Home Vlees en kip Boeuf bourguignon

Boeuf bourguignon

authentiek Frans stoofgerecht

door SmaakMenutie
Boeuf bourguignon

Rund op z’n Bourgondisch

Vandaag bereiden we een authentiek Frans stoofgerecht: boeuf bourguignon (ook wel boeuf à la bourguignonne), oftewel ‘rundvlees op z’n Bourgondisch’. Het vlees wordt langzaam gestoofd in een heerlijke fles Bourgogne rode wijn. Daarbij voegen we onder andere champignons, sjalotten en spekjes toe. Qua ingrediënten lijkt bœuf bourguignon wel wat op coq au vin, waarbij kip in rode wijn wordt gestoofd. Het resultaat is simpelweg verrukkelijk en verrassend makkelijk te maken. Het enige dat je nodig hebt, is tijd – je moet het gerecht minstens 3 uur laten stoven – en hoe langer het kookt, hoe beter de smaken zich ontwikkelen. Dus ideaal om te maken wanneer je toch thuis bent en wat geduld hebt.

Boeuf bourguignon

Boeuf bourguignon

Print dit recept
Personen: 4 Bereidingstijd: Wachttijd:
Beoordeling 3.9/5
( 139 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 750 g runder riblappen
  • 250 g kastanjechampignons
  • 125 g gerookte spekreepjes
  • 500 ml rode wijn (Bourgogne) 
  • 8 sjalotten
  • 3 tenen knoflook
  • 3 laurierblaadjes
  • 2 stengels bleekselderij
  • 1 winterpeen
  • 1 runderbouillon blokje
  • 2 el bloem
  • 1 el tomatenpuree
  • Verse tijm
  • Roomboter

Zo maak je het

  • Bak 125 g spekreepjes in een ruime stoofpan licht krokant. Haal uit de pan en zet even weg.
  • Snijd ondertussen 750 g runder riblappen (of sukadelappen) in grove stukken en bestrooi riant met peper en zout. Voeg een klont roomboter toe aan de pan en bak het vlees in enkele minuten rondom bruin. Haal uit de pan.
  • Snijd 2 sjalotten grof, 1 winterpeen in halve maantjes en 2-3 stengels bleekselderij in stukjes. Fruit de groenten al omscheppend 5 minuten. Voeg 3 fijn gesneden tenen knoflook toe en bak nog een minuutje mee.
  • Voeg 1 flinke el tomatenpuree toe en bak al omscheppend kort mee.
  • Doe de spekjes en het vlees terug in de pan en meng grondig. Zet het vuur laag en bestrooi met 2 ruime el bloem. Bak al omscheppend 1-2 minuten tot de bloem gaar is.
  • Schenk 500 ml rode wijn bij het geheel, samen met 300 ml heet water en 1 verkruimeld runderbouillon blokje. Voeg tevens 3 laurierblaadjes en een paar takjes verse tijm toe. Breng tegen de kook.
  • Maak ondertussen circa 6 (kleine) sjalotten schoon. Houd ze heel en voeg toe aan het geheel. Laat nu minimaal 3-4 uur pruttelen.
  • Snijd 250 g kastanjechampignons in plakjes en bak in een klont roomboter op middelhoog vuur bruin. Voeg toe aan het geheel en laat nog even mee pruttelen zonder deksel zodat het geheel wat verder indikt. Serveer net als wij met (Franse) frietjes of aardappelpuree.

Boeuf bourguignon receptBoeuf bourguignonBeuf bourgnon

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

44 reacties

Maartje 26 december 2020 - 15:04

Ik ben dol op jullie recepten! Deze ga ik morgen maken, lijkt me heerlijk.

Reply
SmaakMenutie 27 december 2020 - 12:22

Wat leuk om te horen dat onze recepten in de smaak vallen Maartje! Geniet ook van deze boeuf bourguignon 🙂

Reply
Elize 26 november 2021 - 14:23

Super lekker gerecht, het smaakt alsof je Frankrijk bent. Precies zoals beschreven gemaakt, alleen een klein beetje Maggie en zoute ketjap toegevoegd.👍

Reply
Bas 27 december 2020 - 11:46

Gisteren gemaakt en het was heerlijk. Dank, mannen van de smaakmenutie!

Reply
SmaakMenutie 27 december 2020 - 12:22

Dat horen we graag Bas, leuk!

Reply
Monique 27 september 2021 - 10:33

Ik ben van plan om dit te maken als vrienden komen eten. Wat raad je aan als voor en nagerecht?

Reply
SmaakMenutie 28 september 2021 - 10:44

Leuk Monique! Eigenlijk kan je wel alles maken als voor- of nagerecht, maar ik zou het wel light houden gezien dit een redelijk zwaar gerecht is. Kies bijvoorbeeld voor vis of een caprese oid als voor.

Reply
John Coertjens 14 november 2021 - 14:00

Als voorgerecht een lekkere zalmbonbon. Tussengerecht uiensoep en nagerecht Panna Cotta. Jummie.

