Traditioneel recept
Wie is er niet dol op Turkse pizza? In Nederland is deze lekkernij vooral bekend als een goedgevulde rol met döner kebab, veel knoflooksaus, knapperige ijsbergsla, kaas en komkommer. Tijdens onze studententijd genoten we er maar al te vaak van, vooral na een lange avond stappen.
Heerlijk, maar vandaag kiezen we voor de traditionele lahmacun. Dit is een dunne, knapperige deegbodem met een kruidige gehaktvulling, die traditioneel wordt gegeten met een frisse salade van ijsbergsla en peterselie. Wij voegen daar nog wat extra groenten aan toe, zoals tomaat, komkommer en rode ui, en serveren er stiekem toch cacik (of knoflooksaus) en sambal bij. Maar hoe jij hem eet, is natuurlijk helemaal aan jou!
Wat is lahmacun precies?
Lahmacun, vaak “Turkse pizza” genoemd, is eigenlijk een klassieker uit de Midden-Oosterse keuken. Het bestaat uit een dunne, krokante deegbodem die wordt belegd met een hartige laag van gekruid gehakt, tomatenpuree en specerijen zoals komijn en paprika. In tegenstelling tot een traditionele pizza, wordt lahmacun niet met kaas gemaakt en heeft het een lichtere, frissere smaak. Je kunt het eten door het op te rollen met een simpele salade, of gewoon als een platte pizza met extra toppings naar keuze. In Turkije wordt lahmacun vaak geserveerd met citroen en verse kruiden voor extra smaak.
Zelf aan de slag: geen stress!
Wees overigens niet bang dat het deeg zal mislukken, want dit is echt een heel eenvoudig receptje. Het deeg maken kost niet veel tijd en hoeft slechts kort te rijzen. Daarna rol je het uit tot dunne ronde platen, besmeer je het met de kruidige gehaktvulling en schuif je het de oven in. Binnen enkele minuten heb je een heerlijke lahmacun op je bord. Bepaal zelf hoe groot je de pizza wilt maken: ga je voor kleinere, handzame porties of juist voor een groot exemplaar? En of je hem nu oprolt en eet als een wrap, of gewoon plat serveert als een Italiaanse pizza kan dit natuurlijk ook!
Serveertips
Traditioneel wordt lahmacun gegeten met een eenvoudige vulling van verse peterselie, ijsbergsla en een scheutje citroensap. Maar als je wat extra smaak en textuur wilt, voeg dan net als wij wat plakjes tomaat, komkommer en rode ui toe. Wil je het nog smeuïger maken? Serveer er dan een frisse cacik (Turkse frisse yoghurtdip met komkommer) of knoflooksaus bij. En voor de liefhebbers van pit: een lepel sambal of hete saus doet wonderen!
15 reacties
Kan dit ook met een tortilla?
Ivm tijd ?
Het kan wel Astrid, maar is bij lange na niet zo lekker! 😉
Bak je de pizza’s met de gehaktzijde naar beneden of naar boven in de koekenpan?
Lijkt me dat de gehaktlaag niet heel gaar/gebruind wordt als deze naar boven wijst en het alleen moet hebben van de hitte van de aanwezige lucht in de pan met deksel er op.
Ja hoor, naar boven met deksel op de pan! Dan komt het helemaal goed 🙂
Kan het deeg gewoon op het aanrecht rijzen of beter op 30 graden in de oven?
Met theedoek
Heb altijd het idee dat het hier te koel is in huis
Kan gewoon op de aanrecht hoor Christel. Het mag inderdaad niet te koel zijn (geloof tussen de 20-30 graden, kamertemperatuur). In de oven kan ook, maar het gevaar is dat de oven vaak warmer dan 30 graden is. Succes en geniet ervan!
Lijkt me erg lekker. Ga het zeker een keer maken. En voor de kinderen een mildere versie..
Kan dit ook zonder gehakt gemaakt worden of is het dan geen turkse pizza meer? 😅
Zou ik niet doen, is toch wel een essentieel onderdeel Lonneke 😉
Hoi heren,
Vraagje: als ik ze wil vullen met kebab, kan ik ze dan dus in de pan bakken zonder de gehakt prutje?
Jahoor, maar wellicht kan je dan beter onze dürüm kip kebab maken 🙂
Hoe zorg je er voor dat de pizza’s flexibel blijven en niet te hard zodat ze breken bij het oprollen?
Door ze af te laten koelen, zie de tip in de tekst! 🙂
Kan je ze ook invriezen? En zo ja hoe lang dan opwarmen?
Zou je ze ook in de oven kunnen bakken? Of is in de pan bakken noodzakelijk?