Home Erik's Asia Atjar ketimoen

Atjar ketimoen

Indisch zuur van komkommer

door SmaakMenutie
Atjar ketimoen

Lekker bij kruidige gerechten

Atjar (Indisch voor zuur) is een bijgerecht dat, door zijn zure en frisse smaak, uitermate goed past bij Indische, gekruide gerechten. Atjar ketimoen is net als atjar tjampoer verkrijgbaar bij elke willekeurige supermarkt op de hoek. Maar waarom zou je het niet zelf maken? Leuk om te doen en echt heel erg makkelijk. Gesneden stukjes komkommer (ketimoen) in zuur: heerlijk bij Indische vleesgerechten als ajam smoor en babi pangang. Maar bijvoorbeeld ook bij nasi goreng of wat dacht je van bami goreng.

Atjar ketimoen

Atjar ketimoen

Print dit recept
Personen: 8 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.8/5
( 146 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 150 ml azijn
  • 2 komkommers
  • 2 tenen knoflook
  • 2 kemirinoten (optioneel)
  • 1 rode peper
  • 1 sjalot
  • 1 el gula djawa (of bruine basterdsuiker)
  • 1 tl kurkuma
  • 1 tl gemalen laos
  • Zonnebloemolie

Zo maak je het

  • Gebruik de beker van de staafmixer waarin alles fijn gehakt wordt. Mix hiervoor 1 sjalot, 2 tenen knoflook, 1 rode peper, 2 kemirinoten (optioneel), 1 tl kurkuma en 1 tl gemalen laos tot een boemboe.
  • Verwijder de zaadlijsten van de komkommers en snijd in halve maantjes van ongeveer een halve centimeter.
  • Bak de boemboe kort aan in een scheutje zonnebloemolie en voeg hier vervolgens 1 el gula djawa (of suiker) en 150 ml azijn aan toe. Breng even aan de kook en zet het vuur zodra het kookt laag.
  • Voeg de komkommer toe en verwarm nog even kort (2-3 minuutjes) mee. Voeg ook een snufje zout toe.
  • Verdeel over (weck)potten en zorg dat de komkommer zover mogelijk onder staat. Sluit het deksel en zet het potje 15 minuten op zijn kop. Draai om en je kan het afgesloten weken gekoeld bewaren. Serveer bij voorkeur wanneer het zuur volledig afgekoeld is.

Atjar ketimoen ingrediënten Atjar ketimoen maken Atjar komkommer Ketimoen Indisch zuur

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

48 reacties

Betty van Tol 20 oktober 2020 - 11:44

Heerlijke atjar en zo makkelijk om te maken!

Reply
SmaakMenutie 21 oktober 2020 - 10:13

Ja lekker hè Betty, deze atjar is ook onze favoriet!

Reply
Marieke 29 november 2020 - 12:25

Ik wil dit van de week maken voor de Indische pulled chicken broodjes (ziet er zó lekker uit!). Hoe lang kun je dit bewaren in de koelkast? Alvast bedankt voor het antwoord!

Reply
SmaakMenutie 30 november 2020 - 15:44

Hoi Marieke, lekker! De atjar kan je weken bewaren in een goed afsluitbaar bakje. Dat doen wij zelf ook 🙂

Reply
Linda 22 februari 2021 - 13:05

Super makkelijk recept met een heel lekker eindresultaat! Dit ga ik vaker maken als bijgerecht.

Reply
SmaakMenutie 22 februari 2021 - 13:11

Leuk om te horen Linda! 🙂

Reply
Anja 6 maart 2021 - 13:40

Ik kan hier geen laos kopen. Kan ik ipv laos djahévgebruiken?

Reply
SmaakMenutie 7 maart 2021 - 12:56

Hi Anja, djahé is wel wat anders, maar je zou het in dit geval wel kunnen gebruiken 🙂

Reply
Marleen 6 maart 2021 - 17:34

Maak ik wekelijks………heerlijk!

Reply
SmaakMenutie 7 maart 2021 - 12:45

Ja lekker hè Marleen! Fijn dat je ervan geniet 🙂

Reply
Loes 12 maart 2021 - 20:08

Het is echt heerlijk, maar hoe lang kun je het bewaren? Het is namelijk fijn wat meer te maken en het de hele week bij de verschillende gerechten te eten.

