Home <30 minuten Snijbonenstamppot met spekjes

Snijbonenstamppot met spekjes

en een bal gehakt

door SmaakMenutie
Snijbonenstamppot met spekjes

Zomerstamppot

Toen onze buren met vakantie gingen kregen we een zak zelf verbouwde snijbonen uit de tuin van haar vader. Zonde om weg te doen natuurlijk, dus daar hebben we dezelfde avond nog mee gekookt. Het resultaat? Een heerlijke snijbonen stamppot met uitgebakken spekjes. Dit is net als onze andijviestamppot met chorizo een echte zomerse stamppot. Dus als jij denkt dat stampotten echt iets zijn voor de winter dan heb je het mis. Officieel is de snijboon een peulvrucht die zelfs niet eens te verkrijgen is in de winter. En zeg nou zelf, ook in de zomer smaakt zo’n oer-Hollands gerecht heerlijk. Serveer met een bal gehakt of kies als ‘winterse twist’ voor rookworst.

Snijbonenstamppot met spekjes

Snijbonenstamppot met spekjes

Print dit recept
Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.5/5
( 48 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 800 g (voorgekookte) kruimige aardappelen
  • 500 g rundergehakt
  • 400 g snijbonen
  • 250 g spekreepjes
  • 50 g roomboter
  • 1 ei
  • 4 el paneermeel (of 1 beschuit)
  • 4 el melk
  • 2 el grove mosterd
  • 1 tl nootmuskaat

Zo maak je het

  • Meng in een kom 500 g rundergehakt met 1 ei, 4 el paneermeel (of 1 verkruimeld beschuitje), 1/2 tl nootmuskaat en een flinke snuf zout en peper. Draai hier 5-6 gehaktballen van.
  • Bak de gehaktballen rondom bruin en gaar in 15-20 minuten in een flinke klont boter.
  • Doe 800 g voorgekookte kruimige aardappelen in een pan en zet ze net onder water. Voeg een flinke snuf zout toe en kook de aardappelen in circa 15 minuten gaar.
  • Maak ondertussen 400-500 g snijbonen schoon, verwijder de puntjes en snijd in smalle reepjes. Je kan ook een zakje van 400 g gesneden snijbonen kopen. Kook de snijbonen in circa 10-12 minuten beetgaar.
  • Bak ondertussen 250 g spekreepjes in een koekenpan zonder olie licht krokant. Laat uitlekken in een vergiet of keukenpapier.
  • Giet de aardappels af en stamp fijn. Voeg een klontje boter toe samen met een scheutje (warme) melk (circa 4 el), 2 el grove mosterd, 1/2 tl nootmuskaat en een snuf peper en zout en meng door de puree.
  • Voeg vervolgens de snijbonen en de spekreepjes toe en meng goed door elkaar.
  • Serveer met een bal gehakt of bijvoorbeeld een hamburger of (rook)worst. Maar ook zonder extra vlees smaakt deze stamppot heerlijk. Lekker met extra mosterd.

Recept snijbonen stamppotSnijbonenstamppot met spekjesStamppot snijbonen

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

2 reacties

Marquerite Warbie 22 augustus 2023 - 18:56

Was heerlijk!
Snijboontjes een paar minuten gestoomd.
Gehakt aangemaakt met wat jullie aangaven en ketjap, sambal oelek, knoflookpoeder, mosterd en een fijn gesnipperd uitje. Bij het bakken van de ballen lekker grof gesneden uien meegebakken. Was lekker over de stamppot.
Smakelijke groet Marquerite

Reply
Annemieke Jansen 14 augustus 2024 - 18:50

Vanavond gemaakt en gegeten;heel erg lekker!!!

Reply