Home <30 minuten Pita falafel

Pita falafel

met frisse tahina

door SmaakMenutie
Pita falafel

Vegetarische streetfood

We zijn inmiddels een paar keer in Israël geweest en elke keer als we in Tel-Aviv zijn, nemen we steevast een pita falafel bij de beste falafelzaak van de stad.

Dit heerlijke vegetarische broodje met gefrituurde kikkererwtenballetjes is daar al jaren het populairste streetfood, verkrijgbaar op praktisch elke straathoek. De knapperige buitenkant en zachte binnenkant van de falafel, gecombineerd met frisse toppings en romige sauzen, maken het een onweerstaanbare snack, of eigenlijk maaltijd. Na talloze pogingen en het uitproberen van verschillende recepten en technieken, is het ons eindelijk gelukt: we maken vandaag de perfecte falafel helemaal zelf!

Falafel

Kies voor gedroogde kikkererwten

De eerste en belangrijkste tip: gebruik nooit kikkererwten uit een potje of blik, maar kies altijd voor de gedroogde variant. Dit voorkomt dat de balletjes uit elkaar vallen tijdens het frituren en zorgt voor de perfecte textuur. Bovendien zijn er geen onnodige toevoegingen zoals bloem of paneermeel nodig. Zet de kikkererwten de avond van tevoren (of desnoods ’s ochtends vroeg) in een grote kom met water en laat ze 8 tot 12 uur weken. Zo zijn ze de volgende dag perfect om mee te werken. Voor extra gemak en een mooi egaal resultaat gebruiken wij een falafeltang, zodat de balletjes allemaal dezelfde grootte hebben en makkelijker gefrituurd kunnen worden.

Falafel maken

“Let overigens op dat het pure sesampasta is en er geen dikke laag olie op drijft”

De perfecte toppings en sauzen

Een pita falafel is niet compleet zonder smaakvolle toppings en romige sauzen. De klassieker is tahina, een saus op basis van gemalen sesamzaadjes die vaak geserveerd wordt bij andere pitasnacks als sabich en shoarma en is bijvoorbeeld ook onmisbaar in hummus. Maak de tahina door 5 el (pure) tahina met 1-2 el citroensap los te kloppen met een garde. Voeg steeds een beetje water toe tot er een mooie, romige (witte) saus ontstaat. Voeg tot slot een snuf zout toe. Let er bij het kopen van tahina op dat je kiest voor een kwalitatieve variant zonder een dikke laag olie erop (die je vaak in de supermarkt ziet). Naast tahina mag een frisse Israëlische salade niet ontbreken: een mix van fijngesneden tomaat, komkommer, paprika, peterselie en rode ui met uiteraard wat za’atar een vleugje limoensap en olijfolie. Voor extra smaak eventueel nog een beetje verse knoflooksaus toe aan de pita.

Frisse salade
Frisse Israëlische salade als topping

Het geheim van de perfecte pita falafel

Het geheim zit hem niet alleen in de ingrediënten, maar ook in de bereiding. Frituur de falafelballetjes op de juiste temperatuur (ongeveer 180 graden) in vier tot vijf minuten en zorg ervoor dat ze rondom goudbruin en krokant zijn. Gebruik daarnaast een luchtige, verse pita als basis en vul deze royaal met de falafel, tahina, salade en eventueel wat knoflooksaus. Zo maak je thuis de perfecte pita falafel die je direct terugbrengt naar de straten van Tel-Aviv!

Falafel recept
Pita falafel

Pita falafel

Personen: 6 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.6/5
( 37 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 300 g gedroogde kikkererwten
  • 6 pita's
  • 4 tenen knoflook
  • 2 sjalotten
  • 1 citroen
  • 5 el tahina
  • 1 el gemalen komijnzaad
  • 1 el gemalen koriander
  • 1 el ras el hanout
  • 1 tl cayennepeper
  • 1 tl baksoda (5 g)
  • Verse bladpeterselie
  • Frituurolie

