Indische klassieker
We hebben er weer een! Een echte Indische klassieker die misschien niet bij iedereen even bekend is: ajam besengeh. Of is het ayam besengek? De exacte schrijfwijze kan verschillen, maar één ding staat vast: dit is een heerlijk kruidig en romig kipgerecht dat smelt op je tong.
De kip wordt langzaam gegaard in een rijke saus van kokosmelk en specerijen, waardoor de smaken diep in het vlees trekken. Het resultaat? Een verrukkelijk gerecht dat barst van de geurige Indische aroma’s.
Wat is ajam besengeh?
Ajam besengeh is een traditioneel gerecht uit de Indische keuken, afkomstig uit Sumatra. De basis wordt gevormd door kip, die langzaam stooft in een boemboe gemaakt van kemirinoten, koriander, galangawortel, knoflook, sjalot, en kurkuma. En natuurlijk lomboks – rode pepers – voor wat extra pit. In sommige varianten worden er ook limoenblaadjes aan toegevoegd, wat een frisse citrusachtige smaak afgeeft.
Mijn oma maakte dit gerecht vroeger met heel veel rode pepers, waardoor het behoorlijk pittig werd. Wij houden het bij één lombok, zodat de smaken mooi in balans blijven en het gerecht mild-pittig blijft. Zo proef je de volle diepte van de kruiden zonder dat het te scherp wordt.
Serveertips
Dit gerecht is heerlijk met witte rijst, die de romige saus goed opneemt. Om je bord compleet te maken, kun je ajam besengeh combineren met een fris groentegerecht zoals ketoprak (een salade van taugé, komkommer en pindasaus) of atjar ketimoen (Indisch zuur van komkommer). Ook lekkere sajoer boontjes past hier perfect bij. Wil je het helemaal afmaken? Serveer er dan kroepoek en seroendeng (geroosterde kokos met pinda’s) bij voor een extra crunch.
Hoe langer, hoe lekkerder
Zoals bij veel Indische stoofgerechten geldt: geduld wordt beloond. Hoe langer de kip op laag vuur mag sudderen, hoe intenser de smaak.
37 reacties
Wat een heerlijk recept, ik maak het nu voor de 3e keer. Vraagje: de saus schift steeds, wat doe ik fout?
Heb je wel dikke kokosmelk gebruikt (geen light)? Je moet het ook langzaam aan de kook brengen (en roeren), dan zou het niet moeten schiften. Fijn dat de smaak goed is Helen!
Beste Smaakmenutie,
Dit gerecht ken ik goed en maakte ik vroeger vaker maar ik was het jarenlang vergeten….bedankt voor deze!
Alleen… ik betwijfel of je oma vroeger kipfilet heeft gebruikt.. dat wordt toch droog en vezelig als je het lang smoort? Ieder zijn smaak natuurlijk maar ik maakte het altijd van kip-met-bot en er is natuurlijk ook nog kipdij-filet.
En even nog over de suiker: Mijn oma heeft me altijd geleerd: ieder hartig gerecht heeft een beetje suiker nodig, en ieder zoet gerecht een beetje zout…dus…..
Verder heerlijke recepten op je site!
Vandaag gemaakt. Heerlijk!! Zeker voor herhaling vatbaar.
Ik doe er zelf naast laurierblaadjes en citroengras ook een paar djeroek poeroet (lime leaf) blaadjes in.
Ik gebruik de crockpot express, en dan een uurtje of 8 op slow.