Home Vlees en kip Hele gevulde kip in witte wijn

Hele gevulde kip in witte wijn

uit de oven

door SmaakMenutie
Hele gevulde kip in witte wijn

Je gasten zullen versteld staan

Bij sommige gerechten dènk je dat het veel werk is, maar vaak valt dat reuze mee. Zo ook met deze hele gevulde kip. Hartstikke makkelijk om te maken namelijk. En wat zo leuk is: je gasten zullen versteld staan van het resultaat. Wij gebruiken altijd een biologische kip en maken natuurlijk zelf de rozemarijnboter die zorgt dat het vlees heerlijk zacht wordt en tegelijkertijd een waanzinnig crispy laagje krijgt. Eerst een uurtje garen onder aluminiumfolie en daarna nog een half uurtje braden en klaar is je kip. Eet het lekker met zelfgemaakte frietjes, pommes duchesse, gepofte aardappel of zelfs met witte rijst. Mmmm!

Hele gevulde kip in witte wijn

Hele gevulde kip in witte wijn uit de oven

Print dit recept
Personen: 4 Bereidingstijd: Wachttijd:
Beoordeling 3.5/5
( 88 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 70 g roomboter
  • 200 ml witte wijn
  • 3 (rode) uien
  • 2 bollen knoflook
  • 2 winterpenen
  • 1 hele scharrelkip (1,5 kilo)
  • 1 citroen
  • 1 tl paprikapoeder
  • Verse tijm
  • Verse rozemarijn

Zo maak je het

  • Verwarm de (hetelucht)oven voor op 180 °C.
  • Meng 70 gr zachte roomboter met 1 geperst teentje knoflook, een handje fijngehakte rozemarijn en een snuf zout.
  • Haal het vel een beetje los van de kip en vul tussen het vel en het vlees met de rozemarijnboter. Besmeer ook de buitenkant.
  • Neem een braadslee of ovenschaal en vul met 2 grof gesneden (rode) uien, 2 winterpenen in schijfjes, 6 tenen knoflook, tijm en rozemarijn.
  • Giet er 200 ml witte wijn en 200 ml water bij.
  • Vul de kip met 1 bol knoflook in de schil (gehalveerd), 1 grof gesneden ui, een paar takjes tijm en rozemarijn en 2 halve citroenen. Knoop de poten aan elkaar met hittebestendig (vlees)touw en besmeer met 1-2 tl paprikapoeder en bestrooi met zout en peper. Leg de kip in de braadslee.
  • Dek de braadslee goed af met aluminiumfolie en zet 1 uur in de oven. Haal de folie er vervolgens af en plaats nog 45-50 minuten terug tot de kip een mooi krokant laagje heeft.

Hele kip vullen Gevulde kip met rozemarijnboter Groente gevulde kip Gevulde kip ovenHele gevulde kip in witte wijn Hele gevulde kip uit de oven

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

11 reacties

Angel 18 december 2021 - 13:28

Hallo, ik wil graag dit maken met Kerst. Nou vieren we het bij vrienden en iedereen maakt wat, ik zou graag bijv eerst thuis een uur in de oven doen en de dag erna dus die 45/50 min. Zou dit kunnen of zeggen jullie lekkerder om het in 1x af te bakken? Vr.gr.

Reply
SmaakMenutie 20 december 2021 - 10:43

Hi Angel, wat leuk dat je gevulde kip gaat maken! Je kan het beter in 1x afbakken, anders wordt het taai. Succes en veel plezier!

Reply
Karin van den Bos 9 december 2022 - 12:34

Hoii mannen ,
Een vraagje .
Hoeveel verse thijm en rozemarijn heb ik nodig ??
Met vriendelijke groet,
Karin.

Reply
SmaakMenutie 14 december 2022 - 11:47

Een paar takjes Karin! Zie ook de afbeeldingen 🙂

Reply
Laura 11 maart 2022 - 11:57

Kan ik deze kip ook in de slowcooker maken en daarna een kwartiertje in de oven zodat de korst knapperig wordt?

Reply
SmaakMenutie 11 maart 2022 - 15:11

Ja dat moet wel kunnen Laura, echter hebben we het zelf niet eerder geprobeerd!

Reply
Jos 26 mei 2022 - 16:56

Wat een superlekker recept. Staat nu voor de tweede keer in oven. Verrukkelijk.

Reply
Anja 9 december 2022 - 14:21

Heerlijk maar ik maak het liever met kip files. Moet ook lukken🤭

Reply
Marja 18 december 2022 - 16:22

Gebruik je de oven op hete lucht (verwarmingsmethode ?)

Reply
SmaakMenutie 20 december 2022 - 10:44

Klopt, het liefst hetelucht 🙂

Reply
Sylvia 14 januari 2024 - 11:20

Voor mijn gasoven niet geschikt. Er blijft zoveel wijn en water achter dat je het niet krokant krijgt. Jammer maar niet voor mij

Reply