Reply
yvonne 7 oktober 2021 - 16:41

Zal dit ook een lekker en leuk gerecht zijn voor kerst.
Ik wil dit dan maken

Reply
SmaakMenutie 8 oktober 2021 - 11:16

Zeker! 🙂

Reply
Trudy 14 november 2021 - 17:07

Als je dit gerecht in de slowcooker wil maken, hoeveel wijn moet je dan toevoegen.en op welk moment voeg je dan de champignons en de zilveruitjes toe?

Reply
SmaakMenutie 15 november 2021 - 11:53

Helaas kan ik je daar geen advies in geven Trudy, wij gebruiken namelijk geen slowcooker!

Reply
Dick Bovenberg 24 oktober 2021 - 16:41

Super, leuk om te maken, ik heb er trek in.

Reply
Martha 14 november 2021 - 20:42

Hoi tim en erik. In jullie recepten gebruiken jullie vaak rode of witte wijn. Nu mijn vraagje gebruiken jullie zoete of droge wijn? Mischien n beetje rare vraag maar ik twijzel hier soms zo over.

Reply
SmaakMenutie 15 november 2021 - 11:50

In principe altijd droge wijn Martha, tenzij anders aangegeven! En geen rare vraag hoor, goed dat je ‘m stelt 🙂

Reply
Meike 15 november 2021 - 18:42

Hi! Ik heb het gerecht nu opstaan en hij is bijna klaar. Ik vind het zelf nog wat waterig. Kan ik hem. Iets aandikken met maizena?

Reply
SmaakMenutie 16 november 2021 - 11:22

Ja hoor dat kan Meike! Papje van maizena maken en rustig erdoor heen doen. Of even beetje geduld hebben en in laten koken 🙂

Reply
Ineke 12 januari 2022 - 00:05

Gisteren heerlijk gegeten!! Vlees was super mals en saus heerlijk van smaak!!!
Dank jullie wel. Heb jullie pas ontdekt en al héél wat leuke recepten gezien!!

Reply
Marian Vermeijs 2 april 2022 - 21:10

Dit gerecht als proef gemaakt, voordat vrienden bij ons komen eten.
Het was verrukkelijk
Ik ben benieuwd, wat zij ervan vinden.
Ik laat het jullie binnenkort weten.

Reply
Marian Vermeijs 10 april 2022 - 22:01

Hoi Tim en Erik.
Nou het gerecht was een groot succes!
Onze vrienden vonden het heerlijk!!!!😋
Top gerecht👍

Reply
Sikko 7 november 2022 - 19:01

Mannen, vandaag heb ik dit heerlijke gerecht gemaakt. Om toch minder gas te gebruiken heb ik de Boeuf gemaakt in een grote gietijzeren Croiset pan en deze 8 uren in de oven op 95 graden gezet. Mooie Ierse runderlappen gebruikt. Om de 1,5 uur even omgeroerd. Door de zware deksel verliest de pan bijna geen vocht, dus eigenlijk een slow cooker. Laatste uur de kastanje champignons, de zilver uien en maïzena papje toegevoegd. Boterzacht! Gegeten uit een diep bord met warm stokbrood met kruidenboter erbij. We zijn samen dus nu nog genoeg over om in te vriezen!

Reply
SmaakMenutie 8 november 2022 - 10:07

Wat goed om te horen Sikko dat het lekker was en dank voor deze slimme tip!

Reply
Peter 12 november 2022 - 18:50

Mon Dieux, mes amis, wat een heerlijke geur wappert er vanuit de keuken onze neusgaten in…. De gietijzeren stoofpan zorgt met warm enthousiasme voor de ingrediënten van dit Franse stoofpotje. Nachtje laten rusten en dan morgen nog de champignons en zilveruitjes toevoegen….. Twijfel nog voor erbij…. Frites? Zalvig pureetje? Vers baguette? Geen rijst, mais non…
Dank wederom voor de inspiratie!

Groetekes, Peter

Reply
fred 11 oktober 2023 - 15:55

hoi mannen kan ik dit met aardappelpuree rode kool en spruitjes eten

Reply
SmaakMenutie 12 oktober 2023 - 11:13

Lijkt me wel machtig allemaal bij elkaar, maar wel een heerlijke winterse combinatie! Geniet ervan 🙂

Reply
Erik 2 november 2023 - 14:35

Hoi heren,
Kan je i.p.v. 3 uur sudderen op een laag vuur het ook laten sudderen in de oven? En dan met of zonder deksel?
Groet, Erik

Reply
SmaakMenutie 2 november 2023 - 16:22

Ja, dat kan hoor! En met deksel op de pan. Geniet ervan!

Reply
Lenny 14 januari 2024 - 11:52

Gisteren gemaakt en het was heerlijk ( in de oven op 110
-120 gr zo’n 4 uur), vlees was super zacht.

Reply
Annemieke Jansen-van Rheenen 20 november 2024 - 19:04

Vandaag laten sudderen en vanavond met puree en een frisse salade 🥗 ervan GENÓTEN!!!😋😋👴🏼👵🏼;dankjewel voor die heerlijke recepten van jullie🥰

Reply