Zacht, kruidig en vol smaak
Onlangs lieten we jullie al kennismaken met de pittige groene variant van dit klassieke Thaise currygerecht. En vandaag gaan we voor een mildere, maar minstens zo smaakvolle optie: Thaise gele curry.
Deze curry staat bekend om zijn zachte, romige textuur en mix van diverse specerijen. De combinatie van kokosmelk, rode peper en specerijen zoals kurkuma, laos en kardemom zorgt voor een kruidige en licht zoete smaak. Heerlijk!
De basis van gele curry: specerijen en kruiden
Wat gele curry zo bijzonder maakt, is de unieke samenstelling van kruiden en specerijen. Kurkuma geeft de curry niet alleen zijn kenmerkende gele kleur, maar voegt ook een subtiel aardse en een tikkie bittere smaak toe.
Laos (galangawortel) zorgt voor een frisse, citroenachtige ondertoon, terwijl kardemom en komijn de kruidige smaakmakers zijn. Samen met knoflook, sjalot en rode peper vormt dit dan ook een curry met een hele rijke smaakbeleving.
Welke ingrediënten passen goed bij gele curry?
In deze curry gebruiken we malse stukjes kip, maar je kunt ook kiezen voor tofu, garnalen of rundvlees als alternatief. Qua groenten zijn sperziebonen en paprika een uitstekende keuze, maar ook courgette, peultjes of paksoi passen perfect bij dit gerecht. Het is wel belangrijk om stevige groenten te gebruiken, zodat ze tijdens het koken hun structuur behouden en niet al te zacht worden.
Zelf maken of kant-en-klaar?
Hoewel je in de winkel eenvoudig een kant-en-klare gele curry pasta kunt kopen, is zelf maken áltijd lekkerder en gezonder. Een verse curry pasta bevat namelijk geen onnodige toevoegingen of e-nummers en is bovendien in een handomdraai gemaakt.
Meng simpelweg de specerijen met wat verse ingrediënten zoals knoflook, gember en citroengras en maal ze fijn in een hakmolen (deze gebruiken wij zelf) of keukenmachine. Serveer je gele curry met witte rijst, rijstnoedels of verse naan(brood) voor een complete maaltijd. Zo haal je in een paar stappen de authentieke smaken van Thailand in huis!
19 reacties
Hallo koks,
Dit gerecht heb ik dikwijls gemaakt met kippendijen. Het smaakte heerlijk.
Hoe bereidt je dat met tijgergarnalen die mag je niet te lang bereiden.
Leuk om te horen! Als je garnalen gebruikt dan het recept volledig aanhouden en de garnalen apart bereiden en ze op het laatst toevoegen. Geniet ervan!