Home Bijgerechten Aardappelgratin (een klassieker!)

Aardappelgratin (een klassieker!)

door SmaakMenutie
Aardappelgratin

Gratin Dauphinois

Deze heerlijke aardappel gratin (ook wel ‘gratin dauphinois’ genoemd) is echt onmisbaar bij het kerstdiner. Maar ook op een willekeurige doordeweekse dag is deze Franse ovenschotel op basis van aardappelen en room heerlijk als bijgerecht bij bijvoorbeeld stoofvlees. Of wat denk je van deze malse beenham of hele gevulde kip. Gratineren (of overbakken) is een kooktechniek waarbij de bovenkant een mooi krokant bruin korstje krijgt, in dit geval van de kaas. Kies voor Gruyère of Emmentaler, maar een belegen Goudse is ook prima. Zolang ‘ie maar lekker pittig is. En het zal je misschien verbazen maar het is echt super makkelijk om te maken, de voorbereidingen kosten slechts 5 minuten en de oven doet de rest!

Aardappelgratin

Aardappelgratin

Print dit recept
Personen: 4-6 Bereidingstijd: Wachttijd:
Beoordeling 4.3/5
( 18 keer gestemd )

Ingrediënten

800 g voorgekookte aardappelschijfjes
75 g geraspte kaas
250 ml kookroom
200 ml melk
2 tenen knoflook
1 ei
1 tl scherpe mosterd
1/2 tl nootmuskaat
Verse tijm

Zo maak je het

  • Verwarm de (hetelucht)oven voor op 200 graden.
  • Doe 250 ml room, 150-200 ml melk, 1 ei, 1 geperste teen knoflook, 1 tl mosterd, 1/2 tl nootmuskaat, de blaadjes van een paar takjes tijm in een kom en kluts los met een garde. Voeg tevens wat zout toe en een flinke draai van de pepermolen.
  • Vet een middelgrote ovenschaal in met olijfolie en wrijf in met een teen knoflook.
  • Begin met een één laagje aardappelschijfjes en giet er wat room-mengsel over en bestrooi met wat geraspte kaas.
  • Herhaal de vorige stap en eindig met een goede laag geraspte kaas. 
  • Plaats het geheel 35-40 minuten in de voorverwarmde oven en bak goudbruin.

Aardappelgratin recept Aardappelgratin maken Aardappelgratin Gegratineerde aardappelen

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram, Facebook of Twitter met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

12 reacties

Rozaline 11 december 2021 - 10:50

Ik vind de room altijd zo dun. Dat is voor mij helaas de reden waarom ik voor de kant en klare versie kees.
Hebben jullie een idee om die dikker te krijgen.

Reply
SmaakMenutie 11 december 2021 - 12:01

Onze versie maken 😉 Wij klutsen er een ei doorheen die zorgt voor de binding en de kaas die we er ook halverwege al doorheen strooien. Gegarandeerd geen waterige gratin maar lekker romig!

Reply
Marloes Crietee 11 december 2021 - 13:23

Vroeger vaak genoeg gemaakt met rauwe aardappel, om dan na uren bakken toch nog rauwe aardappel te moeten eten. Gekookte aardappelschijfjes zijn een oplossing, maar wat ook heel goed lukt is om de rauwe schijfjes in de melk en room voor te koken in een diepe anti-aanbak koekenpan of wok. (Zonder ei!) De saus dikt dan ook al mooi in. Evtl moet je zelfs nog wat room of melk toevoegen. Het voorgekookte mengsel in de ovenschaal doen en met kaas bestrooien en bakken tot het bubbelt. Je hebt zo eigenlijk geen ei nodig.

Reply
G 10 mei 2022 - 00:47

Hoe lang laat je dit dan voorkoken? Tot de aardappelen zacht zijn?

Reply
SmaakMenutie 10 mei 2022 - 09:11

Aardappelschijfjes uit een zakje zijn al voorgegaard 🙂

Reply
Kirsten 13 december 2021 - 08:50

Kan ik de gratin ook al smiddags een half uur voorbakken in de oven. Zodat deze savonds nog maar 10minuten hoeft op te warmen voor het diner?

Reply
SmaakMenutie 13 december 2021 - 11:13

Waarschijnlijk kan het wel (geen garantie) maar ik zou dat niet doen Kirsten. Vers lijkt mij het allerlekkerst. Want dan is ‘ie half gaar en dan ga je ‘m ’s avonds afbakken. Weet ook niet wat het met de krokante laag doet. Dus persoonlijk zou ik ‘m er ’s avonds een half uur eerder inzetten 🙂

Reply
Rianti 15 december 2021 - 20:43

Zou dit ook met rösti (uit de diepvries) kunnen? Ik vind zelf de structuur lekkerder.

Reply
SmaakMenutie 16 december 2021 - 16:03

Je kan het altijd een keer proberen! Zelf hebben we het nog nooit gedaan, maar denk dat het wel zou kunnen. Vergeet ze niet te ontdooien. Ben benieuwd! 🙂

Reply
Rianti 26 december 2021 - 09:51

Goed gelukt!!!! De rösti heeft wel een flinke snuf zout nodig.

Reply
Karin 2 januari 2022 - 13:09

Ik maak het altijd met rauwe aardappelschijfjes , als je deze door de mandoline of rasp haalt worden ze echt 100% gaar in de oven, een ei hoeft er niet bij want de room en de melk worden volledig opgenomen door de aardappel en de aardappel zelf zorgt voor de binding.

Reply
surinamer 29 maart 2022 - 14:59

dankuwel voor dit recept

Reply