Verrassende twist
Dit recept stond al een tijdje op ons lijstje om met jullie te delen en vandaag is het eindelijk zo ver! Misschien verwacht je een traditioneel gerecht uit Suriname, maar deze Surinaamse bami heeft een verrassende twist.
In plaats van de gebruikelijke mie of noedels, wordt dit gerecht gemaakt met spaghetti. Deze benadering van bami is ontstaan door de multiculturele (en dus culinaire) invloeden uit allerlei landen. En dat proef je in elke hap.
Een multiculturele mix
Surinaamse bami is dus niet zomaar een gerecht; het is een weerspiegeling van de rijke, diverse cultuur van het land. Het gebruik van spaghetti, een Italiaans ingrediënt, samen met het aromatische vijfkruidenpoeder uit de Chinese keuken, geeft dit gerecht zijn unieke smaak. Maar er zitten natuurlijk ook typische Surinaamse ingrediënten in, zoals trassi (gefermenteerde garnalenpasta) en selderij, die het gerecht die kenmerkende Surinaamse draai geven.
Snel en simpel
Een groot voordeel van dit gerecht is hoe snel het te bereiden is. In minder dan een half uur zet je een flinke pan bami op tafel. Het is dan ook een ideaal gerecht voor een drukke werkdag, maar ook perfect voor een grote groep vrienden of familie. De ingrediënten zijn overal te vinden en het gerecht vraagt om weinig voorbereiding of ervaring, waardoor je meer tijd hebt om van je maaltijd te genieten en minder tijd kwijt bent aan koken!
Surinaams zuurgoed
Serveer de bami met frisse komkommer voor een lekker knapperig contrast en vergeet vooral ook niet om sambal erbij te doen voor wie van lekker pittig houdt. Voor de ultieme Surinaamse ervaring voeg je bovendien wat zelfgemaakt zuurgoed toe. Die kan je van te voren al maken in een grote hoeveelheid voor de volgende keer als je deze bami weer maakt.
41 reacties
Als mensen niet tegen trassi kunnen, is er dan misschien iets waarmee je dat kan vervangen?
Ik heb wel eens gehoord dat je het kan vervangen door taotjo (zelf niet eerder geprobeerd). Heb je dat niet voorhanden; lekker achterwege laten 😉
Heerlijk… makkelijk. Bij gebrek aan trassi heb ik er sterke Thaise vissaus doorheen gedaan. Groente was wat ik miste, nu een bosuitje erdoor gedaan.
Wat een heerlijk gerecht, we hebben er alle vier van genoten!
Voor de nodige vitaminen heb ik er wel wat groenten aan toegevoegd.
Welke bouillonblokjes gebruiken jullie?
De kip?
Gaan we morgen eten, wij zijn echte fans van jullie
Leuk om te horen! Nee, deze heten enkel ‘Maggi bouillonblokjes’, zie ook de foto of het winkelmandje onder de ingrediënten. Geniet ervan!
Het was overheerlijk, we gaan dit zeker vaker eten, mijn schoonvader van bijna 73 jaar eet altijd een klein normaal portie, maar nu zelfs twee porties, dus dat zegt ook al heeeeeel erg veel!!!!