Multiculturele invloeden
Dit recept stond al een tijdje op ons lijstje om met jullie te delen. En vandaag is het eindelijk zo ver. Eigenlijk is het best een vreemd gerecht. Want je zou natuurlijk verwachten dat Surinaamse bami gemaakt wordt met mie of noedels. Maar nee, de echte Surinaamse bami wordt gemaakt met spaghetti. Het is overigens geen origineel gerecht uit Suriname maar een gerecht dat ontstaan is door de multiculturele (en culinaire) invloeden uit andere landen. De spaghetti uit Italië, 5-spices poeder uit China, maar ook echte Surinaamse ingrediënten als trassi en selderij. Een ideaal gerecht als je snel klaar wilt zijn. Je zet deze pan bami namelijk binnen een half uur op tafel. Serveer met frisse komkommer, sambal en/of natuurlijk Surinaams zuurgoed!
41 reacties
Lekker en gemakkelijk. Zelf doe ik door de Surinaamse bami nog wel extra groenten. Anders vind ik het gerecht wat kaal.
Lekker Marijke, geef er vooral je eigen draai aan! 🙂
Wat was dit lekker!!….. we hebben bijna ruzie gemaakt aan tafel!!! Dit is een receptie die moet ik bewaren! Dit wordt zeker vaker gemaakt
Haha, fijn dat het in de smaak viel Marlous! Enne.. hopelijk is het wel weer goed gekomen? 😉
Ik voeg klein gesneden stukjes paprika en paksoy vlak voor opdienen toe. Geeft een gezonde frisse bite . Smaak van gerecht is heerlijk
Lekker, goed idee Gerard!
Gisteren de Surinaamse bami gemaakt , heerlijk en blijft hier zeker terugkomen.
Heb er alleen wel nog een koffielepel sambal in gedaan.
Fijn dat het in de smaak viel Aly! Wij vonden ‘m al vrij spicy, maar dat kan ook aan de peper gelegen hebben dus voeg vooral naar smaak sambal toe 🙂
Morgen komen de kinderen en die zijn hier dol op. Maak het vandaag al zodat de smaken er lekker in kunnen trekken.
Ik doe er ook iets groenten in en een komkommersalade bij. Helemaal af!
Lekker Geraldina! Geniet ervan met z’n allen en veel plezier 🙂
Heerlijk van smaak. Een oosterse groentemix erbij gegeten. Ook lekker met kousenband denk ik. Gaan we volgende keer proberen
Ja dat denk ik ook Linda! Fijn dat het in ieder geval in de smaak viel 🙂
Heerlijk Gesmuld
Heb er wel een Thaise groentemix door gedaan voor extra groente. En wat sambal.
Volgende keer wil ik het proberen met groene en gele paprika of eventueel met kousenband.
Bedankt voor het recept
Wij hebben gesmuld en genoten. Heerlijk recept waarmee je qua groenten mooi kunt variëren. Wij hebben er paprika en lente-ui bij gedaan wat goed combineerde. Deze Surinaamse bami komt vaker op tafel. Dank voor het recept!
Fijn Sabrina, dat horen we graag! Lekker ook de toevoeging van paprika en lente-ui 🙂
Ik hoor zoveel over Surinaams Roti. Nooit gemaakt, hebben jullie een recept hiervoor of video hoe het gemaakt wordt? Hdank
Jazeker! Als je het gerecht bedoeld: https://smaakmenutie.nl/surinaamse-roti-kip-massala/
Lekker en makkelijk recept, wel een extra lombok in gedaan. We hadden het nu alleen zo gegeten maar volgende keer wel met atjar ketimoen en gebakken kip, maakt het extra lekker!
Lekker Edwin, als je van spicy houdt zeker doen die extra lombok! Fijn dat jullie ervan genoten hebben 🙂
Klinkt heerlijk jongens! Maar zijn drie bouillonblokjes niet wat veel? Helemaal omdat er ook nog sojasaus en ketjap in gaat?
Dit is volgens Surinaams recept, maar gebruik er gerust 1 minder als het je teveel lijkt 🙂 Geniet ervan!
Welke soja saus wordt hier voor gebruikt.
Zoute sojasaus (bijvoorbeeld kikkoman, met de rode dop!)
Vanavond gegeten was erg lekker. volgende keer een preitje er door en surinaamse pepertje.
Gaan het zeker vaker eten.
Leuk Betty! En lekker om er prei doorheen te doen voor wat extra groenten en het pepertje voor nóg meer pit 🙂
Welk merk 5 spices-poeder gebruiken jullie? Want de samenstelling van Nederlandse merken zijn totaal anders dan de originele Chinese b.v. 25% szechuanpeper in de nederlandse en in de Chinese merken zit helemaal geen szechuanpeper.
De echte Chinese van de toko Monique! 🙂
Kan geen website vinden voor Toko Monique. Welke verkopen ze daar. Welke ingrediënten. Er zijn zoveel varianten op de markt.
Haha toko Monique bestaat niet, die stelt de vraag 😉 Er ontbreekt een komma. Maar je kan elke 5-spices poeder van de toko gebruiken, Marianne!
Lekker
Fijn Martin, leuk te horen! 🙂
Hoi Martin,
Heerlijk recept, ik doe er ook altijd nog paprika door. Hebben jullie nog ideeen over de extra groente wat je er eventueel in zou kunnen doen?
Lekker Rianne! Wellicht een andere harde groente als courgette of wortel?
Vandaag gemaakt heerlijk en lekker makkelijk daar houden we van.
Het was overheerlijk, we gaan dit zeker vaker eten, mijn schoonvader van bijna 73 jaar eet altijd een klein normaal portie, maar nu zelfs twee porties, dus dat zegt ook al heeeeeel erg veel!!!!
Welke bouillonblokjes gebruiken jullie?
De kip?
Gaan we morgen eten, wij zijn echte fans van jullie
Leuk om te horen! Nee, deze heten enkel ‘Maggi bouillonblokjes’, zie ook de foto of het winkelmandje onder de ingrediënten. Geniet ervan!
Wat een heerlijk gerecht, we hebben er alle vier van genoten!
Voor de nodige vitaminen heb ik er wel wat groenten aan toegevoegd.
Heerlijk… makkelijk. Bij gebrek aan trassi heb ik er sterke Thaise vissaus doorheen gedaan. Groente was wat ik miste, nu een bosuitje erdoor gedaan.
Als mensen niet tegen trassi kunnen, is er dan misschien iets waarmee je dat kan vervangen?
Ik heb wel eens gehoord dat je het kan vervangen door taotjo (zelf niet eerder geprobeerd). Heb je dat niet voorhanden; lekker achterwege laten 😉