Reply
SmaakMenutie 13 maart 2021 - 08:57

Check de tip onderaan het recept Loes 🙂 Atjar kan je weken in de koelkast bewaren, mits het goed afgesloten is. Geniet ervan!

Reply
Loes 22 maart 2021 - 13:52

Top, niet goed gelezen 🙂

Reply
L.Hogervorst 13 maart 2021 - 07:24

Blijven de zaadjes van de peper erin ?

Reply
SmaakMenutie 13 maart 2021 - 08:58

Yes! 🙂 Maar haal ze er vooral uit als je niet van spicy houdt.

Reply
Jane 13 maart 2021 - 07:37

Ben je de wortel (Julienne) en de bloemkoolroosjes vergeten? Die horen echt wel in de atjar..

Reply
SmaakMenutie 13 maart 2021 - 08:56

Nee hoor Jane! Dat is atjar tjampoer (gemengd zuur) https://smaakmenutie.nl/atjar-tjampoer-maken/. Dit is atjar ketimoen (komkommer)

Reply
Henny 13 maart 2021 - 18:35

mmmmmmmmmm lekker, vandaag komkommers gekocht. Dus morgen maken met jullie bami of nasi.
Verheugen ons er nu al op.
Een gezellig en mooi weekend.

Groet Gerard en Henny

Reply
SmaakMenutie 15 maart 2021 - 10:17

Lekker met de bami of nasi inderdaad Henny! Hopelijk hebben jullie ervan genoten 🙂

Reply
Henny 15 maart 2021 - 18:29

Mmmm het was weer overheerlijk. Ook Babi ketjap erbij gemaakt.
Dus een super maal, deze keer helaas voor de buurman boven niets meer over. De volgende keer beter.

Reply
SmaakMenutie 16 maart 2021 - 08:48

Lekker atjar bij babi ketjap Henny! Fijn dat jullie ervan genoten hebben. En de buurman hopelijk de volgende keer weer 😉

Reply
tonnie 16 maart 2021 - 13:40

Hi, wat is Gula djawa en waar haal je dat?

Reply
SmaakMenutie 16 maart 2021 - 16:05

Dat is (vloeibare) palmsuiker en haal je bij de toko. Maar is tegenwoordig ook gewoon bij de supermarkt te koop. Mocht je er niet aan kunnen komen, gebruik dan wat bruine basterd suiker!

Reply
Judy 19 maart 2021 - 18:45

Lekker!! Gemaakt voor bij mijn rijsttafel!

Reply
SmaakMenutie 20 maart 2021 - 12:52

Lekker Judy! Atjar is echt onmisbaar bij de rijsttafel, dus heel goed 🙂

Reply
RONIN 27 april 2021 - 20:04

Deze Atjar blijft een feestje.
Bij gebrek aan kemirinoten heb ik 1,5 el Seroendeng in de mixer erbij gegooid voor de boemboe, dat blijkt een waar succes!

Ipv Gula Djawa gewoon bruine basterd suiker gebruikt en een klein scheutje ketjap manis voor de donkere kleur. Alvast prep voor de Be Celeng Base Manis morgen, met boontjes.

Reply
SmaakMenutie 28 april 2021 - 09:40

Leuk te horen Ronin! En goed te horen dat seroendeng ook kan ipv kemirinoten. Geniet van de be celeng en boontjes! 🙂

Reply
Lydia 9 juli 2021 - 10:54

Ik wil dit ook gaan maken en vraag mij af of ik dit ook nog kan wecken?

Reply
SmaakMenutie 11 juli 2021 - 15:18

Dit is uitstekend geschikt om te wecken Lydia! 🙂

Reply
Mandy 8 september 2021 - 09:57

Wellicht lees ik eroverheen. Maar moet het mengsel eerst afgekoeld zijn voordat je het afsluit en op zijn kop zet?

