Home Vlees en kip Kip cola

Kip cola

door SmaakMenutie
Kip cola

Sweet & sticky

Onze Indische kipkluifjes zijn een gigantisch succes bij jullie, dus werd het wel eens tijd voor een variatie. En we kunnen je zeggen dat is goed gelukt met deze wáánzinnige kip cola! Naar het schijnt overgewaaid uit China waar ze bovendien gek zijn op het welbekende frisdrankje. Let wel, gebruik zeker geen light, zero of max, want het zijn juist de suikers die straks mede zorgen voor de gekarameliseerde sticky saus. Daarnaast worden tomatenketchup, ketjap manis en bruine suiker toegevoegd. Dit alles zorgt voor een verrukkelijke snack of borrelhapje waar je je vingers (letterlijk) bij aflikt. Overigens ook heerlijk met witte rijst en een frisse salade.

Kip cola

Kip cola

Print dit recept
Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.0/5
( 58 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 1 kg kipkluifjes naturel
  • 50 g bruine basterdsuiker
  • 330 ml cola (1 blikje)
  • 150 ml tomatenketchup
  • 2 tenen knoflook
  • 1/2 citroen (sap)
  • 2 el ketjap manis
  • 2 tl gemalen gember
  • 2 tl paprikapoeder
  • 2 tl Dijonmosterd

Zo maak je het

  • Verwarm de (hetelucht) oven voor op 180 graden.
  • Bestrooi circa 1 kilogram kipkluifjes rondom met zout, peper en paprikapoeder en doe ze in een ruime ovenschaal. Plaats in het midden van de oven.
  • Zet ondertussen een steelpannetje op het vuur en schenk hier 1 blikje cola van 330 ml in. Breng de cola tegen de kook.
  • Voeg 150 ml tomatenketchup toe, 50 g bruine suiker, 2-3 geperste tenen knoflook, 2 tl scherpe mosterd, 2 tl gemalen gember, 2 el ketjap manis en het sap van een 1/2 citroen. Roer met een garde grondig door elkaar.
  • Blijf geregeld roeren tot de saus gaat inbinden. Dit duurt ongeveer 15 minuten. Let op dat de saus (nog) niet té stroperig wordt maar zeker niet meer te waterig is.
  • Haal na 15-20 minuten de kip uit de oven en schenk ruim de helft van de saus bij de kip. Zorg dat alle kipkluifjes even goed door de saus zijn gehaald.
  • Doe de kipkluifjes weer ongeveer 30 minuten terug in de oven. Hussel halverwege nog even.
  • Laat de rest van de saus binden tot een dikke stroperige saus. Haal 5 minuten van te voren de kipkluifjes nog eenmaal uit de oven en bestrijk rondom met de saus. Plaats terug en let op dat het geheel niet verbrandt.
  • Serveer als borrelhapje of snack of serveer met witte rijst en bijvoorbeeld een frisse Indische salade of atjar.

Kip cola ingrediëntenKip cola marinadeKip cola ovenKip colaKip met colaCola kip

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

16 reacties

Rian. 28 mei 2022 - 07:47

Is ook heerlijk met medaillons van varkenshaas, super mals.

Reply
Emelie 30 mei 2022 - 11:49

Kun je ook cola zero hiervoor gebruiken?

Reply
SmaakMenutie 30 mei 2022 - 11:50

Liever niet, check het intro 😉

Reply
Emelie 1 juni 2022 - 10:11

Oh ja sssoorrryyyyy 🙈🙈🙈🤪🤣🤣🤣

Reply
Sylvia 30 mei 2022 - 15:55

Ze waren super lekker hoor, ook dit recept is een blijvertje 😉

Reply
Caroline 10 juni 2022 - 10:04

Hallo kan dit ook met kipdijfilet? Mss dan wat korter in de oven ?!

Reply
SmaakMenutie 11 juni 2022 - 12:07

Ja dat kan zeker! Het is een beetje afhankelijk van de grootte van de kipdijfilet die je gebruikt. Gesneden stukjes zullen een stuk sneller klaar zijn 🙂

Reply
Jacqueline 13 juni 2022 - 16:06

Net gemaakt .aar er komt veel vocht uit de kip, is een erg natte ipv sticky boel….tips?

Reply
SmaakMenutie 13 juni 2022 - 16:44

Hi Jacqueline, dan heb je denk ik de saus onvoldoende laten inbinden, dan blijft het waterig. Ik zou het vocht opnieuw laten binden in een pannetje! Ps. je hebt geen cola light gebruikt hopelijk?

Reply
Marianne 20 november 2022 - 22:55

Ziet er heerlijk uit!! Ik heb alleen geen oven.
Zou je het ook in de slowcooker kunnen maken? En hoe doe het het dan?

Reply
Ruud 27 februari 2023 - 19:37

Was weer super lekker.

Reply
Loes 22 augustus 2023 - 11:11

Misschien een rare vraag: is het de bedoeling dat het vel van de kip wordt verwijderd voor de bereiding?

We hebben al vaak genoten van jullie recepten!

Vriendelijke groet,

Loes

Reply
SmaakMenutie 22 augustus 2023 - 11:19

Geen rare vraag hoor 🙂 Maar is niet nodig. Leuk dat onze recepten in de smaak vallen!

Reply
Ine 10 juli 2023 - 13:08

Is echt erg lekker!!! Maak het met kipdijfilet, ben niet zo van de botjes.
Wil dit binnenkort voor 20 personen maken als hapje op een broodje met wat salade, maar weet niet zo goed welke hoeveelheden ik dan nodig heb. Kunnen jullie mij raad geven?

Reply
SmaakMenutie 11 juli 2023 - 10:15

Leuk om te horen Ine, kipdijfilet kan ook zeker. Voor 20 personen heb je vermoedelijk aan ongeveer 100 g kipdijfilet voldoende voor 1 broodje aangezien je aangeeft het als hapje te serveren. Ik zou daarom ruim 2 kg kipdijfilet gebruiken en de hoeveelheden ingrediënten ongeveer verdubbelen. Maar het geheel wel wat vaker husselen. Geniet ervan en veel plezier!

Reply
Danique 22 oktober 2023 - 18:42

Een van onze nieuwe fav gerechten van jullie! Thanks again 🙂

Reply