Home <30 minuten Klassieke flammkuchen

Klassieke flammkuchen

met crème fraîche, rode ui, en spekjes!

door SmaakMenutie
Klassieke flammkuchen

Tarte flambeé

De Duitse flammkuchen wint steeds meer aan populariteit in Nederland. Niet alleen omdat hij zo lekker is, maar ook omdat het hartstikke makkelijk is om zelf te maken. Tegenwoordig kan je gewoon kant-en-klaar flammkuchendeeg kopen in de supermarkt. En eerlijk gezegd vinden wij die hartstikke lekker. Maar wil je het echt zelf maken dan is het ook heel eenvoudig. Doe dan 450 g bloem in de kom van de keukenmachine samen met 1 zakje gist van 7 g, 4 el olijfolie, 2 tl zout en 250 ml handwarm water. Laat de machine 10 minuten kneden tot een bol en laat het deeg vervolgens minstens 45 minuten afgedekt rijzen. Hiermee maak je twee stuks. De all-time klassieke flammkuchen, of tarte flambeé zoals de Fransen hem noemen, heeft slechts 3 ingrediënten: rode ui, crème fraîche en spekjes. C’est tout. Of eigenlijk; das ist alles!

Klassieke flammkuchen

Klassieke flammkuchen

Personen: 2-4 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.5/5
( 32 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 125 g spekreepjes
  • 125 g crème fraîche
  • 1 rode ui
  • 1 rol vers flammkuchendeeg
  • Zwarte peper

Zo maak je het

  • Verwarm de (hetelucht) oven voor op 200-220 graden.
  • Rol het verse flammkuchen deeg uit op een bakplaat en bestrijk riant met crème fraîche. Je kan met deze hoeveelheid ingrediënten overigens 2 (kleine) flammkuchen maken.
  • Snijd 1 (kleine) rode ui in smalle halve ringen en verdeel over het deeg. Verdeel ook ongeveer de helft van de 125 g spekreepjes over het geheel.
  • Bestrooi met een flinke draai van de pepermolen met zwarte peper.
  • Plaats de flammkuchen in het midden van de voorverwarmde oven en laat hem in circa 12-15 minuten mooi bruin en krokant worden.

Flammkuchen receptFlammkuchen makenKlassieke flammkuchenFlammkuchen

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

16 reacties

Eve Brunnenkreef 9 juni 2024 - 00:08

Hi Tim en Erik,
Heel erg geinteresseerd in dit recept. Ik woon in New Zealand en heb hier nog nooit van ‘flammkuchendeeg’ gehoord. Is het een soort pizza deeg? of een soort ‘savoury short pastry’?

Reply
SmaakMenutie 10 juni 2024 - 10:19

Leuk Eve! Flammkuchendeeg is veel dunner dan pizzadeeg. Het is ook geen savoury short pastry, denk ook niet dat ze het bij jou verkopen. Als je het zelf wil maken, check het intro van dit artikel. Geniet ervan!

Reply
Wilma 19 juni 2023 - 18:35

Hoi Tim en Erik,
In het recept staat ‘Verdeel ook ongeveer de helft van de 125 g spekreepjes over het geheel.’Wat doe je dan met de andere helft of bedoelen jullie als je er twee hebt dan de helft op de een en de andere helft op de ander…. Ik hoor het graa.

Reply
SmaakMenutie 22 juni 2023 - 11:03

Hi Wilma, het laatste inderdaad. Voor als je er 2 maakt 🙂

Reply
Ina 22 mei 2023 - 09:24

Wanneer je deze maakt, is hij dan ook de volgende dag koud te eten of wordt hij dan hard en taai?

Reply
SmaakMenutie 26 mei 2023 - 13:08

Kan wel, maar komt de smaak niet ten goede. Dan wordt ‘ie inderdaad een beetje taai…

Reply
Hans 3 februari 2023 - 18:10

Hallo Tim en Erik,
Is het zelfgemaakt flamkuchendeeg goed in te vriezen?

Reply
SmaakMenutie 4 februari 2023 - 12:12

Hoi Hans, wij hebben het niet eerder gedaan maar het schijnt wel te kunnen. Verpak het dan in vershoudfolie 🙂

Reply
1 2