Home Borrelhapjes en sausjes Homemade hummus

Homemade hummus

door SmaakMenutie
Hummus recept

Kikkererwtenpuree

Ja, zo kan je het ook noemen. Maar hummus klinkt mij heel wat lekkerder in de oren 😉 Toen wij twee jaar geleden op vakantie in Israël waren hebben we het heel wat keren geproefd. Dit gerecht vindt zijn oorsprong in de Libanese keuken, maar is populair in het hele Midden-Oosten, Turkije en Noord-Afrika.
De basis van hummus is altijd hetzelfde: een puree van kikkererwten en tahin (sesamzaadpasta). Er zijn talloze variaties te bedenken en elk land geeft er dan ook zijn eigen twist aan. Toevallig weet ik dat de Israëlische variant minder pittig is dan bijvoorbeeld de Iraanse of Libanese. Hummus kan je lekker als dip serveren bij een pita kipshoarma of falafel en bij Turks of Libanees brood.

Hummus recept

Hummus

Print dit recept
Bereidingstijd:
Beoordeling 4.8/5
( 9 keer gestemd )

Ingrediënten

400 g uitgelekte kikkererwten (vocht bewaren!)
1/2 citroen (sap)
2 el tahin (sesampasta)
1 el olijfolie
2 tl paprikapoeder
1 tl cayennepeper

Zo maak je het

  • Neem een zeef of vergiet en vang het vocht op in een kom.
  • Doe de kikkererwten samen met 2 el tahin, 1 el olijfolie, 1 tl cayennepeper, 2 tl paprikapoeder en het sap van 1 citroen in een kom. Voeg daar ongeveer 2/3 van het opgevangen vocht aan toe en pureer met een staafmixer tot een mooie egale substantie. Als het te massief is voeg je nog wat extra vocht toe.
  • Serveer met extra olijfolie, wat extra paprikapoeder en eventueel wat gedroogde peterselie!

Hummus receptZelf hummus maken

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram, Facebook of Twitter met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

4 reacties

Betty van Tol 15 augustus 2019 - 12:18

Heerlijk hè ? Ik doe er ook een kleine knoflook bij. Ook op gewoon brood erg lekker!

Reply
SmaakMenutie 15 augustus 2019 - 12:19

Goed idee Betty! Ja op brood is het ook zalig 🙂

Reply
Susan 13 februari 2021 - 17:20

Superlekker! Bedankt voor alle lekkere en duidelijke recepten én natuurlijk de prachtige foto’s.

Tip voor dit recept: verse knoflook en wat komijn erbij en vooral lekker naar eigen smaak variëren.

Reply
SmaakMenutie 14 februari 2021 - 11:51

Thanks voor de tip Susan, lekker! En fijn dat onze recepten in de smaak vallen, leuk om te horen 🙂

Reply