Zo maak je het

  • Week 300 g gedroogde kikkererwten 8 tot 12 uur in 1,5 liter koud water. Laat ze uitlekken in een vergiet.
  • Mix de kikkererwten fijn in de kom van een (keuken)machine en schep in een mengkom. 
  • Mix vervolgens 2 sjalotten,  4 tenen knoflook, 1 el gemalen komijnzaad, 1 el gemalen koriander, 1 el ras el hanout, 1 tl cayennepeper, 2 tl zout, 1 tl baksoda, sap van 1 citroen en een flinke hand verse peterselie met de staafmixer tot een gladde massa en vermeng met de gemalen kikkererwten.
  • Schenk 75 ml koud water bij het geheel en kneed tot een enigszins nat beslag.
  • Verhit ondertussen in een ruime (frituur)pan een flinke laag olie op 175-180 graden.
  • Gebruik een falafeltang (of 2 lepels) en vul deze met het falafelbeslag. Je kan ook balletjes draaien van het beslag.
  • Frituur de balletjes 4-5 minuten tot ze goudbruin zijn. Laat uitlekken op keukenpapier.
  • Maak ondertussen de tahina door 5 el (pure) tahina met 1-2 el citroensap los te kloppen met een garde. Voeg steeds een beetje water toe tot er een mooie (witte) saus ontstaat. Voeg tot slot een snuf zout toe.
  • Rooster de pita's (in de broodrooster of oven). Bestrijk eerst met een laag tahina en vul afwisselend met falafel en Israëlische salade. Serveer eventueel met knoflooksaus.

Broodje falafel

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

10 reacties

Peter 12 maart 2022 - 09:39

Ha mannen, wat een goed recept weer! Bij Falafel Frishman geweest op Dizengoff?
Heb meteen een falafelpers besteld bij Amazon….😉
Nu nog een recept voor sabich en dan hebben we de heilige drie-eenheid van Israël compleet: hummus, falafel en sabich….
Mooi weekend!

Reply
SmaakMenutie 14 maart 2022 - 10:36

Wat leuk dat je dat kent Peter! Dat is inderdaad de falafeltent die we bedoelen. Slim dat je direct een falafeltang hebt besteld, wij kunnen niet meer zonder. Sabich staat toevallig al een tijdje op onze to-do om te maken, mijn persoonlijke favoriet 🙂

Reply
Arrle den Toom 13 maart 2022 - 00:01

Heel normaal dat er olie op de Sesampaasta staat. Gewoon even roeren en klaar. Er zit nou eenmaal olie in Sesam, zonder dat zou je ook geen Sesam olie hebben. Zelf eet ik de lekkerste in Amman.

Reply
SmaakMenutie 14 maart 2022 - 10:37

Zolang het maar niet meer dan 1 duimbreedte dik is!

Reply
Hennie 14 april 2022 - 16:54

Heerlijke falafel en salade! Die ga ik vaker maken! Ik kreeg alleen een hele dunne saus van de tanina ….hij werd ook niet wit….wat kan ik fout gedaan hebben?

Reply
SmaakMenutie 18 april 2022 - 10:58

Dat zou aan de kwaliteit van de tahina kunnen liggen denk ik… Als de smaak maar goed was! 🙂

Reply
Thomas 13 januari 2023 - 22:18

Mannen, zou ik ook in een grote batch kunnen maken en voor óf na frituren – en afkoelen – kunnen invriezen? Uiteraard niet zo lekker als vers, maar tikkeltje handig wellicht. Thanks!

Reply
SmaakMenutie 16 januari 2023 - 10:02

Ik denk het wel! Zou ze dan voor het frituren invriezen. Maar zelf hebben we het niet eerder gedaan, dus het is echt uitproberen of het lukt. We zijn benieuwd en geniet ervan!

Reply
Monique en Marian 9 maart 2023 - 18:54

Hoi allebei, vanavond geprobeerd dit recept te maken maar ons beslag blijft te nat en te los en konden er geen balletje’s van malen. Alles viel uit elkaar in de pan. Zonde we hebben alles weg moeten gooien. Help, wat doen we fout?

Reply
SmaakMenutie 10 maart 2023 - 10:56

Wat vervelend! Heb je wel gedroogde kikkererwten gebruikt (zie intro bovenin)?

Reply