Home Hoofdgerechten Klassieke flammkuchen

Klassieke flammkuchen

door SmaakMenutie
Flammkuchen

Krokante bodem

Onlangs namen wij een flammkuchen tijdens een lunch in Hamburg en zodoende kwamen we op het idee om ‘er zelf een te maken. Er zijn meerdere variaties mogelijk qua beleg, maar wij maken vandaag de klassieke flammkuchen (tarte flambée in het Frans). Met een heerlijke dunne krokante bodem van deeg, belegd met crème fraîche, ui en reepjes spek. Je hebt kant-en-klare flammkuchendeeg dat je zo in je boodschappenmandje kan gooien, maar (uiteraard) maken wij het deeg zelf! 🙂

Flammkuchen

Klassieke flammkuchen

Print dit recept
Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 5.0/5
( 7 keer gestemd )

Ingrediënten

450 g bloem
150 g spek(blokjes)
7 g gist (1 zakje)
200 ml crème fraîche
2 rode uien
4 el olijfolie
2 tl zout
Geraspte kaas (optioneel)

Zo maak je het

  • Je kan het deeg natuurlijk met de hand maken, maar ik gebruik de keukenmachine. Doe 450 gr (gezeefde) bloem in de kom met 1 zakje van 7 gr gist, 4 el olijfolie, 2 tl zout en 245 ml handwarm water. Kneed in een minuut of 10 tot een mooie bol deeg. Laat het deeg in een kom (afgedekt met vershoudfolie) minimaal 45 minuten rijzen.
  • Verwarm de oven voor op 210 graden.
  • Bedek een bakplaat met bakpapier en rol de helft van het deeg dun uit over de bakplaat. Je kan met deze hoeveelheid deeg twee (dunne) flammkuchen maken.
  • Besmeer het deeg met ongeveer 100 gr crème fraîche en beleg met de helft van de spekjes, halve ringen (rode) ui en een snuf zout. Eventueel kan je ook wat geraspte kaas toevoegen.
  • Bak de flammkuchen in circa 15-20 minuten af. Eet smakelijk!Zelf flammkuchen makenFlammkuchenFlammkuchen recept
Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram, Facebook of Twitter met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

8 reacties

Vanessa Vallé 14 december 2018 - 13:38

Hallo Tim & Erik,

Mag ik vragen welke soort bloem jullie gebruikt hebben voor de flammkuchen?
Alvast bedankt voor de hulp!

Gr,
Vanessa

Reply
SmaakMenutie 15 december 2018 - 16:11

Hoi Vanessa, wij hebben de gewone patent tarwe bloem van de supermarkt gebruikt! Graag gedaan en veel bakplezier! Groet, Tim- SmaakMenutie

Reply
Annemarie Voorbraak 7 januari 2020 - 18:49

Het had handig geweest als bij het maken ook haf gestaan wat ik met de olijfolie had mieyen dien. Nu kwam ik er na een half uur rijzen achter dat ik het er niet door had gedaan

Reply
SmaakMenutie 8 januari 2020 - 11:21

Hoi Annemarie, stom hebben we over het hoofd gezien! We hebben het ertussen gezet 🙂

Reply
Edith Keus 18 januari 2022 - 16:34

Hallo Tim en Erik,
Ik heb wel honderden recepten van jullie gemaakt, en echt alles was heerlijk.
Nu heb ik sinds kort een Kamado en wil dit gerecht erop gaan maken, kan dat?
Ik ben zo aan jullie recepten gewend dat ik niet kan wennen aan de websites van de BBQ koks!

Reply
SmaakMenutie 19 januari 2022 - 08:32

Wat leuk om te horen Edith! Fijn dat onze recepten in de smaak vallen 🙂 Als je een pizzasteen voor de bbq hebt, dan kan deze prima op de kamado. Geniet ervan!

Reply
Eefrie 18 februari 2022 - 15:26

Hoi, is dit recept voor een here lucht oven, of voor een electrische?

Groet,
Eef

Reply
SmaakMenutie 21 februari 2022 - 10:21

Kan beide Eef! Wellicht moet de temperatuur van de elektrische wat hoger. Wij gebruikten een hetelucht oven en dan is 210 graden voldoende. Succes! 🙂

Reply