Home <30 minuten Surinaamse bami

Surinaamse bami

door SmaakMenutie
Surinaamse bami

Verrassende twist

Dit recept stond al een tijdje op ons lijstje om met jullie te delen en vandaag is het eindelijk zo ver! Misschien verwacht je een traditioneel gerecht uit Suriname, maar deze Surinaamse bami heeft een verrassende twist.

In plaats van de gebruikelijke mie of noedels, wordt dit gerecht gemaakt met spaghetti. Deze benadering van bami is ontstaan door de multiculturele (en dus culinaire) invloeden uit allerlei landen. En dat proef je in elke hap.

Bami Surinaams

Een multiculturele mix

Surinaamse bami is dus niet zomaar een gerecht; het is een weerspiegeling van de rijke, diverse cultuur van het land. Het gebruik van spaghetti, een Italiaans ingrediënt, samen met het aromatische vijfkruidenpoeder uit de Chinese keuken, geeft dit gerecht zijn unieke smaak. Maar er zitten natuurlijk ook typische Surinaamse ingrediënten in, zoals trassi (gefermenteerde garnalenpasta) en selderij, die het gerecht die kenmerkende Surinaamse draai geven.

Surinaamse bami ingrediënten

Snel en simpel

Een groot voordeel van dit gerecht is hoe snel het te bereiden is. In minder dan een half uur zet je een flinke pan bami op tafel. Het is dan ook een ideaal gerecht voor een drukke werkdag, maar ook perfect voor een grote groep vrienden of familie. De ingrediënten zijn overal te vinden en het gerecht vraagt om weinig voorbereiding of ervaring, waardoor je meer tijd hebt om van je maaltijd te genieten en minder tijd kwijt bent aan koken!

Surinaams zuurgoed

Serveer de bami met frisse komkommer voor een lekker knapperig contrast en vergeet vooral ook niet om sambal erbij te doen voor wie van lekker pittig houdt. Voor de ultieme Surinaamse ervaring voeg je bovendien wat zelfgemaakt zuurgoed toe. Die kan je van te voren al maken in een grote hoeveelheid voor de volgende keer als je deze bami weer maakt.

Surinaams zuurgoed
Surinaamse bami

Surinaamse bami

Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.9/5
( 110 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 400 g kipdijfilet
  • 350 g spaghetti
  • 3 kub'or bouillonblokjes
  • 2 sjalotten
  • 2 tenen knoflook
  • 1 rode peper
  • 2 cm gember
  • 4 el sojasaus
  • 4 el ketjap manis
  • 1 el tomatenpuree
  • 1 tl trassi
  • 1/2 tl 5 spices-poeder (vijfkruidenpoeder)
  • Paar takjes selderij

Zo maak je het

  • Neem een ruime pan met water en voeg 2 maggi kub'or bouillonblokjes toe. Voeg circa 350 g spaghetti toe en kook in 10-11 minuten al dente.
  • Snipper 2 sjalotten en snijd 2 tenen knoflook en 1 rode peper fijn. Fruit het geheel enkele minuten in een scheut olie. Voeg ook 2 cm geraspte verse gember toe en bak al omscheppend mee.
  • Voeg 1 ruime el tomatenpuree, 1 tl trassi en een 1/2 tl 5-spices toe. Verkruimel tevens 1 extra maggi blokje. Meng door het geheel en zet het vuur wat lager.
  • Snijd 400 g kipdijfilet in hapklare blokjes en voeg toe aan het geheel. Bak al omscheppend gaar en bruin.
  • Giet de spaghetti af en vermeng met 2 el sojasaus en 2 el ketjap manis. Voeg toe aan het kipmengsel samen met 2 extra el ketjap manis en 2 el sojasaus. Meng het geheel grondig.
  • Hak tot slot wat verse selderij en voeg toe aan de bami. Serveer met frisse komkommer of Surinaams zuur en desgewenst extra sambal.

Surinaamse bami met kip Surinaamse bami recept

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

41 reacties

Zuidema 7 december 2023 - 21:13

Als mensen niet tegen trassi kunnen, is er dan misschien iets waarmee je dat kan vervangen?

Reply
SmaakMenutie 8 december 2023 - 10:57

Ik heb wel eens gehoord dat je het kan vervangen door taotjo (zelf niet eerder geprobeerd). Heb je dat niet voorhanden; lekker achterwege laten 😉

Reply
Maria 23 mei 2023 - 19:05

Heerlijk… makkelijk. Bij gebrek aan trassi heb ik er sterke Thaise vissaus doorheen gedaan. Groente was wat ik miste, nu een bosuitje erdoor gedaan.

Reply
Janine Taal 13 februari 2023 - 19:29

Wat een heerlijk gerecht, we hebben er alle vier van genoten!
Voor de nodige vitaminen heb ik er wel wat groenten aan toegevoegd.

Reply
Tonny Pleijte 2 januari 2023 - 17:57

Welke bouillonblokjes gebruiken jullie?
De kip?
Gaan we morgen eten, wij zijn echte fans van jullie

Reply
SmaakMenutie 3 januari 2023 - 11:11

Leuk om te horen! Nee, deze heten enkel ‘Maggi bouillonblokjes’, zie ook de foto of het winkelmandje onder de ingrediënten. Geniet ervan!

Reply
Jennifer 29 november 2022 - 18:49

Het was overheerlijk, we gaan dit zeker vaker eten, mijn schoonvader van bijna 73 jaar eet altijd een klein normaal portie, maar nu zelfs twee porties, dus dat zegt ook al heeeeeel erg veel!!!!

Reply
1 2 3 4