Home Erik's Asia Rendang

Rendang

pittig Indisch stoofvlees

door SmaakMenutie
Rendang

Een wereldberoemd gerecht

Wist je dat rendang een van de meest geliefde en beroemde Indische gerechten ter wereld is?

Dit langzaam gestoofde rundvleesgerecht heeft zelfs ooit de eerste plek behaald in de World’s 50 Best Foods-lijst van CNN. En dat is niet zo gek, want de Indische keuken barst van de rijke smaken en aromatische kruiden.

Daging rendang

Waar komt rendang vandaan?

Rendang is oorspronkelijk afkomstig uit West-Sumatra, waar de Minangkabau-gemeenschap dit gerecht al eeuwenlang bereidt. Traditioneel werd rendang klaargemaakt voor speciale gelegenheden, omdat het langzaam garen in kokosmelk en kruiden niet alleen een heerlijke smaak oplevert, maar het vlees ook lang houdbaar maakt.

Rendang boemboe

De perfecte balans

Een van de geheimen achter rendang is de combinatie van specerijen en kokosmelk. Het vlees wordt urenlang gestoofd in een mengsel van onder andere citroengras, laos, knoflook, sjalotten, gember en kurkuma. Dit zorgt ervoor dat de smaken diep in het vlees trekken en een rijke, complexe smaak ontstaat.

Rendang rundvlees

Het langdurige kookproces zorgt er bovendien voor dat de saus indikt en uiteindelijk bijna helemaal in het vlees trekt, waardoor rendang zijn kenmerkende droge, donkere structuur krijgt. Wil je een mildere variant? Dan kun je ervoor kiezen om het gerecht iets minder lang te laten stoven, zodat het meer een curry-achtige structuur behoudt.

Hoe pittig maak jij je rendang?

Zoals bij veel Indische gerechten zijn er talloze variaties op rendang. Maar één ingrediënt mag absoluut niet ontbreken als je van de authentieke smaak houdt: lomboks of rawit-pepertjes. Deze zorgen voor de typerende pittigheid die rendang zo geliefd maakt.

Rendang maken

Ben je niet zo’n fan van pittig eten? Geen probleem! Laat de rawits achterwege en je krijgt een mildere, maar nog steeds heerlijk kruidige variant. Juist wel een liefhebber van extra spice? Voeg dan gerust wat extra pepertjes toe en experimenteer met de hoeveelheid tot je de perfecte balans hebt gevonden.

Experimenteer

Rendang is een gerecht dat je helemaal naar je eigen smaak kunt aanpassen. Wij voegen bijvoorbeeld wat tamarinde pasta toe voor een subtiele zoet-zure balans, terwijl anderen de voorkeur geven aan extra kruiden zoals koriander of steranijs.

Wat jouw perfecte rendang ook is, één ding is zeker: dit Indonesische topgerecht blijft een ware smaakexplosie en een absolute favoriet voor liefhebbers van de Aziatische keuken. Dus duik de keuken in en ontdek jouw ideale rendang!

Rendang daging
Rendang

Rendang

Personen: 4 Bereidingstijd: Wachttijd:
Beoordeling 3.6/5
( 463 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 900 g runder riblappen
  • 500 ml kokosmelk
  • 5 kemirinoten (optioneel)
  • 3 sjalotten
  • 3 salam blaadjes (Indisch laurier)
  • 3 tenen knoflook
  • 3 rode pepers en/of 4 rawit pepers
  • 2 kruidnagels
  • 1 stengel sereh
  • 2 tl ketoembar
  • 1 tl gemalen laos
  • 1 tl djahé
  • 1 tl kurkuma
  • 1 tl tamarinde pasta (optioneel)
  • Zonnebloemolie

Zo maak je het

  • Snijd 900 g runder riblappen in grove stukken en bak in een scheut zonnebloemolie in rondom bruin in een ruime braadpan.
  • Mix ondertussen met de hakmolen 3 sjalotten, 3 tenen knoflook, 3 rode pepers, 4 rawit pepers, 5 kemirinoten (optioneel), 2 kruidnagels, 1 tl gemalen laos, 1 tl djahé, 1 tl kurkuma, 2 tl ketoembar en een scheutje zonnebloemolie tot een gladde boemboe.
  • Voeg de boemboe toe aan het vlees en fruit al omscheppend enkele minuten mee. Voeg optioneel 1 flinke tl tamerindepasta toe.
  • Schenk 500 ml kokosmelk bij het geheel samen met 3 salam blad en 1 gekneusde stengel sereh.
  • Breng tegen de kook en zet het vuur laag. Laat nu minimaal 3 uur zachtjes sudderen. Af en toe even omscheppen.
  • Haal het laatste half uur de deksel van de pan zodat het geheel kan indikken tot de gewenste dikte.
  • Serveer met witte of gele rijst, komkommer of atjar ketimoen en bijvoorbeeld sajoer boontjes. Selamat makan!

Rendang

TIP

Sneller genieten van rendang? Maak het eens van kip!

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

117 reacties

Thom 12 februari 2021 - 10:30

Hallo , is dit gerecht de volgende dag lekkerder?

Reply
SmaakMenutie 12 februari 2021 - 10:41

Zeker Thom, dan is het lekker ingetrokken!

Reply
Regina 9 februari 2021 - 22:23

Ik wil dit morgen gaan maken. Nu al trek in.
Maar kan ik ook kip gebruiken.
Dat heb ik nl al in huis.
Voor de rest mijn complimenten voor de heerlijke recepten. Maar ze 2x per week.
Gr Ingrid

Reply
SmaakMenutie 10 februari 2021 - 09:57

Leuk om te horen Regina, bedankt voor het compliment! Als je kip gebruikt kan je beter dit recept gebruiken https://smaakmenutie.nl/rendang-van-kip Geniet ervan!

Reply
Ria 26 januari 2021 - 13:48

Hallo,
Kan je dit gerecht ook klaarmaken in de snelkookpan en zo ja, hoe lang moet het vlees dan in de pan?

Reply
SmaakMenutie 26 januari 2021 - 14:59

Hi Ria, het zal vast moeten kunnen maar omdat wij zelf geen snelkookpan hebben durf ik niet te zeggen hoe lang het dan moet! Dit gerecht is er wel voor bedoeld dat het heel langzaam gaart 🙂

Reply
Barbera 16 januari 2021 - 13:19

Kan het zijn dat jullie wel erg zuinig zijn met de kruiden door steeds 1 theelepel toe te voegen van djahe, laos ketumbar en kunyit voor 900 gram vlees?? Zeker voor de kerst is het goed om een keer verse laos, djahe en kunyit aan te schaffen en ketumbar als korrels die je mee maalt in de hakmolen.
Barbera

Reply
SmaakMenutie 16 januari 2021 - 13:25

Wat ons betreft niet Barbera! Maar laat je vooral niet tegenhouden om meer te gebruiken 🙂 En ja, vers is altijd het allerlekkerste!

Reply
Mike 6 december 2020 - 08:45

Gisteren gemaakt als “sinterklaas diner”. Perfect CCF (Corona Comfort Food) aangezien we zo weinig mogelijk de deur uit kunnen lekker lang de tijd om in de keuken door te brengen en dit heerlijke gerecht te maken!

Reply
SmaakMenutie 6 december 2020 - 13:43

Haha mooi woord Mike, die kende ik nog niet! En absoluut waar, nu hebben we alle tijd om de heerlijkste gerechten te maken. Fijn dat het in de smaak viel 🙂

Reply
1 3 4 5 6 7 11