Hummus

door SmaakMenutie
Hummus

Lekker als dip

Je kan het ook kikkererwtenpuree noemen, maar hummus klinkt heel wat lekkerder in de oren. Tijdens onze vakanties in Israël hebben we het heel wat keren geproefd bij een heuse zogenaamde hummusia. Die overigens ook in Nederlands steeds meer in opkomst zijn. Dit gerecht vindt zijn oorsprong in de Libanese keuken, maar is populair in het hele Midden-Oosten, Turkije en Noord-Afrika en verovert inmiddels de harten van steeds meer mensen over de hele wereld.

“Verse hummus is echt zóveel lekkerder dan de voorverpakte bakjes uit de winkel”


Het aanbod in de supermarkt van voorverpakte bakjes hummus is groot, maar zelf vers maken is echt zóveel lekkerder. De basis is altijd hetzelfde: een puree van gedroogde kikkererwten en tahina (sesamzaadpasta). En vooral de gedroogde kikkererwten die je in water hebt geweekt en vervolgens kookt maakt het grote verschil in kwaliteit van de hummus vergeleken met de kikkererwten uit een potje. Hummus kan je lekker als dip serveren bij een pita kipshoarma of falafel maar ook alleen een stuk pita of Turks brood is heerlijk!

Hummus

Hummus

Print dit recept
Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.8/5
( 13 keer gestemd )

Ingrediënten

200 g gedroogde kikkererwten
175 g tahina
2 tenen knoflook
1 citroen (sap)
1 tl baksoda (5 g)
Paprikapoeder
Verse bladpeterselie
Extra vierge olijfolie

Zo maak je het

  • Neem een ruime kom en doe hier 200 g gedroogde kikkererwten in. Schenk ongeveer 1 liter koud water erover en laat minimaal 8 tot 12 uur weken. 
  • Giet de kikkererwten af in een vergiet. Doe ze in een pan en schenk er vers water bij tot ongeveer 2-3 centimeter boven de kikkererwten. Voeg 1 zakje baksoda van 5 g toe en laat ongeveer 45 minuten zachtjes koken.
  • Optioneel: haal halverwege wat kikkererwten uit de pan ter garnering van het eindresultaat. 
  • Giet de kikkererwten af en bewaar het kookvocht.
  • Doe de kikkererwten in een blender (of gebruik een keukenmachine of staafmixer) en voeg 175 g tahina toe samen met 2 geperste tenen knoflook, het sap van 1 citroen en 1 tl zout. Mix tot alles is fijngemalen.
  • Het geheel zal nog wat massief zijn. Voeg daarom in etappes steeds wat kookvocht toe tot je een smeuïge en zijdezachte hummus hebt. Pureer het geheel op een lage stand. Dit duurt ongeveer 5 minuten.
  • Smeer de hummus met de bolle kant van een lepel uit op een bord en maak een kuiltje. Plaats hierin de apart gehouden kikkererwten en besprenkel met goede olijfolie. Garneer met paprikapoeder en verse peterselie.

Hummus ingrediëntenHummus makenHummusHoemoes

TIP

Afgesloten in de koelkast kan je de hummus zo'n 3 dagen bewaren. Voeg desgewenst wat extra citroensap, kookvocht en zout toe als je het gaat serveren.

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram, Facebook of Twitter met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

7 reacties

Betty van Tol 15 augustus 2019 - 12:18

Heerlijk hè ? Ik doe er ook een kleine knoflook bij. Ook op gewoon brood erg lekker!

Reply
SmaakMenutie 15 augustus 2019 - 12:19

Goed idee Betty! Ja op brood is het ook zalig 🙂

Reply
Susan 13 februari 2021 - 17:20

Superlekker! Bedankt voor alle lekkere en duidelijke recepten én natuurlijk de prachtige foto’s.

Tip voor dit recept: verse knoflook en wat komijn erbij en vooral lekker naar eigen smaak variëren.

Reply
SmaakMenutie 14 februari 2021 - 11:51

Thanks voor de tip Susan, lekker! En fijn dat onze recepten in de smaak vallen, leuk om te horen 🙂

Reply
Jolanda 26 maart 2022 - 08:22

Kan je ook een blik kikkererwten gebruiken. Dat scheelt tijd Vlgs mij.

Reply
Peter 26 maart 2022 - 09:45

Klopt, Jolanda, kan ook als je ineens een niet te stoppen trek in hummus krijgt (1 groot blik volstaat, wel goed afspoelen), maar de mannen hebben helemaal gelijk dat je met gedroogde kekers de lekkerste hummus ever maakt, net wat romiger, smeuïger.

Reply
Peter 26 maart 2022 - 12:27

Hahahahaha….jullie zitten nog bij de falafel met jullie hoofd….
😂😂😂

Reply