Reply
SmaakMenutie 8 september 2021 - 13:03

Hoeft niet helemaal koud te zijn hoor Mandy, als je het maar even een beetje laat afkoelen 🙂

Reply
Anita 23 oktober 2021 - 10:29

Goedemorgen! Ik wil dit weer maken voor bij de ajam pangang want lekkerrrr maar de rode peper speelt verstoppertje. Is er een alternatief om te gebruiken misschien?? Heb sambal pekel en badjak, gemalen chili, chilivlokken. Ik duim even hoor ;-))

Reply
Anita 23 oktober 2021 - 10:31

Dat moet dus géén sambal pekel zijn maar oelek…ugh autocorrect!

Reply
SmaakMenutie 25 oktober 2021 - 11:15

Haha, dan kan je het beste een tl sambal oelek gebruiken!

Reply
Gea 6 november 2021 - 21:20

Top recept jongens 👌🏼🤗

Reply
Gea 6 november 2021 - 21:21

Wat een heerlijke Atjar 👌🏼🤗

Reply
Sandra 29 januari 2022 - 20:17

Ik wil dit recept gaan maken. Bij soortgelijke recept gebruik azijn en water. In dit geval dus echt alleen azijn gebruiken. Ook gelezen komkommer pas toevoegen als vocht is afgekoeld, verkleuring? Of moet het voch echt nog warm zijn (bij in pot doen) om het langer goed te houden? Veel vragen 😉

Leuke site, dank voor de inspiratie & recepten

Reply
SmaakMenutie 31 januari 2022 - 11:02

Leuk Sandra! Zoals wij de atjar maken is deze echt heel lang (gekoeld) te bewaren. Thanks voor het compliment 🙂

Reply
STASSEN patricia 9 juli 2022 - 12:08

bonjour
je voudrais savoir quel vinaigre vous utilisez.
merci.
je vis en France, et je me sers d’un traducteur pour lire vos super recettes.

Reply
SmaakMenutie 11 juli 2022 - 14:09

Bonjour, nous utilisons du vinaigre naturel pour cette recette. Ravie de lire que vous êtes si enthousiaste à propos de nos recettes 🙂

Reply
Sikko 3 oktober 2022 - 12:00

Hallo jullie schrijven “zorg dat de komkommer zover mogelijk onder staat.” Met 2 komkommers en slechts 150 ml azijn is dat niet mogelijk. In de potten die ik gebruikte pasten precies 2 komkommers, maar het vocht kwam slechts tot de helft (?)

Reply
SmaakMenutie 3 oktober 2022 - 13:05

Geen probleem, zoveel mogelijk 😉

Reply
Marloes 1 december 2022 - 10:15

Grappig feitje: Ik ben blind, pak een fles uit de kast, draai de dop eraf en ruik rraan. Het is onmiskenbaar azijn. Ik volg het recept en schep de pot vol. Dan kom ik erachter dat ik Chinese zwarte azijn heb gebruikt. Oeps! Het ziet er wellicht niet zo fraai uit, maar misschien smaakt het wel heel lekker. 🙂

Reply
SmaakMenutie 1 december 2022 - 10:48

Haha wat een verhaal! Zal nu wel helemaal zwart zijn, maar ach, als de smaak maar goed is 😉

Reply
Amelia 9 mei 2024 - 10:05

Hallo Tim en Erik, Jullie Indonesische recepten worden hier in Spanje veel gegeten, heerlijk.
Nu heb ik vandaag Atjar Ketimoen gemaakt maar er is erg weinig vocht als ik de twee komkommers in een weckpot doen. Heb er maar extra 150 ml azijn en een eetlepel gula djawa bij gedaan. Maar nu staan de komkommers nog niet onder.
Is dat erg?

Reply
SmaakMenutie 9 mei 2024 - 10:28

Hi Amelia, wat leuk dat je van onze (Indische) recepten geniet! Geen probleem hoor, de komkommer hoeft niet helemaal onder te staan. Geniet ervan!

Reply
Anja van Weert 28 oktober 2024 - 14:28

Klinkt als een heerlijk recept! Ik wil het gaan maken voor bij de rendang, voor ongeveer 25 personen. Heb niet zoveel potjes; moet het in glas of kan het bijvoorbeeld ook in een grote Tupperware bak?

Reply
SmaakMenutie 29 oktober 2024 - 10:57

Ja hoor, dat kan prima!

Reply