Home Hoofdgerechten Gentse waterzooi

Gentse waterzooi

met kip en aardappels

door SmaakMenutie
Gentse waterzooi

Vlaamse klassieker

Toen wij een tijdje geleden in Gent waren, konden we niet om de traditionele Gentse waterzooi heen.

Het is hét gerecht waar de stad om bekendstaat en dat je simpelweg moet proeven als je er bent. Na de eerste hap waren wij meteen verkocht. Een romig bord vol groenten, kip en aardappelen, die ergens tussen soep en stoofpot in zit. Dat is toch comfortfood op zijn best? Thuis wilden wij deze ervaring graag opnieuw beleven, en sindsdien staat Gentse waterzooi regelmatig bij ons op tafel.

Waterzooi

Een stukje geschiedenis

Wat veel mensen niet weten, is dat waterzooi oorspronkelijk helemaal niet met kip werd gemaakt, maar met vis. In de middeleeuwen wemelde het in de Gentse rivieren van snoek, paling en baars. Die vis werd gekookt met groenten en room, waardoor de eerste versie van dit gerecht ontstond.

Waterzooi ingrediënten

Toen de waterkwaliteit in de stad verslechterde, verdween de vis uit de pannen en werd kip het nieuwe hoofdingrediënt. Vandaag de dag bestaan er dus twee varianten: de traditionele viswaterzooi en de inmiddels minstens zo geliefde waterzooi van kip.

De kracht van eenvoud

Wat Gentse waterzooi ook bijzonder maakt, is de eenvoud. Er zitten geen ingewikkelde kruiden of specerijen in, enkel pure ingrediënten die samen iets heel lekkers vormen. Wij gebruiken naast kipfilet kippenbouten, omdat het vlees daardoor heerlijk mals blijft. Daarbij voegen we aardappelen toe, die zacht meekoken en de bouillon extra stevig maken.

Waterzooi recept

Groenten zoals bleekselderij, prei en winterpeen zorgen voor een frisse tegenhanger en geven de stoof zijn kenmerkende geur en smaak. En dan is er natuurlijk de romige toevoeging: een mengsel van kookroom en eidooier dat vlak voor het serveren met wat bouillon wordt vermengd en vervolgens bij de kip, groenten en aardappelen wordt geschonken.

Belgisch eenpansgerecht

Wat wij zo ook fijn vinden aan Gentse waterzooi is dat het echt een eenpansgerecht is. Alles gaart samen in één grote pan, waardoor de smaken zich heerlijk met elkaar vermengen. Bovendien is het een mooie herinnering aan de Belgische keuken, die vaak iets minder bekend is maar zoveel te bieden heeft. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze verrukkelijke Luikse balletjes.

Waterzooi maken

Serveersuggesties en variaties

In Vlaanderen wordt waterzooi vaak geserveerd met een stuk brood om in de romige bouillon te dopen. Wij vinden dat een absolute aanrader, zeker met knapperig brood dat alle smaken goed opneemt. Fijngesneden platte peterselie maakt het helemaal af en geeft een vleugje kleur.

Gentse waterzooi met kip

Wil je het gerecht iets feestelijker wil maken, dan kan je er nog Hollandse garnaaltjes bij serveren. Dat klinkt misschien apart, maar het sluit juist mooi aan bij de oorsprong van de waterzooi met vis. Zo geef je een klassieke bereiding een kleine (luxe) twist.

Gentse waterzooi

Gentse waterzooi

Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 5.0/5
( 3 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 500 g vastkokende voorgegaarde aardappelen
  • 150 ml kookroom
  • 3 stengels bleekselderij
  • 2 kipfilets
  • 2 kippenbouten
  • 2 preien
  • 2 takjes tijm
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 eieren
  • 2 kippenbouillon blokjes
  • 1 gele ui
  • 1 winterpeen
  • Platte peterselie
  • Olijfolie

Zo maak je het

  • Snijd 1 winterpeen en 2 kleine preien julienne. Snijd tevens 1 gele ui en 3 stengels bleekselderij in halve ringen.
  • Verhit een flinke scheut olijfolie en bak de ui glazig. Voeg de winterpeen, prei en bleekselderij toe en bak ongeveer 5 minuten beetgaar. Haal de groenten uit de pan en zet even weg.
  • Doe 1 liter water in de pan samen met 2 verkruimelde kippenbouillon blokjes. Breng tegen de kook en voeg de kipfilet en kippenbouten toe. Voeg tevens een paar takjes tijm en 2 laurierblaadjes toe. Laat met deksel in 20 minuten zachtjes gaar worden.
  • Voeg na 8 minuten 500 gram grof gesneden voorgegaarde vastkokende aardappelen toe en gaar mee met de kip.
  • Voeg als de kip en aardappelen gaar zijn de gestoofde groenten toe aan het geheel en laat nog 5-10 minuten zachtjes zonder deksel pruttelen.
  • Doe 2 eidooiers (eigeel) in een mengkom en klop los met 150 ml kookroom. Voeg vervolgens in etappes en al kloppend 3-4 soeplepels van de bouillon toe aan het mengsel. Voeg ook een flinke snuf peper toe.
  • Neem een diep bord en verdeel een stuk kip, aardappels en groenten. Schenk riant de saus erbij en maak af met fijngesneden peterselie. Serveer optioneel met (stok)brood.

Gentse waterzooi

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

Reacties