Home Vlees en kip Boeuf bourguignon

Boeuf bourguignon

authentiek Frans stoofgerecht

door SmaakMenutie
Boeuf bourguignon

Rund op z’n Bourgondisch

Vandaag bereiden we een authentiek Frans stoofgerecht: boeuf bourguignon (ook wel boeuf à la bourguignonne), oftewel ‘rundvlees op z’n Bourgondisch’. Het vlees wordt langzaam gestoofd in een heerlijke fles Bourgogne rode wijn. Daarbij voegen we onder andere champignons, sjalotten en spekjes toe. Qua ingrediënten lijkt bœuf bourguignon wel wat op coq au vin, waarbij kip in rode wijn wordt gestoofd. Het resultaat is simpelweg verrukkelijk en verrassend makkelijk te maken. Het enige dat je nodig hebt, is tijd – je moet het gerecht minstens 3 uur laten stoven – en hoe langer het kookt, hoe beter de smaken zich ontwikkelen. Dus ideaal om te maken wanneer je toch thuis bent en wat geduld hebt.

Boeuf bourguignon

Boeuf bourguignon

Personen: 4 Bereidingstijd: Wachttijd:
Beoordeling 3.9/5
( 169 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 750 g runder riblappen
  • 250 g kastanjechampignons
  • 125 g gerookte spekreepjes
  • 500 ml rode wijn (Bourgogne) 
  • 8 sjalotten
  • 3 tenen knoflook
  • 3 laurierblaadjes
  • 2 stengels bleekselderij
  • 1 winterpeen
  • 1 runderbouillon blokje
  • 2 el bloem
  • 1 el tomatenpuree
  • Verse tijm
  • Roomboter

Zo maak je het

  • Bak 125 g spekreepjes in een ruime stoofpan licht krokant. Haal uit de pan en zet even weg.
  • Snijd ondertussen 750 g runder riblappen (of sukadelappen) in grove stukken en bestrooi riant met peper en zout. Voeg een klont roomboter toe aan de pan en bak het vlees in enkele minuten rondom bruin. Haal uit de pan.
  • Snijd 2 sjalotten grof, 1 winterpeen in halve maantjes en 2-3 stengels bleekselderij in stukjes. Fruit de groenten al omscheppend 5 minuten. Voeg 3 fijn gesneden tenen knoflook toe en bak nog een minuutje mee.
  • Voeg 1 flinke el tomatenpuree toe en bak al omscheppend kort mee.
  • Doe de spekjes en het vlees terug in de pan en meng grondig. Zet het vuur laag en bestrooi met 2 ruime el bloem. Bak al omscheppend 1-2 minuten tot de bloem gaar is.
  • Schenk 500 ml rode wijn bij het geheel, samen met 300 ml heet water en 1 verkruimeld runderbouillon blokje. Voeg tevens 3 laurierblaadjes en een paar takjes verse tijm toe. Breng tegen de kook.
  • Maak ondertussen circa 6 (kleine) sjalotten schoon. Houd ze heel en voeg toe aan het geheel. Laat nu minimaal 3-4 uur pruttelen.
  • Snijd 250 g kastanjechampignons in plakjes en bak in een klont roomboter op middelhoog vuur bruin. Voeg toe aan het geheel en laat nog even mee pruttelen zonder deksel zodat het geheel wat verder indikt. Serveer net als wij met (Franse) frietjes of aardappelpuree.

Boeuf bourguignon receptBoeuf bourguignonBeuf bourgnon

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

55 reacties

Jacqueline 21 december 2024 - 14:45

Hoi ,ik wil deze boeuf bourguignon maken met kerst maar dan voor 8 a 9 pers,is het dan verstandig om alles dubbel te nemen qua ingrediënten en hoe zit dat met de hoeveelheid wijn?

Reply
SmaakMenutie 23 december 2024 - 10:22

Leuk! Ik zou in dit geval dan 2 pannen maken, dan komen de smaken het best tot z’n recht in verhouding tot de hoeveelheden. Geniet ervan!

Reply
den Hertog 11 december 2024 - 09:55

Ik heb geen instagram of facebook jullie stoofgerechten zijn zalig bedankt

Reply
1 4 5 6