 2 sjalotten, 2 tenen knoflook, 1 rode peper, 4 kemirinoten, 1 tl trassi, 1 tl gemalen laos, 1 tl kurkuma, 1 tl ketoembar en 1 flinke el zonnebloemolie tot een gladde boemboe.
  • Fruit de boemboe enkele minuten aan en schenk 250 ml (dikke) kokosmelk erbij. Breng tegen de kook.
  • Voeg nu circa 800 g (grof gesneden) kipdijfilet toe samen met 2 salam blaadjes en 1 stengel sereh (onderkant kneuzen).
  • Laat het geheel nu circa 60-90 minuten zachtjes pruttelen. Af en toe even omscheppen. Haal de laatste 15-30 minuten de deksel van de pan om het geheel wat in te dikken.
  • Serveer met witte rijst, een groentegerecht en bijvoorbeeld met atjar.

Ajam besengeh

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

37 reacties

Janine 19 december 2023 - 14:15

Beste Erik, ik kan niet gemakkelijk aan kippedijfilet komen of ik moet zelf gaan fileren! Kan ik het met bot maken? Vel eraf denk ik. Waarschijnlijk wordt kipfilet te droog? Dank

Reply
SmaakMenutie 20 december 2023 - 10:50

Klopt Janine, je geeft zelf het antwoord al 🙂 Geniet ervan!

Reply
Sylvia 29 augustus 2023 - 09:50

Wat kan ik gebruiken ipv kemirnoten? Ik woon in het buitenland en kan dit hier niet kopen..

Reply
SmaakMenutie 29 augustus 2023 - 10:02

Zou ze dan achterwege laten!

Reply
Irene 7 augustus 2023 - 19:09

Wat verschrikkelijk lekker weer! Sudderen in kokosmelk, ik ben er dol op. Ik heb er op mijn bord wel een beetje zout bij gedaan. Ga zo door! 😀😜

Reply
Bob 23 juli 2023 - 19:25

Ziet er goed uit! Wat is het verschil met Ajam opor?

Reply
murriette 17 april 2023 - 00:24

precies zoals wij het vroeger maakten

Reply
1 2 3 4 5