Tarte flambeé
De Duitse flammkuchen wint steeds meer aan populariteit in Nederland. Niet alleen omdat hij zo lekker is, maar ook omdat het hartstikke makkelijk is om zelf te maken. Tegenwoordig kan je gewoon kant-en-klaar flammkuchendeeg kopen in de supermarkt. En eerlijk gezegd vinden wij die hartstikke lekker. Maar wil je het echt zelf maken dan is het ook heel eenvoudig. Doe dan 450 g bloem in de kom van de keukenmachine samen met 1 zakje gist van 7 g, 4 el olijfolie, 2 tl zout en 250 ml handwarm water. Laat de machine 10 minuten kneden tot een bol en laat het deeg vervolgens minstens 45 minuten afgedekt rijzen. Hiermee maak je twee stuks. De all-time klassieke flammkuchen, of tarte flambeé zoals de Fransen hem noemen, heeft slechts 3 ingrediënten: rode ui, crème fraîche en spekjes. C’est tout. Of eigenlijk; das ist alles!
16 reacties
Hi Tim en Erik,
Heel erg geinteresseerd in dit recept. Ik woon in New Zealand en heb hier nog nooit van ‘flammkuchendeeg’ gehoord. Is het een soort pizza deeg? of een soort ‘savoury short pastry’?
Leuk Eve! Flammkuchendeeg is veel dunner dan pizzadeeg. Het is ook geen savoury short pastry, denk ook niet dat ze het bij jou verkopen. Als je het zelf wil maken, check het intro van dit artikel. Geniet ervan!
Hoi Tim en Erik,
In het recept staat ‘Verdeel ook ongeveer de helft van de 125 g spekreepjes over het geheel.’Wat doe je dan met de andere helft of bedoelen jullie als je er twee hebt dan de helft op de een en de andere helft op de ander…. Ik hoor het graa.
Hi Wilma, het laatste inderdaad. Voor als je er 2 maakt 🙂
Wanneer je deze maakt, is hij dan ook de volgende dag koud te eten of wordt hij dan hard en taai?
Kan wel, maar komt de smaak niet ten goede. Dan wordt ‘ie inderdaad een beetje taai…
Hallo Tim en Erik,
Is het zelfgemaakt flamkuchendeeg goed in te vriezen?
Hoi Hans, wij hebben het niet eerder gedaan maar het schijnt wel te kunnen. Verpak het dan in vershoudfolie 🙂