Home Vlees en kip Limburgs zuurvlees (zoervleisj)

Limburgs zuurvlees (zoervleisj)

gestoofd in azijn en appelstroop

door SmaakMenutie
Limburgs zuurvlees

Zoetzuur

Dit is wel zó lekker joh. Wij komen geregeld in Limburg en dan gaan we steevast een frietje Limburgs zuurvlees (of zoervleisj) halen. Het werd dus tijd om dat eens thuis zelf te maken. En ik kan je vertellen dat ‘ie érg goed is gelukt. Uiteraard maken we er eigengemaakte (dikke) frieten bij met een klodder zure mayonaise.

“De azijn zorgt er niet alleen voor dat het vlees heerlijk mals wordt, het zorgt ook voor zijn kenmerkende smaak”

Wist je dat zuurvlees vroeger gemaakt werd van paardenvlees. Schijnbaar zijn er Limburgers die daar nog steeds bij zweren. Gelukkig is de meerderheid het er inmiddels over eens dat dit allang niet meer nodig is. Wel wordt het traditioneel gezien nog steeds gestoofd in azijn: het zuur dus. Dit zorgt er niet alleen voor dat het vlees heerlijk mals wordt, het zorgt ook voor zijn kenmerkende zoetzure smaak. Dat zoete komt trouwens door de toevoeging van de (Limburgse) appelstroop. Het binden doen we door peper- of ontbijtkoek toe te voegen. Serveer met bijvoorbeeld rode kool en huisgemaakte friet en mayonaise!

Limburgs zuurvlees

Limburgs zuurvlees (zoervleisj)

Personen: 4-6 Bereidingstijd: Wachttijd:
Beoordeling 4.0/5
( 78 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 800 g runder riblappen
  • 50 g roomboter
  • 200 ml azijn
  • 8 jeneverbessen
  • 5 kruidnagels
  • 4 uien
  • 3 laurierblaadjes
  • 3 plakken ontbijtkoek
  • 4 el appelstroop
  • 1 tl nootmuskaat

Zo maak je het

  • Snijd 800 g (of meer) runder riblappen in blokjes en bestrooi rondom met zout en peper. Braadt het vlees rondom bruin in een flinke klont boter. Doe dit in twee etappes (tenzij je een hele grote pan hebt).
  • Snijd 4 grote uien in halve ringen en bak deze in een andere pan in een klont boter aan tot ze verkleuren. 
  • Voeg circa 200 ml (natuur)azijn toe aan de uien en breng tegen de kook. Roer er vervolgens 4 flinke el appelstroop door tot het is opgenomen door de azijn. 
  • Schenk het uienmengsel bij het vlees en meng door elkaar. Voeg ook 1 tl nootmuskaat toe.
  • Voor de kruiden gebruik ik een leeg theezakje. Doe hier 8 gekneusde jeneverbessen in samen met 5 kruidnagels. Bindt het zakje dicht en plaats in de pan. Je kan ze er ook los in doen, maar dan moet je ze wel er uit halen als het klaar is.
  • Voeg tevens 3 laurierblaadjes toe en schenk circa 300 ml heet water over het vlees (of tot het net onder staat). Laat nu minstens 3 uur op laag vuur stoven. Af en toe even roeren. Het vlees moet uit elkaar vallen.
  • Haal na 3 uur de deksel van de pan en voeg 3-4 in stukken gesneden plakken ontbijt- of peperkoek toe voor de binding. Laat nog 15-30 minuten al omscheppend sudderen tot de gewenste dikte. 
  • Serveer met frieten en mayonaise.

Zuurvlees recept Zuurvlees maken Limburgs zuurvlees Zoervleisj

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

30 reacties

Lana 31 oktober 2021 - 10:46

Ik heb jullie vlees nu op staan en ben super fan van jullie! En Maaike het kan zeker in de slowcooker want dat heb ik nu ook gedaan, 6of8 uur op laagste stand(tot het vlees uit elkaar valt) ik laat jullie weten of het heeft gesmaakt!
Groetjes, Lana.

Reply
Lana 2 november 2021 - 07:57

Was super lekker en goed gelukt!👌🏻

Reply
Maggie 29 december 2023 - 17:55

Hallo Tim en Erik,

Wat ziet het zoervleisj er heerlijk uit en de reacties zijn ook veelbelovend 🙂

Even een vraag; ik ben van plan het gerecht een dag van te voren te maken, kan ik het recept volledig volgen of is het beter de stukken ontbijtkoek op de dag van eten toe te voegen. Ik hoor graag jullie advies waarvoor bij deze alvast dank!

Reply
SmaakMenutie 30 december 2023 - 12:11

Leuk om te horen Maggie! Je kan het helemaal klaar maken hoor, eventueel laat je het wat minder inbinden de eerste dag. Geniet ervan!

Reply
Maggie 2 januari 2024 - 10:25

Allereerst wens ik jullie en de overige lezers/gebruikers een heel mooi en smaakvol 2024 toe!
Bedankt voor de snelle reactie, het gerecht heb ik gemaakt zoals geadviseerd en de meningen waren unaniem; het smaakte werkelijk heerlijk!
Ik kende jullie site niet maar zal er zeker meer gebruik van gaan maken.

Reply
Wendy 22 januari 2025 - 18:41

Wauw, mijn zuurvlees is nog nooit zo lekker geweest dan met dit recept van jullie. Het water heb ik vervangen door een oud bruin van Alfa. Verder heb ik een kilo runderpoulet gebruikt en daar de ingrediënten op aangepast.

Als echte Limburgse is deze echt geweldig!! Zelfs lekkerder dan die van mijn moeder. Complimenten.

Reply
1 2 3