Vegetarische streetfood
We zijn inmiddels een paar keer in Israël geweest en elke keer als we in Tel-Aviv zijn, nemen we steevast een pita falafel bij de beste falafelzaak van de stad.
Dit heerlijke vegetarische broodje met gefrituurde kikkererwtenballetjes is daar al jaren het populairste streetfood, verkrijgbaar op praktisch elke straathoek. De knapperige buitenkant en zachte binnenkant van de falafel, gecombineerd met frisse toppings en romige sauzen, maken het een onweerstaanbare snack, of eigenlijk maaltijd. Na talloze pogingen en het uitproberen van verschillende recepten en technieken, is het ons eindelijk gelukt: we maken vandaag de perfecte falafel helemaal zelf!
Kies voor gedroogde kikkererwten
De eerste en belangrijkste tip: gebruik nooit kikkererwten uit een potje of blik, maar kies altijd voor de gedroogde variant. Dit voorkomt dat de balletjes uit elkaar vallen tijdens het frituren en zorgt voor de perfecte textuur. Bovendien zijn er geen onnodige toevoegingen zoals bloem of paneermeel nodig. Zet de kikkererwten de avond van tevoren (of desnoods ’s ochtends vroeg) in een grote kom met water en laat ze 8 tot 12 uur weken. Zo zijn ze de volgende dag perfect om mee te werken. Voor extra gemak en een mooi egaal resultaat gebruiken wij een falafeltang, zodat de balletjes allemaal dezelfde grootte hebben en makkelijker gefrituurd kunnen worden.
“Let overigens op dat het pure sesampasta is en er geen dikke laag olie op drijft”
De perfecte toppings en sauzen
Een pita falafel is niet compleet zonder smaakvolle toppings en romige sauzen. De klassieker is tahina, een saus op basis van gemalen sesamzaadjes die vaak geserveerd wordt bij andere pitasnacks als sabich en shoarma en is bijvoorbeeld ook onmisbaar in hummus. Maak de tahina door 5 el (pure) tahina met 1-2 el citroensap los te kloppen met een garde. Voeg steeds een beetje water toe tot er een mooie, romige (witte) saus ontstaat. Voeg tot slot een snuf zout toe. Let er bij het kopen van tahina op dat je kiest voor een kwalitatieve variant zonder een dikke laag olie erop (die je vaak in de supermarkt ziet). Naast tahina mag een frisse Israëlische salade niet ontbreken: een mix van fijngesneden tomaat, komkommer, paprika, peterselie en rode ui met uiteraard wat za’atar een vleugje limoensap en olijfolie. Voor extra smaak eventueel nog een beetje verse knoflooksaus toe aan de pita.
Het geheim van de perfecte pita falafel
Het geheim zit hem niet alleen in de ingrediënten, maar ook in de bereiding. Frituur de falafelballetjes op de juiste temperatuur (ongeveer 180 graden) in vier tot vijf minuten en zorg ervoor dat ze rondom goudbruin en krokant zijn. Gebruik daarnaast een luchtige, verse pita als basis en vul deze royaal met de falafel, tahina, salade en eventueel wat knoflooksaus. Zo maak je thuis de perfecte pita falafel die je direct terugbrengt naar de straten van Tel-Aviv!
10 reacties
Ha mannen, wat een goed recept weer! Bij Falafel Frishman geweest op Dizengoff?
Heb meteen een falafelpers besteld bij Amazon….😉
Nu nog een recept voor sabich en dan hebben we de heilige drie-eenheid van Israël compleet: hummus, falafel en sabich….
Mooi weekend!
Wat leuk dat je dat kent Peter! Dat is inderdaad de falafeltent die we bedoelen. Slim dat je direct een falafeltang hebt besteld, wij kunnen niet meer zonder. Sabich staat toevallig al een tijdje op onze to-do om te maken, mijn persoonlijke favoriet 🙂
Heel normaal dat er olie op de Sesampaasta staat. Gewoon even roeren en klaar. Er zit nou eenmaal olie in Sesam, zonder dat zou je ook geen Sesam olie hebben. Zelf eet ik de lekkerste in Amman.
Zolang het maar niet meer dan 1 duimbreedte dik is!
Heerlijke falafel en salade! Die ga ik vaker maken! Ik kreeg alleen een hele dunne saus van de tanina ….hij werd ook niet wit….wat kan ik fout gedaan hebben?
Dat zou aan de kwaliteit van de tahina kunnen liggen denk ik… Als de smaak maar goed was! 🙂
Mannen, zou ik ook in een grote batch kunnen maken en voor óf na frituren – en afkoelen – kunnen invriezen? Uiteraard niet zo lekker als vers, maar tikkeltje handig wellicht. Thanks!
Ik denk het wel! Zou ze dan voor het frituren invriezen. Maar zelf hebben we het niet eerder gedaan, dus het is echt uitproberen of het lukt. We zijn benieuwd en geniet ervan!
Hoi allebei, vanavond geprobeerd dit recept te maken maar ons beslag blijft te nat en te los en konden er geen balletje’s van malen. Alles viel uit elkaar in de pan. Zonde we hebben alles weg moeten gooien. Help, wat doen we fout?
Wat vervelend! Heb je wel gedroogde kikkererwten gebruikt (zie intro bovenin)?