Home Erik's Asia Babi smoor

Babi smoor

Indisch gestoofd varkensvlees

door SmaakMenutie
Babi smoor

Extra mals

Een van onze meest gemaakte recepten is ajam smoor, daarom maken we vandaag de versie met varkensvlees: babi smoor. Heerlijk kort gestoofd varkensvlees. Serveer het met witte rijst, een Indisch groentegerecht als bijvoorbeeld sajoer boontjes (of kies de pittige variant!) en frisse atjar. Wij gebruiken altijd varkenskarbonade. Extra lekker dankzij het vetrandje; dit maakt het vlees namelijk extra mals. Liever speklapjes? Dat kan ook, maar misschien kan je dan beter deze Indische speklapjes maken.

Babi smoor

Babi smoor

Print dit recept
Personen: 2-3 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.2/5
( 80 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 600 g varkenskarbonade
  • 3 tenen knoflook
  • 2 salam blad (Indisch laurier)
  • 2 sjalotten
  • 1/2 citroen (sap)
  • 6 el ketjap manis
  • 1 tl ketoembar
  • 1 tl nootmuskaat

Zo maak je het

  • Verwijder het bot van circa 600 g varkenskarbonade en snijd het in hapklare stukken en bestrooi rondom met zout en peper. Bak het vlees in een scheut olie rondom bruin in circa 5 minuten.
  • Snipper ondertussen 2 sjalotten en snijd 3 tenen knoflook fijn. Fruit de sjalot en knoflook 2 minuten al omscheppend mee met het vlees.
  • Bestrooi het vlees met 1 tl nootmuskaat en 1 tl ketoembar toe en meng grondig. Voeg 5-6 el ketjap manis toe en vermeng goed met het vlees.
  • Schenk ongeveer 250-300 ml (warm) water toe samen met het sap van een 1/2 citroen. Voeg ook 2 salam blaadjes toe.
  • Laat het geheel nu ongeveer 20-25 minuten zachtjes pruttelen met het deksel van de pan . Als het vocht grotendeels is opgenomen dan is het goed. Voeg eventueel wat extra ketjap toe.

Babi smoor receptGestoofd varkensvleesBabi smoorSmoorIndisch gestoofd varkensvlees

TIP

Liever smoor van rund? Maak dan de daging smoor!

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

19 reacties

SmaakMenutie 28 januari 2019 - 10:10

Hoi Karin, we gebruiken schouderkarbonade! Succes en veel kook- en eetplezier 🙂 Groet, Tim- SmaakMenutie

Reply
SmaakMenutie 13 januari 2021 - 11:35

Hoi Ilanit, dat kan ongetwijfeld! Echter gebruiken wij geen slowcooker dus dat is moeilijk te zeggen. Maar varkensvlees dient an sich niet te lang te stoven anders wordt het taai.

Reply
Amanda 21 oktober 2023 - 14:50

Heeeerlijk! Ik ga het nog een keer maken

Reply
Anneke 20 april 2021 - 14:14

Als ik geen Indische laurier krijgen kan, wat doe ik dan?

Reply
SmaakMenutie 20 april 2021 - 15:30

Als je het echt niet kan krijgen gewoon lekker achterwege laten! 🙂

Reply
Annemarie 2 mei 2023 - 12:26

waar koop je salam?

Reply
SmaakMenutie 2 mei 2023 - 12:30

Bij de toko!

Reply
Annemarie 2 mei 2023 - 17:30

dank je!

Peter van Raaij 3 augustus 2021 - 15:50

Heerlijk recept! Al gebruik ik ipv karbonade liever procureur. Maar het smaakt voortreffelijk!!

Reply
SmaakMenutie 4 augustus 2021 - 10:57

Ook heerlijk Peter! Fijn dat het recept in de smaak viel 🙂

Reply
Betuwe 2 oktober 2021 - 11:48

Ik heb procureur gekocht voor dit gerecht, enig idee hoe ik het nog extra mals krijg? Lees veel over citroensap, karnemelk en yoghurt. Wat is jullie advies?

Reply
SmaakMenutie 4 oktober 2021 - 11:30

In elk geval geen karnemelk of yoghurt Betuwe. Ik zou een extra scheut azijn of citroensap toevoegen om de procureur extra mals te krijgen 🙂

Reply
Alies 7 augustus 2023 - 10:56

Tamarinde misschien?

Reply
Maartje 9 november 2023 - 18:29

Paar opengesneden snoeptomaatjes toevoegen ipv azijn. Doe ik bij kip, rund en varkensvlees !

Reply
Rianne 27 oktober 2021 - 19:23

Het was een heel lekker recept, heb nasivlees gebruikt en het nog een kwartiertje langer laten stoven. Voor herhaling vatbaar!

Reply
Christa 12 november 2022 - 14:59

Ik heb het als verrassing gemaakt voor mijn man samen Sajoer boontjes en Sambal goreng telor en we eten er dan lontong bij vanavond. Het smaakt goed heb al geproefd.

Reply
Jo-Anne 2 januari 2023 - 20:46

Hoi guys, ik heb dit gerecht nu een keer of vijf gemaakt, en het is heerlijk! Als ik het gemaakt heb, en heb een maaltje hiervan op.. Gewoon wauw.

Bedankt voor het recept, ik voel me gewoon een echte chef zo. Echt super lekker.

Groetjes,
Jo-Anne

Reply
murriette 17 april 2023 - 00:18

voor de 2e keer babi smoor gemaakt, heerlijk!!!

Reply
Amanda 21 oktober 2023 - 14:56

Heeeerlijk! Ik ga het nog een keer maken

Reply