Home Erik's Asia Ajam besengeh

Ajam besengeh

Indisch kruidig kipgerecht

door SmaakMenutie
Ajam besengeh

Indische klassieker

We hebben er weer een! Een echte Indische klassieker die misschien niet bij iedereen even bekend is: ajam besengeh. Of is het ayam besengek? De exacte schrijfwijze kan verschillen, maar één ding staat vast: dit is een heerlijk kruidig en romig kipgerecht dat smelt op je tong.

De kip wordt langzaam gegaard in een rijke saus van kokosmelk en specerijen, waardoor de smaken diep in het vlees trekken. Het resultaat? Een verrukkelijk gerecht dat barst van de geurige Indische aroma’s.

Ajam besengeh maken

Wat is ajam besengeh?

Ajam besengeh is een traditioneel gerecht uit de Indische keuken, afkomstig uit Sumatra. De basis wordt gevormd door kip, die langzaam stooft in een boemboe gemaakt van kemirinoten, koriander, galangawortel, knoflook, sjalot, en kurkuma. En natuurlijk lomboks – rode pepers – voor wat extra pit. In sommige varianten worden er ook limoenblaadjes aan toegevoegd, wat een frisse citrusachtige smaak afgeeft.

Ajam besengeh boemboe
Zelfgemaakte boemboe

Mijn oma maakte dit gerecht vroeger met heel veel rode pepers, waardoor het behoorlijk pittig werd. Wij houden het bij één lombok, zodat de smaken mooi in balans blijven en het gerecht mild-pittig blijft. Zo proef je de volle diepte van de kruiden zonder dat het te scherp wordt.

Ayam besengek

Serveertips

Dit gerecht is heerlijk met witte rijst, die de romige saus goed opneemt. Om je bord compleet te maken, kun je ajam besengeh combineren met een fris groentegerecht zoals ketoprak (een salade van taugé, komkommer en pindasaus) of atjar ketimoen (Indisch zuur van komkommer). Ook lekkere sajoer boontjes past hier perfect bij. Wil je het helemaal afmaken? Serveer er dan kroepoek en seroendeng (geroosterde kokos met pinda’s) bij voor een extra crunch.

Sajoer boontjes
Serveer besengeh lekker met sajoer boontjes

Hoe langer, hoe lekkerder

Zoals bij veel Indische stoofgerechten geldt: geduld wordt beloond. Hoe langer de kip op laag vuur mag sudderen, hoe intenser de smaak.

Ajam besengeh ingrediënten
Ajam besengeh

Ajam besengeh (Indische kruidige kip)

Personen: 4 Bereidingstijd: Wachttijd:
Beoordeling 4.1/5
( 57 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 800 g kipdijfilet
  • 250 ml kokosmelk
  • 4 kemirinoten
  • 2 sjalotten
  • 2 tenen knoflook
  • 2 salamblaadjes (Indisch laurier)
  • 1 stengel sereh
  • 1 rode peper
  • 1 el zonnebloemolie
  • 1 tl trassi
  • 1 tl kurkuma
  • 1 tl gemalen laos
  • 1 tl ketoembar

Zo maak je het

  • Neem een hakmolen of (kom van de) staafmixer en mix 2 sjalotten, 2 tenen knoflook, 1 rode peper, 4 kemirinoten, 1 tl trassi, 1 tl gemalen laos, 1 tl kurkuma, 1 tl ketoembar en 1 flinke el zonnebloemolie tot een gladde boemboe.
  • Fruit de boemboe enkele minuten aan en schenk 250 ml (dikke) kokosmelk erbij. Breng tegen de kook.
  • Voeg nu circa 800 g (grof gesneden) kipdijfilet toe samen met 2 salam blaadjes en 1 stengel sereh (onderkant kneuzen).
  • Laat het geheel nu circa 60-90 minuten zachtjes pruttelen. Af en toe even omscheppen. Haal de laatste 15-30 minuten de deksel van de pan om het geheel wat in te dikken.
  • Serveer met witte rijst, een groentegerecht en bijvoorbeeld met atjar.

Ajam besengeh

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

37 reacties

Helen 19 februari 2023 - 19:25

Wat een heerlijk recept, ik maak het nu voor de 3e keer. Vraagje: de saus schift steeds, wat doe ik fout?

Reply
SmaakMenutie 21 februari 2023 - 14:31

Heb je wel dikke kokosmelk gebruikt (geen light)? Je moet het ook langzaam aan de kook brengen (en roeren), dan zou het niet moeten schiften. Fijn dat de smaak goed is Helen!

Reply
Yda 15 maart 2022 - 08:15

Beste Smaakmenutie,
Dit gerecht ken ik goed en maakte ik vroeger vaker maar ik was het jarenlang vergeten….bedankt voor deze!
Alleen… ik betwijfel of je oma vroeger kipfilet heeft gebruikt.. dat wordt toch droog en vezelig als je het lang smoort? Ieder zijn smaak natuurlijk maar ik maakte het altijd van kip-met-bot en er is natuurlijk ook nog kipdij-filet.
En even nog over de suiker: Mijn oma heeft me altijd geleerd: ieder hartig gerecht heeft een beetje suiker nodig, en ieder zoet gerecht een beetje zout…dus…..
Verder heerlijke recepten op je site!

Reply
Jolanda 4 maart 2022 - 19:06

Vandaag gemaakt. Heerlijk!! Zeker voor herhaling vatbaar.

Reply
Jesse 1 januari 2022 - 18:32

Ik doe er zelf naast laurierblaadjes en citroengras ook een paar djeroek poeroet (lime leaf) blaadjes in.

Reply
Antoinette 26 december 2021 - 15:08

Ik gebruik de crockpot express, en dan een uurtje of 8 op slow.

Reply
1 2 3 4 5